8 начина да научим детето на доброта

При това - на практика

12 януари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Понякога светът може да изглежда жесток, а проблемите ни - твърде големи, особено за децата. Виждам колко е тежко за моите деца, защото стават все по-наясно с трудностите на живота около тях. Те се възпитани да са добри, но как да го приложат на практика? Какво може действително да направи едно дете? Всъщност, много. Наистина.

Лесен начин да започнете е с прости, всекидневни постъпки в името на добрината. Въпреки че изглеждат незначителни, мисълта за добротата всеки ден учи децата на емпатия и безкористност, окуражавайки ги да поспрат и да помислят как собствените им действия - добри или лоши - засягат останалите.

Следните простички актове на доброта са перфектни за всяка възраст.

1. Пишете окуражителни послания с тебешир. Кратко приветствие или рисунка на тротоара могат да предизвикат усмивка у съседите, докато вървят към работа или училище.

2. Оставете стотинки ДО фонтана. Така осигурявате на онези, които нямат възможност, шанс да си пожелаят нещо безплатно.

3. Оставете балони или малки играчки на детската площадка. Кофичка, лопатка, шишенце за сапунени балони или просто балони са неща, които не струват почти нищо, но със сигурност ще зарадват някой.

4. Напишете картички с комплименти. Ако не ви идват на ум, може да се вдъхновите от тези. Този акт на добронамереност е идеален за деца, които прекарват повече време навън. Картичките могат да бъдат дадени на продавачката в зеленчуковия магазин или на някой друг познат, а защо не и на член от семейството. Култивирането на доброта започва вкъщи.

5. Оставете стикери за малките деца в магазина. Един прост стикер на звездичка например може да направи чудо в деня на детето, а пазаруването на родителите - по-лесно. Което си е двойна доза добро.

6. Сложете монета в автомата за сладолед. Като добрата сладоледена фея ще дадете на някой непознат сладка изненада.

7. Изрисувайте камъни на вдъхновението. Може да са малки или големи - няма значение. Напишете на тях послания като "мир", "бъди добър", "ти си обичан". Разпръснете ги в квартала, близо до пешеходните алеи.

8. Всекидневно правете добри дела. Те са по-добри от уроци или философстване - децата ви ще се учат, като ви гледат. Имайте навика да правите дребни неща, с които е възможно да озарите нечий ден: задръжте вратата за хората, които идват след вас, благодарете на касиерката, поздравявайте пощальона и съседите, направете път на някой, който бърза. Усмихвайте се, махайте с ръка, бъдете човекът, който помага и се отзовава на другите.

Добротата е заразна, а дребните жестове я предават на останалите.

Текст на Jill Vettel за mothering.com

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.