Ценни съвети, ако живеете заедно с баба или дядо

Важно е да постигнете компромис по повечето правила, но да не отстъпвате от тези три

23 февруари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Имате дете, но живеете с родителите на един от двама ви.

В това всъщност няма нищо лошо и точно в този момент съжителството с баба и дядо може да ви бъде изключително полезно.

Все пак още един чифт ръце и очи в този период никога не е излишен.

Често обаче младите семейства влизат в остри спорове с по-възрастните, тъй като не успяват да постигнат консенсус по основни въпроси, свързани с отглеждането на детето.

Какво съветват психолозите в такава ситуация?

Те са категорични, че е важно да седнете на една маса и да постигнете компромиси по всички спорни въпроси, за да може съжителството ви да не се превръща в борба за надмощие, а да извлечете максимално ползи от него.

Има обаче 3 основни ситуации, по които не трябва да правите отстъпки. И те са:

Снимка: Shutterstock

Помощта в ежедневието

Ако живеете с един или повече ваши роднини под един покрив, най-вероятно ще се стигне до този момент.

Бабите и дядовците ще горят от желание да се включват в грижите за бебето, а и за вас това е практично.

За тях е инстинкт, заложено им е в природата (макар да има и изключения). Още повече, че се радват на внучето си дори в по-голяма степен, отколкото на собственото дете.

Това обаче е нож с две остриета. От една страна не бива да ги преуморявате, тъй като не са първа младост, а често надценяват силите и възможностите си.

От друга – те са били родители преди доста години, реално преди едно цяло поколение, и техните методи за отглеждане и възпитание на децата се различават със сигурност от вашите.

Най-опасно е, когато възрастните у дома се опитат постепенно да ви изместят като родители, обгрижвайки и задушавайки детето в желанието си да бъдат до него.

Безполезно е да воювате срещу тях, просто трябва да изложите ясно и категорично вашите възгледи за възпитание и да ги отстоявате.

Бабите и дядовците трябва да следват тях, а не да ги променят зад гърба ви.

Опасните кавги

При съжителството с по-възрастни роднини неизменно ще се стигне и до такива пререкания, като най-често те ще са свързани с децата.

Обикновено кавгите избухват заради съвсем дребни неща (например количеството храна, поставено в чинията), защото се тълкуват и от двете страни като намеса в техния начин на възпитание.

От съществено значение е предварително да определите кои неща са приоритет за вас и на кои бихте допуснали компромис.

Поставете така въпроса пред бабата или дядото. Когато дадете възможност за компромис по някои въпроси, те ще бъдат по-склонни да приемат основните приоритети и да се съобразяват с вашите желания.

Помнете, че те са ваши или на партньора ви родители и са ви отгледали като добри хора.

Така че не приемайте на нож всяко тяхно предложение, а се вслушвайте – може пък да е по-добро, отколкото си мислите и да е точно онова, което сте се чудили как да направите.

Важно е да дадете шанс да се адаптират към вас, както и вие да направите същото към тях.

Само така ще успее да избегнете неразбирателствата и споровете.

И не се опитвайте да ги променяте. За толкова години те вече са си изградили определено мнение по всеки важен въпрос, така че няма как изведнъж да започнат да мислят обратното.

А ако направят нещо, което е против вашите правила, помнете, че това са хората, които са ви дали живот, и те трябва да се уважават.

Крясъците не бива да присъстват в общуването ви, особено пред детето.

Всеки спор може да бъде изгладен с кадифени ръкавици, не забравяйте това.

Снимка: Shutterstock

Сладкиши и отстъпки

Повечето баби и дядовци благодарят на внуците си като правят отстъпки, позволявайки им да си хапнат от вредните и нездравословни храни, които родителите забраняват.

Това е категорично нарушение на строгите правила и не бива да го допускате.

Ако детето все още не е тръгнало на детска градина, а вие сте по цял ден на работа, бабата у дома е просто злато.

Не и ако пъха пакет чипс в ръцете на 3-годишния малчуган, за да може да изгледа на спокойствие поредния епизод от любимия си сериал.

Това трябва да бъде установено като нещо, което не бива да се прекрачва по никакъв повод, тъй като не е полезно за здравето на детето.

Да не говорим, че така малчуганът се научава много лесно да хитрее и манипулира, за да получи поредното лакомство или наградка за послушанието си.

Така че е важно да проведете наистина много сериозен разговор, за да обясните защо не толерирате подобно залъгване с неща, които не са полезни за детето.

Но го направете спокойно и изложете внимателно своите аргументи. Ако повишите тон, нищо няма да постигнете. А е важно да стигнете до точното решение.

По материали от  Periodo Fertile

Коментари
Последни видеа