Посещението на изложба е много полезно за децата

Не е задължително да имат интереси в областта на изкуството, за да ги заведете в галерия

14 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

От древни времена е известно, че изкуството има лечебна сила върху човешкото тяло и дух. През XVIII век е било модерно английските аристократи да пътуват до Италия, за да се възхищават на красотата на изкуството там и така да преодолеят меланхолията и черните мисли.

В днешно време е доказано, че изкуството наистина има такъв позитивен ефект и носи много положителни емоции. Това показва и норвежко проучване, публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health.

Според учените е достатъчно да посетим изложба, за да се заредим с добри мисли и настроение.

Как въздейства изкуството

В проучването на норвежките учени са се включили над 50 хиляди души, които трябвало да отговорят на различни въпроси, за да се установи връзката между творческите и културните дейности, които те са извършвали ежедневно в продължение на 3 години, и настроението, произтичащо от практикуването им.

Това изследване показва, че изкуството може да се превърне в наистина полезен съюзник в борбата с тревожността и депресията.

Невробиологът Семир Зеки извършва експеримент, по време на който наблюдава реакциите на 21 души, които се любуват на различни произведения на изкуството. Резултатите ясно показали, че когато човек гледа картина, която смята за прекрасна, определена област в мозъка му се отключва. А там се намират центровете за удоволствие. И колкото по-интензивно е преживяването, толкова по-силна е активността в тази област. С две думи – това ни прави щастливи и удовлетворени.

Какво се случва при децата

Абсолютно същото важи и за децата. Дори да нямат интерес или наклонности към изкуството, за тях е много полезно да ги водим в картинна галерия поне веднъж месечно.

Те преживяват по същия начин красотата на картината, която ги е впечатлила. Но има и още нещо. За децата досегът с изкуството е и урок, който им помага и в други посоки.

По този начин се оформя ценностната им система, те се научават да осмислят видяното, пренася ги в различни светове, учи ги на различни форми на изразяване.

При всички случаи посещението на една картинна галерия обогатява децата, дори и след време те да тръгнат по съвършено различен път. Така че организирайте поне веднъж месечно такива мероприятия – те са важни за развитието на децата.

По материали от Curioctopus

 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.