4 хобита, които да споделите с децата

Освен забавни и креативни, те ще прогонят негативните мисли и есенната депресия

17 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Доказано е, че наличието на хоби отпуска ума, помага за концентрацията и добавя вдъхновение към ежедневието. А през есента това ни е особено нужно. Има обаче няколко дейности, които спокойно може да споделите и с малчуганите. Така преживяването ще стане още по-интересно, креативно и най-важното – полезно и за вас, и за децата, защото сближава по един много уютен начин.

Снимка: Shutterstock

Приготвяне на зимнина

Доскоро се смяташе за архаично и някак непрестижно да се затварят консерви за зимата. Но от 1-2 години е отново на мода. И не само, защото така може да се храните здравословно, а понеже предполага изпробването на най-различни нови рецепти в тон с все по-нарастващата мания към създаването на домашни кулинарни шедьоври и хоби-готварството. Истината е, че консервирайки сезонните плодове и зеленчуци, може да ги приготвите действително по начин, който смятате, че най-добре пасва на вашето семейство – с мед например вместо захар, с естествена ферментация, която е изключително полезна и т.н. Подреждането на зеленчуците по цветове в бурканите може да бъде изключително забавна игра дори за най-малките. Така че спокойно може да споделите това свое хоби с тях.

Плетене

Не е модерно, както беше преди, но е много релаксиращо. При плетене човек изпада в подобие на дълбока медитация, която го откъсва здравословно от натрупаните тревоги и стрес. А и резултатите са обикновено красиви и могат да се носят, което е още един плюс в полза на това хоби. За децата вероятно ще е трудно в началото. Но дори и по-малките могат да се справят с някои елементарни плетки. Това ще стимулира концентрацията им и ще се окаже полезно умение, когато имат нужда бързо да се съсредоточат върху дадена задача след време. И нещо любопитно – учените са установили, че при плетене се ангажират и двете мозъчни полукълба, което подобрява фината моторика.

Градинарство

Изобщо не е задължително да имате градина на разположение. Може да си направите ваш зелен ъгъл – в дома или на терасата, за който заедно да се грижите. Есента е много подходящо време да подмените пръстта в някои саксии, да подрежете растенията, които ще зимуват или да насадите луковиците на пролетните цветя. А децата могат допълнително да изрисуват саксиите с боички, за да превърнат кътчето в едно мини райско място.

Снимка: Shutterstock

Декорации за дома

Есента е много цветен сезон. Използвайте това и създайте от нейните багри уникална украса за дома. Докато се разхождате с децата в парка, съберете различни неща, които биха могли да влязат в употреба: интересни клони, разноцветни листа, шишарки, кестени и каквото още ефектно видите. След това дайте старт на фантазията си и създайте от тях интересни декорации. Между другото това е много приятен начин да ангажирате децата в дъждовен почивен ден с нещо, което ще им бъде интересно, забавно и в същото време ще стимулира тяхната креативност. А и после ще имате една наистина красиво украсена къща. Заслужава си!

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа

Магията си ти

21 януари 2021 г.