10 удивителни факта за раждането в Япония

За които никога не сме и предполагали

08 януари 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Разбира се, че по целия свят жените раждат еднакво. Но процесът в много страни протича по различен начин. Ето как при японките се случва това:

1. Първото си дете съвременните японки раждат средно на 32-годишна възраст, което е с 10 години повече, отколкото техните баби. Общата раждаемост от онова време също е намаляла два пъти.

Интересно е, че в момента там в брак се раждат само 2% от децата (за сравнение - в Скандинавските страните ражданията в брак са повече от 50%).

2. 98% от японките раждат в най-близката до дома им болница, тъй като трябва да стигнат до нея обикновено сами. Когато почувства първите контракции, жената взема необходимите си вещи и отива в родилното - с кола или такси - както й е удобно.

В подобни случаи бърза помощ не се притичва - японските лекари са на мнение, че раждането не е болест или травма, а обикновено събитие. 

3. Японците смятат, че безопасното раждане много зависи от факта дали жената е наясно с това какво ѝ предстои. Затова се провеждат специални курсове за бременни, на които се демонстрират обучителни видеа, организират се екскурзии в родилното отделение, обясняват се принципите на работата с различните уреди - от апарата за ЕКГ до акушерските прийоми.

Това е т.нар. имидж-тренинг, който японските акушерки са взели от спортистите. 

4. В Япония се практикуват раждания и във вода, и вертикално. Помещенията за тях са обзаведени според националните традиции: "водните раждания" се случват във вана, която прилича на топъл минерален басейн.

Неизменен атрибут при свободното раждане са матраците татами.

5. Някои родилни домове позволяват след раждането да се съхрани част от пъпната връв в специална дървена кутийка. Японците вярват, че тя гони от новороденото злите духове.

Но повечето болници се отказват от този сувенир, поради хигиенни съображения.

6. Майката и бебето обикновето стоят в болницата пет дни, ако това е първо раждане, и три, ако е следващо.

Страници

Коментари
Последни видеа