Тормоз и кибертормоз

7 признака, че детето ви е станало жертва

09 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Децата и изобщо младите хора се нуждаят от социални отношения, за да се забавляват и да общуват със своите връстници. Но когато съучениците или виртуалните им приятели в игрите им правят най-точно казано „номера“, това започва да се отразява негативно, а понякога има и доста неприятни последици. Най-леките са постоянно дразнене и изолация, а тежките могат да застрашат живота на детето.

Проблемът е, че малчуганите избягват да говорят за такива неща с родителите си и предпочитат да премълчат станалото. Разбирате, че нещо се е случило по лошото настроение, нервните изблици и то за дреболии, крещенето и по-агресивното поведение.

Ето 7 явни знака, които ще ви подскажат, че детето е било изложено на тормоз или кибертормоз. Важно е да не неглижирате това, а да наблюдавате промените и при нужда да вземете спешни мерки.

1. Спад в училище. Особено, когато е главозамайващ и не отразява обичайната тенденция на ученолюбивост на детето, това е сигурен знак, че нещо се е случило.

2. Няма желание за общуване. Предпочита да избягва общуването, мълчи или пък говори преди всичко за себе си.

3. Разтоварва гнева върху себе си. Прилага различни методи за самонараняване, тъй като това за него е единственото решение да поеме вина за случващото се

4. Не желае да се включва в групови дейности. Намира си всякакви оправдания, когато опитате да го приобщите към нещо или някого, и отказва да се среща и прави каквото и да било с връстници

5. Желае да се изолира. Предпочита дейности у дома, а не на открито, а манията му да остане свързано със социалните мрежи и нервността, ако интернетът спре, са огромни.

6. Не гледа в очите. Когато разговаря с някого, избягва да гледа събеседника си в очите, независимо дали това е родител, възрастен или връстник.

7. Отказва да стане за училище. Намира си най-различни оправдания, за да не отиде на училище – от зачервено гърло до болки в стомаха. И искрено вярва, че в този момент ги изпитва.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа