4 неща, които разрушават брака

Кога минаваме границата на добрите взаимоотношения

16 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Повече от 40% от браковете завършват с развод. Психолози разказват за най-честите причини, които водят до разрив в отношенията.

Неуважението. Когато мъжът и жената изгубят уважението си един към друг, тяхната връзка е обречена. Неуважението може да се прояви чрез саркастични забележки и насмешки, презрителни мимики, постоянно посочване на физическите недостатъци на партньора („ти си дебела“, „ти си плешив“) или недостига на знания в определени области.
Неуважението е един от основните инструменти за предсказване на скорошен развод.

Критикуването. Съвършено нормално е да възразяваме на партньора си, ако го правите по уважителен начин. Но е неправилно постоянно и за всичко да му противоречите, тъй като това също пречи на отношенията. Ако вечно и за всичко не сте съгласни с другия, както и ако забелязвате, че спорите и критикувате „заради принципа“, то бракът ви е напълно възможно скоро да рухне.

Защитна реакция. В отговор на каквито и да е упреци от страна на съпруга ви започвате защита, която се състои от множество логични и не съвсем логични аргументи, обратни атака и тежки критики. Реално това само усложнява проблема, по същия начин както, ако решите въобще нищо да не обсъждате и да се оттеглите с мълчание. Тактиката на игнорирането също е безрезултатна.

Игнориране. Мъжете доста често прибягват до подобна стратегия, тъй като смятат че тя доказва психологическата им устойчивост. Но ако изобщо не обръщате внимание на това, което ви казва партньорът ви, то много скоро ще го изгубите.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа