Тате, чаткам интернета повече от теб

Едва 23 % от децата се обръщат към бащите си, когато имат проблем в мрежата

16 февруари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Интернет е свят в света, място за открития, учене, забавление, контакти, пазаруване и какво ли още не. Както и „офлайн света“ и интернет си има свои правила.

Както учим децата да пресичат улицата, така и онлайн има стъпки, които можем да им покажем

Това смята Давид Кюранов, координатор на националната кампания „Да бъдеш баща“. На 11 февруари беше отбелязан Световния ден за безопасен интернет, а в следващия месец "Да бъдеш баща" ще информира повече за ролята на татковците в онлайн израстването на малчуганите. На прима виста статистиката не е розова - децата, които се обръщат към бащите си, когато нещо ги разтревожи в интернет, са само наполовина (23%) от тези, които разговарят с майките си – 47%.

Зад борбата за безопасен интернет за нашите деца стоят хора от над 150 държави; 43 национални центрове за безопасен интернет (за България - www.safenet.bg), както и горещи и консултативни линии, на които можете да звъннете, ако детето ви има някакъв проблем в киберпространството (тел. 124-123).

Насреща обаче е безбрежната Мрежа, в която има Всичко – океаните от съдържание, които ни стряскат в момента, в който си кажем

Аз не мога да контролирам детето си онлайн

Какво ще види, докато гледа клипчета? Какво ще прочете и къде? А ако започне да си говори с непознати? Често самите ние си казваме: „Ами то децата разбират от тия неща повече от мен“, и това е един вид повод да вдигнем ръце и да ги оставим „да се оправят“.

„Изглежда, че като родители не сме свикнали да търсим информация  за това как можем да подкрепим децата си в техния виртуален път и как да се погрижим за безопасността им. Изследването Global Kids Online Bulgaria показва, че малко по-активни са майките, като основните източници на информация са близките и приятелите, медиите, училището и от време на време уебсайтове.“, казва Кюранов. „На фона на това ставаме все по-либерални към децата си – между близо 2/3 и ¾ от родителите у нас позволяват на децата си да посещават социалните мрежи, да гледат клипчета онлайн и да споделят снимки, видеа и друго онлайн съдържание. Сравнително рядко правим нещо заедно с децата си онлайн, а често те не споделят с нас, когато имат проблем, а с приятелите си.“, допълва той.

Междувременно – отговори на всяккави въпроси, свързани с децата онлайн можем да намерим на тук . Винаги можете да звъннете напълно анонимно на Консултативната линия към Националния център за безопасен интернет – тел. 124-123, струва 15 ст. еднократно, независимо колко е дълъг разговорът.

 

Коментари
Последни видеа