Какво правят (и не правят) щастливите двойки

Разногласията между двамата са приятен контраст, стига да не водят до конфликт

22 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Няма перфектни отношения. Във всяка двойка може да има разногласия. Важното е те да не предизвикват серия от конфликти. Разликата е, че при стабилните и щастливи двойки тези конфликти създават приятен контраст, който не оставя усещането за горчив вкус.

Тези различия са породени от индивидуалните особености на всеки и означават, че никоя двойка не е имунизирана срещу конфликти. Но стабилността и щастието остават, ако двамата се изправят заедно пред предизвикателствата. Какво всъщност правят (и не правят) истински щастливите двойки? Ключът към щастието е не в липсата на конфликт или пълната съвместимост между характерите, а в способността на двамата стратегически да управляват своите различия и евентуални спорове.

Снимка: Shutterstock

Щастливите двойки разрешават конфликтите, а не ги подклаждат

Някои се отказват да спорят и продължават да не приемат позицията на другия, но предпочитат тихо да страдат и преживяват сами конфликта. В реалността има много такива двойки. В името на любовта, а и за да не страда другия, те предпочитат да замълчат и да изтърпят поредната тирада, без да кажат и една дума. Това обаче е истински удар за тях, защото огорчението остава да тежи. Щастливите двойки не правят това. Те спорят, но опитват да водят диалог, в който всеки е готов да изслуша другия. Така не стигат до конфронтация помежду си.

Щастливите двойки се изслушват

Те ценят мнението на партньора си и винаги го слушват с внимание, дори да са на противоположната позиция. И никога не го прекъсват, без да са чули докрай какво мисли по въпроса. Те демонстрират поведение, което ясно казва, че зачитат мнението на другия. Така двойката е съставена от равнопоставени, които взаимно се уважават и ценят. Щастливите двойки никога не биха използвали реплики от рода на „Как ти хрумна тази глупава идея“. Диалогът при тях се състои от здравословна конфронтация, а не от дескридитиращи и обиждащи другия думи.

Щастливите двойки приемат конфликта като възможност за растеж

А не като точка на дистанциране. След спорове има двойки, които се мразят, а има и такива, които изясняват всичко помежду си. Конфликтите могат да бъдат и средство за взаимно израстване, възможност да започнат да се разбират по-добре и да изяснят своите нужди и ценности. При щастливите двойки конфликтът не се превръща в борба за власт, а средство за намиране на решения. При тях сблъсъците се приемат и като възможност да се създаде нещо ново. Те не си нанасят удари под кръста, не се обиждат, не се обвиняват, но се сблъскват с възникналия проблем и опитват да го разрешат.

Щастливите двойки не се колебаят да признаят грешката си

В една щастлива двойка цари уважение и никой не се притеснява да признае, когато направи грешка и да се извини, ако случайно нарани партньора с думи. Двамата изпитват нужда да направят това, защото знаят, че са уязвими, а искреното извинение е нещото, което ще запази любовта им. Признаването на грешка е важно и за самочувствието и хармонията в двойката.

Щастливите двойки наистина се харесват

Колкото и да спорят и се карат, те си остават влюбени и винаги завършват конфликта помирени и прегърнати. Това е така, защото освен влюбени, те се ценят взаимно и се харесват такива, каквито са. И никога не пестят комплиментите към партньора, когато искат да му кажат нещо хубаво. Също така не пропускат да му благодарят, дори за малките жестове. Показването на благодарност насърчава партньора да даде всичко от себе си. А удоволствието е обикновено изписано по лицата и се вижда само при щастливите двойки. Защото те хора, които ценят това, което имат и са щастливи от постигнатото заедно.

При щастливите двойки липсва възмущение

Недоволството е основата на всеки конфликт. То е отровен плод, роден от стари проблеми, оставени нерешени във времето. При щастливите двойки проблемите се решават винаги, бързо и конструктивно, така че да няма място за негодуване. Ако една двойка не се сблъска с проблем, това е защото и двамата са готови да се откажат от конфликта, тъй като гледат напред в бъдещето.

Снимка: Shutterstock

При щастливите двойки има пределна яснота

Много конфликти възникват от липсата на разбиране на намерения, нужди или воля. При щастливите двамата са винаги наясно какво искат и как да се изразят, без да наранят другия. Конфликтите са неизбежни, но те никога не са с предимство. Конфликтът тук е доказателство, че двойката трябва да идентифицира проблема и да го реши. А най-лесно това става, ако бъдат пределно ясни в отношенията.

Щастливите двойки се обединяват след конфликт

След като се справят с някакъв трънлив проблем, щастливите двойки не изпитват нужда да се отдалечат, а точно обратното – имат желание да се подкрепят. Дори и в такива двойки се случват конфликти, това е неизбежно. Но те подхождат към проблема с доверие към партньора, разбиране, уважение и любов, което укрепва връзката им ден след ден.

По материали от Psicoadvisor

Коментари
Последни видеа