Навиците на щастливите хора

Ето кои са те и как може да ги използвате, за да промените бъдещето в своя полза

07 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ако се огледате около себе си, ще видите, че някои хора изглеждат по-щастливи от други. Ако самите вие не сте щастливи в ежедневието си, колкото бихте искали, има ли нещо, което може да направите по въпроса? Трудно е да се даде отговор на този въпрос, тъй като сред учените все още текат дискусии относно дали разликата между нивата на щастие сред хората е резултат от генетична лотария, върху която нямаме контрол, или се дължи повече на средата на развитие.

Ако разгледате проучванията ще видите, че определено съществуват доказателства, че някои хора са по-щастливи от останалите по природа. Подобно на термостат, който поддържа температурата в една стая константна, в хората съществуват механизми, които ги карат да се връщат към едно изходно ниво на благосъстояние. В същото време има и навици, които влияят върху щастието на хората. Именно те заслужават вашето внимание.

Щастливите хора си задават правилния тип цели

Целите, които хората преследват, влияят върху тяхното дългосрочно щастие. Казано по-конкретно, хората са най-щастливи, когато преследват цели, които ги свързват с други хора. Проучванията показват, че на работното място това се изразява в намиране на обща цел между работниците и в предоставяне на помощ и подкрепа на другите. Това е много важно, тъй като удовлетворението от работата се отразява и на цялостното чувство за благополучие на човек.

Общо казано, може да бъдат различени два типа цели – конкурентни и сътруднически. Конкурентната цел е тази, при която човек иска да се справя по-добре от другите. Ако те се справят зле, още по-добре. Сътрудническата цел е тази, при която опитвате да помогнете на вашите роднини, приятели и колеги, така че всички да бъдете печеливши. Щастливите хора обикновено отделят повече време на втория тип цели. Това им позволява да се радват както на личните си успехи, така и на тези на околните.

Щастливите хора поставят акцент върху позитивите

Много малко неща са напълно добри или напълно лоши. Повечето преживявания в нашия живот имат както положителни, така и негативни елементи. Хубавата храна в ресторанта може да е дошла едва след дълго търсене на място за паркиране и чакане на опашка на входа. Щастливите хора обикновено се фокусират върху позитивите и оставят негативите на заден план.

Този им фокус носи две конкретни ползи за тяхното благосъстояние. Първо, той прави всяко събитие по-приятно в момента, в който се случва, защото акцентът е върху хубавите неща, а не върху лошите. Второ, информацията, върху която насочвате вниманието си, е тази, която ще си спомняте след време. Иначе казано, ако гледате на нещата през позитивна призма, тези техни добри черти ще останат с вас и ще ви носят щастие и в бъдеще.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.