Талант или наследственост

Какво точно унаследяват децата от нас

11 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

По правило красивите родители създават красиви деца. А защо тази закономерност не важи, когато става въпрос за унаследяване на гениалността?

Изключителните способности се определят не от един ген, а от хиляди. Децата не могат да наследят целият куп гени, а по-скоро отделни. Но и това не е малко. Особено ако детето реши да тръгне "по стъпките на баща си".
Унаследяването на талантите е най-успешно в сферата на политиката и икономиката. Само 1% от хората, които получават Нобелова награда в областта на литературата или наградата Пулицър, са имали журналисти или писатели в рода си.
С художниците и математиците ситуацията е почти същата. Музикалните династии са по-често срещани. Но в киното и театъра децата често блестят наред с бащите и майките си. 
Циркови династии също не са рядкост. Подобно е положението и в спорта с тази разлика, че децата могат да сменят спорта, който практикуват родителите им.  

Важно е да се отбележи, че унаследените гени рядко могат да блеснат без да се създадат необйодимите условия децата да реализират своя потенциал. Според учени ота Нюйоркския университет развитието на личността зависи на 60% от естествените способности и на 40% от околната среда и възпитанието. Следователно не е изненадващо, че децата, израснали в цирк, стават циркови изпълнители. 
Талантът на родителите може да бъде и недостатък. В семейство, където родителят е признат талант, детето, макар и много талантливо, понякога е обречено да остане в сянка, което най-често е недостатък във възпитанието.

Но само наследствеността и подходящото образование не са достатъчни, за да процъфти един талант. Какво тогава? Трябва да има и "ген на желанието", смятат учените. Той е този, който управлява таланта. До този момент такъв ген не е открит, но според учените именно той е отговорен за това, човек внезапно да проумее, колко бързо ябълката ще падне на земята.

Тайната на живота" се крие не само в генетичния код, но в една сложна клетъчна машина, която използва и поддържа този код", казва Олег Глотов, доктор на биологическите науки. Не е достатъчно да предадете гените - трябва да се опитате да предадете с тях и този "мениджър". Може би той е "генът на желанието".

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.