10 неща от втората бременност, които не сте правили през първата

Ще се изненадате колко много се различават очакванията и нагласите ви сега

21 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Очакванията за второто дете и нагласите към втората бременност са много различни от тези, които повечето майки имат първия път.

И причините са не само в познаването на процеса, а и поради най-различни нови и стари обстоятелства.

Защо втората бременност е различна

Присъствието на първото дете е едно от нещата, които се отразяват на бременността този път.

То не само пречи на бъдещата майка да се концентрира единствено и изключително върху бременността, но тя има задачата да се справи и с неговите страхове относно предстоящото съжителство с братчето или сестричето.

Първата бременност за жената е вълшебен момент, силно повлиян от радостното очакване, но и носещ известна умора и несигурност.

Това се дължи на факта, че тя е изправена пред съвършено нови емоции и състояния, с които до този момент не се е сблъсквала. Налага се в хода на бременността да осъзнае собственото си тяло, да анализира новите си преживявания, да ги сподели с партньора си, да се концентрира върху себе.

Особена аура заобикаля майките, които за първи път се потапят в магията на бременността. Това е като едно дълго пътуване, което ще ги накара да изпълняват нова роля, различна от всички познати им досега.

Макар любовта и волята да се грижи за малкото същество да са същите като първия път, сега е променен начинът, по който майката гледа на себе си и трансформациите на бебето.

Ето и десетте най-чести разлики, които отличават втората от първата бременност.

Вдига тежести без да се замисли

По време на първата бременност бременната жена се притеснява да носи дори собствената си чанта, защото тя тежи и това може да ѝ навреди.

Сега не само я носи, но в другата ръка държи и първото си дете, което определено тежи повече от една чанта.

Никой обаче не е в състояние да я спре да прегърне детето си, когато то заплаче, има нужда да бъде пренесено или просто по навик.

Единствено по-специални обстоятелства, изискващи сериозно пазене, могат да спрат това желание.

Снимка: Shutterstock

Рутина по време на прегледите при лекаря

През първата бременност те са будили много тревоги: дали бебето ще отговаря на очакванията, дали лекарят няма да забележи някакво отклонение, какво означават странните усещания в корема…

Вероятно майката е прекарвала много часове и в четене на най-различна информация, която да ѝ помогне да добие по-ясна представа за състоянието си, изключвайки или притеснявайки се за всякакви отклонения.

Сега кой има време да се занимава с подобни неща. Прегледите при лекаря се превръщат в рутина, необходима за правилното протичане на бременността.

Диета

Първата бременност е била едно приятно оправдание да се похапват най-различни изкушения при всеки удобен повод.

Вторият път майката се храни далеч по-разумно, тъй като вече знае колко трудно е връщането на формата след раждането.

Дом

Синдромът на гнезденето е много характерен за жените, които са за първи път бременни.

Става дума за онова старателно планиране, търсене и купуване на всичко необходимо в последните месеци преди раждането на детето, подреждането на неговата стая или кът, подготвянето за срещата с бебето.

С втората бременност единственото, което е необходимо да се направи, е да се намери място на бебешкото креватче в детската стая или спалнята. Защото всичко друго вече го има.

Токсоплазмоза

По време на първата бременност бъдещата майка се старае дори да не докосва сурови зеленчуци. А ако дадена храна е попаднала случайно в чинията ѝ, тя бива старателно отстранявана.

За общуването с животни да не говорим.

С второто дете изобщо няма време да се замисля за такива неща. А и салатата от свежи зеленчуци е удобна и полезна храна – не само за нея, а и за първото дете.

Алкохол

Алкохолът по време на първата бременност е строго забранен, тъй като майката е чела много и знае какви вреди той може да нанесе на плода. А и не само.

Сега обаче си позволява няколко глътки вино при много специален повод.

Снимка: Shutterstock

Дрямка

По време на първата бременност, едно от удоволствията за майката е била следобедната дрямка. Имала е основателна причина да прави това, без да изглежда смешна или някой да я обвинява, че мързелува.

С второто дете сънят е едно от основните неща, които са сериозен дефицит. За следобедна дрямка и дума не може да става.

Но пък осъзнава какво я очаква след раждането, така че опитва да компенсира максимално липсата на сън и почивка поне през нощта.

Болести

Първият път бъдещата майка много внимава и се пази от общуването с болни хора, които биха могли да я заразят.

Вторият път тя няма време да мисли за такива неща, а и най-вероятно покрай първото дете е изкарала поне един вирус.

Партньор

Първата бременност е момент на голямо споделяне и сплотяване на двойката. Бъдещите родители става още по-близки помежду си, обединени в очакването на своето първо дете.

Втората бременност, а и след раждането на второто дете, майката има време единствено за децата. Партньорът неусетно остава на заден план.

Гимнастика

По време на първата бременност много майки спират тренировки от страх да не навредят на бебето или състоянието си.

И през втората бременност те не са много активни, но този път причината е друга – нямат време за тренировки, не че не искат.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа