10 истини за забременяването, които могат да ви бъдат от полза

Ето какво е добре да знаете, ако сте планирали да имате бебе

24 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Много искате да имате бебе и това ви кара да опитвате най-различни похвати, за да увеличите шансовете си. Но пък се срамувате да говорите на тази тема с личния си гинеколог, който със сигурност би ви дал разумни съвети, а вместо това се допитвате до приятелки или попадате на най-невероятни препоръки.

Ето кои са 10-те най-добри начина за насърчаване на плодовитостта, както и навиците, които доказано пречат, според един от най-известните американски лекари и автор на книги на тази тема – Дон Колберт.

Снимка: Shutterstock

1. Лягайте си рано, събуждайте се рано

Адекватният и най-вече достатъчен сън е полезен за всички. Но според някои изследвания той е особено полезен за плодовитостта. Дори в случаите на ин витро, лекарите съветват да се спи достатъчно, тъй като това увеличава шансовете. А най-полезно е да се ляга по-рано и да се става сутрин също рано.

2. Мийте зъбите си по-често

Може да изглежда изненадващо, но според австралийски изследвания от 2011 г. лошата хигиена на устната кухина може да затрудни зачеването с близо 2 месеца. Резултатите от проучването показват, че занемареното почистване на зъбите е симптом и на занижена обща хигиена, което вече има пряка връзка с плодовитостта и възможността от бързо зачеване.

3. Спрете газираните напитки

Според проучване от 2012 г. на Лорън Уайз от Бостънския университет, жените, които пият повече от две чаши газирани напитки – независимо какви, имат 16% спад в плодовитостта в сравнение с тези, които не го правят. Нищо не пречи временно да преустановите пиенето им в името на по-важната цел.

4. Опитайте да намалите стреса

Според д-р Сара Берга от университета Емори, стресът може да модифицира и дори да блокира овулаторния процес при жените. За този страничен ефект се е говорило малко преди, но в последните години специалистите обръщат все по-голямо внимание и съветват двойките да опитат да редуцират от ежедневието си всички стресиращи занимания, за да увеличат шансовете си за бебе.

Снимка: Shutterstock

5. Не прекалявайте с физическата активност

Упражненията и спортът, както знаем, са полезни за всички. Но според проучване на Лорън Уайз от Бостънския университет, за жените, които се опитват да забременеят, те трябва да бъдат умерени. Особено за онези, които са твърде слаби. Според резултатите от изследването, над 4 часа интензивни тренировки седмично намаляват възможността за зачеване с близо 42%.

6. Проблемът с глутена

Друго проучване – на Колумбийския университета, показва, че 6% от жените с проблеми с плодовитостта, страдат от целиакия. Според автора на изследването - д-р Питър Грийн, в тези случаи глутенът е отговорен за образуването на антитела, които блокират растежа на плацентата.

7. Теглото на партньора

Смятате, че това няма никаква връзка? Грешите! Установено е, че мъжете с наднормено и поднормено тегло често имат проблеми със създаването на потомство. Проучването е от 2013 г. и изследва степента на плодовитост и влошеното качество на спермата в подобни ситуации.

8. Долу мързела

Мързелът сериозно влияе върху качеството на спермата, сочи проучване от 2013 г., проведено в Харвардския университет. Според учените мъжете, които гледат телевизия повече от 24 часа седмично, имат брой сперматозоиди, който е с 44% по-нисък от тези, които по-рядко сядат пред телевизионния екран. Съветът на специалистите е да промените навиците си, ако се стремите да имате бебе.

9. Пушенето забранено

Според изследванията на Американското общество за репродуктивна медицина, пушенето е не само вредно за здравето, но и за плодовитостта. То сериозно понижава качеството на сперматозоидите, като по този начин намалява шансовете за зачеване. Този навик не е съвсем лек за преодоляване, но не е и невъзможен.

10. Бъдете внимателни с мобилните телефони и лаптопи

Работна група по околната среда в Италия публикува данни от проучване, според което държането на телефона в джоба на панталона може драстично да понижи качеството на спермата. А лаптопите могат да причинят проблеми с мъжката плодовитост, ако се използват, като се държат върху бедрата.

Причината е, че топлината, развита от компютъра, всъщност загрява тестисите, които за да функционират добре, трябва да са по-студени от останалата част от тялото. Това е може би най-лекият за справяне навик, така че наистина зависи само от вас.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа