Кучето учи децата на изключително полезни умения

Малчуганите усвояват ценни за бъдещето им качества, имитирайки поведението на домашния любимец

09 март 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Да склоните или да откажете на детската молба за кученце или котенце? Хората, които са отраснали с домашни любимци, вероятно изобщо не си задават този въпрос.

Обикновено колебанията са сред онези, които хем искат да зарадват детето с животинче, хем се страхуват, че това може да не е добра идея, най-вече от гледна точка на здравето.

И ако в крайна сметка надделее желанието за домашен любимец, то идва следващият важен въпрос – какъв да бъде той.

Всяко животинче има своите плюсове и минуси. Но ето какви са конкретните ползи за децата на едни от най-разпространените домашни животни – кучетата.

Учат децата на отговорност и организираност

Независимо какво е кучето като размер или порода, децата научават от него едно изключително ценно качество. А именно: отговорност и организираност.

Ако е твърде голямо, надали малчуганът ще може сам да го извежда на разходка. Но може да се грижи по друг начин за него: да му сипва храна в паничката в часовете, в които животното трябва да се храни. Така детето се учи да следи и се грижи за нуждите на своя четириног приятел.

Възприемат тяхната чувствителност и развиват емпатия

Дори и най-малкото дете може да получи една лесна и проста задача – да следи за количеството вода в купичката на кучето. По този начин то свиква не просто да се грижи за него, но и да му съчувства, когато например, кучето е останало без вода и е жадно.

Това е чудесен урок з съпричастност и благородство, без да се очаква в замяна отплата, а само сърдечно близване за благодарност.

Научават се на уважение

Едно от задълженията на всеки собственик на куче е да го възпита правилно, така че да не създава проблеми на другите хора, независимо дали е навън или става дума за гости у дома.

Когато излизате заедно на разходка, детето може да прибира в торбички свършеното от кучето и да го изхвърля в боклука, за да не замърсява пространствата. А ако се притеснявате, че е много малко и не искате отрано да си цапа ръцете, достатъчно е вие самите да дадете пример. Това учи детето на уважение към природата и към другите хора, на които надали би било приятно да вървят по замърсени алеи и тротоари.

Стават много общителни и социални

Дете, което расте с куче, е много по-общително и социално, склонно е да проявява много по-често благородство и е готово винаги да помага на другите при нужда.

Освен това в игрите винаги заема позицията на помирителя и се стреми да постигне компромис, за да не се стига до сърдене и развалени приятелства.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа