Микроизневярата – какво е това и кога да бием тревога

Официално се смята за невинно виртуално общуване, което не обвързва участниците, но…

05 март 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Съвременният свят ни дарява с немалко термини, които често предизвикват не само недоумение, но и досада. Конкретният пример е микроизневярата. Както е това и защо тя, без да обръщаме внимание на омаловажаващата й приставка „микро“, се явява твърде опасен враг дори на пътя на най-силните семейни отношения?

Само няколко десетилетия назад човек едва ли би могъл да си представи подобно многообразие от технологии, с които разполагаме днес. Информацията престана да бъде нещо безценно, превърна се в общодостъпно благо, а запознанството с чужденци се случва не само по време на пътешествия, но и докато си стоите в кухнята.
Както и при всеки медал, при глобализацията и развитието на комуникациите си има и обратна страна. Освен възможността да завържете нови познанства, човечеството откри и нов вид изневери, които психолозите наричат „микроизневери“.
Разбира се, първата част на думата има за цел да смекчи негативния ефект, който неизбежно носи след себе си продължението. Но действително ли в крайна сметка тези микроизневери са толкова невинни и какво всъщност се разбира в този смисъл?

Какво е това?
Това е тайно общуване с човек, към когото изпитвате физическо или ментално влечение и който предизвиква у вас силни емоции. Основното се крие във факта, че вие контактувате с него само посредством социалните мрежи, като физическия контакт и познанството лице в лице са напълно изключени. Фактически, това може да бъде размяна на информация, невинен флирт или дори виртуален секс. Важното е, че човекът, с когото ставате близки, все още си остава реално напълно непознат.
Някои психолози определят микроизневярата като редица от действия по отношение на човека, с когото нямате фактически отношения, но въпреки това изпитвате към него силно привличане.

Ето няколко стъпки, в които може да се ориентирате какво се случва:

Първо, това е постоянна размяна на всякакъв вид съобщения, които вие интуитивно криете от партньора си. Възможно е дори да пазите в тайна истинското име на виртуалния си партньор.
Второ, изпитвате необоснована потребност да му се жалвате за настоящите проблеми във връзката си с официалния любим. Или пък точно обратното – да се опитвате да скриете наличието на постоянен партньор/съпруг/съпруга.
Трето, не ви плашат интимните тайни и сте готови да отидете толкова далеч, колкото дори и не сте си помисляли.

Разбира се, официално микроизневерите са признати за невинно общуване, което по никакъв начин не обвързва нито един от участниците. Но изневярата винаги си остава изневяра. Няма никаква гаранция, че дълго време ще бъдете удовлетворени само от виртуалното общуване с човека, към когото изпитвате силно физическо влечение.
Така или иначе, психолозите са уверени, че дори такъв флирт се явява сериозна заплаха за реалните отношения. Възможно е да е по-опустошителна, отколкото физическата изневяра.

Как да разберете, че ви изневеряват?
Не е толкова сложно. Далеч по-трудно е да си признаете, че сте започнали да отделяте прекалено много време на виртуално общуване. Специалистите съветват да не се лъжете един друг, а откровено да говорите с партньора си на каквито теми ви вълнуват – все пак, след като сте успели да откриете душата си пред чужд човек, какво ви пречи да го направите пред най-близкия си?
Ако пък осъзнавате, че не можете да се въздържите от виртуалната комуникация, то може би е време да помислите какво е възможно да промените във взаимоотношенията с партньора си.
Не забравяйте, че човек е силно зависим от емоциите си. И ако сте готови да пожертвате взаимоотношенията си за мимолетен флирт, то е твърде възможно те никога да не са били толкова сериозни.

Моя позната бе абсолютно убедена, че общуването в мрежата е просто невинна размяна на съобщения. Действително, ако двамата живеят на 2000 километра един от друг, за каква изневяра може да става дума… Е, те обсъждат филми – какво толкова страшно има? В резултат всичко се оказа толкова сериозно, че партньорът й си събра нещата и махна с ръка на бременната си жена, като отлетя надалеч. А новоизлюпената самотна майка с две деца така и не разбра в какъв момент обикновения флирт се бе превърнал в нещо по-голямо.

Изводите си направете сами, Най-важното е да помните, че каквито и да било изневери, били те „микро“ или „макро“ – преди всичко са изневери. И ако подозирате партньора си в подобно нещо, то е време откровено да говорите с него и да го помолите да се откаже от обидното за вас виртуално общуване.

Ако, разбира се, той все още е в състояние да вземе подобно решение.

Текст: eva.ru, превод: Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа