Кои публикации в социалните мрежи издават ниска самооценка

Какво говорят за нас и защо да ги избягваме, според психолози

05 Май 2019 г.
Кои публикации в социалните мрежи издават ниска самооценка

Илюстрация: Shutterstock

И докато някои хора до ден днешен се съмняват, че социалните медии в много случаи не просто разнообразяват реалния живот, а на практика станаха негов виртуален аналог, днес е достатъчно да погледнем нечии публикации, за да разберем какво представлява един или друг човек.

Ако и вие искате да разберете показват ли ви социалните медии като уверена в себе си личност или не, то тогава тази статия е точно за вас. Според психолозите, ето какво публикуват на своите страници хората с ниска самооценка:

„Светът трябва да знае, че аз се храня с…“

Преди време особено активните ползватели на социалните медии снимаха храната си, публикуваха я на страницата си със съответните хаштагове и чак след това дегустираха това, което лежи в чинията им. Тогава това беше необичайно и разведряваше морето от стандартни снимки.
Постепенно тази тенденция отмря, но мнозина упорито продължават да спамват с подобни кадри. Освен ако не сте блогър, който действително дегустира храна, подобни публикации не носят никаква информация на останалите.
Според експертите, по този начин се опитвате да покажете, че животът ви се е стекъл прекрасно, щом очевидно може да си позволите да посещавате скъпи и модни заведения. Така се опитвате да повишите самооценката си, но, повярвайте – хората ви ценят заради това, което сте, а не защото си позволявате често да ходите по ресторанти.
Психолозите напомнят, колкото и банално да звучи това, че единственият човек, който действително се интересува какво сте обядвали, е вашата майка (е, или баба, ако тя също ползва социалните мрежи), а останалите съвсем спокойно могат да преживеят и без тази информация.

„… и къде съм в момента или къде ще бъда в скоро време“
Колкото и да припомнят експертите, че да посочвате къде се намирате точно чрез своите фотографии, не е най-безопасната идея, голяма част от хората с гордост продължават да отбелязват всяка своя стъпка.
Постепенно може да си създадете представа за този човек, като започнете с това къде живее, с кого общува, къде работи, какви места посещава, кога и за къде ще лети на почивка и т.н.
Ако сте забелязали, че вие също постъпвате по този начин, то, първо, така се опитвате да докажете, че животът ви е по-интересен и активен, отколкото всъщност е, и, второ, опитвате се да „повишите“ социалния си статус, тъй като е известно, че който няма достатъчно средства, си стои вкъщи.
Но помислете за това, че някой друг с не много стабилна психика би могъл да се възползва от тази информация във ваш ущърб. Помислете, действително ли опитите да се перчите по този начин си струват безопасността ви.

„Ходя на фитнес, за да си направя селфи“
Още една разпространена форма на привличане на внимание към себе си – редовното публикуване на снимки преди, по време на и след тренировка.
Вие наистина може да си мислите, че вашите приятели (както и приятелите на приятелите ви и просто случайни хора, попаднали на вашата страница) обезателно са длъжни да знаят, че вие водите здравословен начин на живот, пропагандирате правилното хранене и за нищо на света не пропускате тренировка. Психолози обръщат внимание на това, че по този начин искате да изпъкнете на фона на останалите, като показвате, че сте изключителни. Не забравяйте обаче, че днес голяма част от хората водят именно подобен начин на живот, също спортуват и следят за хранителния си режим, затова, уви, далеч не изпъквате на някакъв фон, а ставата един от многото.
Друг е въпросът, ако сте професионален треньор и вашата страница е посветена само на спорта. Във всички останали случаи това изглежда така, все едно специално сте изтичали до фитнеса в търсенето на идеалния фон, след което и на удачен ракурс, а на после стремително сте тръгнали оттам по своите си реални задачи.

„Този луд, луд свят…“
Публикации на тема несправедливостите в живота и несподелена любов също показват, че имате ниска самооценка. И дори да ви се струва, че социалните мрежи едва ли не са създадени, за да има къде да се оплачете и да намерите съчувствие, постарайте се понякога да сдържате емоциите си.
В противен случай, според психолозите, всичките ваши чувства и преживявания се свеждат до това, че страдате от липса на внимание и сте готови да си го набавите на всяка цена.
Опитайте да погледнете на това от друга страна и да анализирате действително ли ви помагат харесванията на публикациите ви или баналните думи от непознати хора? Може би е по-добре да се обърнете за помощ и подкрепа към близки или специалист, ако чувствате, че не може да се справите сами.

„Нека всички видят какви букети и подаръци имам от ухажорите си“
Справедливо е да отбележим, че постепенно модата на снимането на разкошни букети и не по-малко шикарни подаръци отшумя, но все още има хора, на които им е много важно да покажат оказаното внимание на мъжете към тях. На тях им се струва, че колкото по-скъп е подаръкът на снимката, толкова по-ценни ще изглеждат в очите на останалите. Мнението на психолозите е тъкмо обратното – те твърдят, че по такъв начин хората се опитват да покажат своята значимост и важност, и да убедят останалите, че са ценени и обичани. А е ясно, че ако има човек, който да ви глези и да ви подарява подаръци, значи действително не сте му безразлична. Така че защо да тръбите за това на целия свят?

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Да поговорим

Етикет: Ръководство за любовен разрив в социалните мрежи

Заедно

Карикатура на тема работещите майки усмихна социалните мрежи

Новини

Тенденции: Гетсбинг, който стана част от поведението в социалните мрежи

Здраве

Постоянното използване на социалните мрежи променя психиката

Още от Да поговорим

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Перфектният домашен любимец за деца

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Детето е взело пари, без да пита

Някои имена орисат човека още от раждането.

Снимка: Shutterstock

Жените с тези имена са извор на радост и красота

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

4 прости правила за игри без травми

Децата трябва от малки да свикнат да уважават природата.

Снимка: Shutterstock

Да направим детето супер екогерой

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка