Тревожат ли се най-малките наистина

Много родители си задават този въпрос, а ето и отговорът

28 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Вашето дете, дори и много малко, може да се тревожи за неща, които са част от ежедневието му: минаващо куче на съсед или люлка в парка. Това са страхове, породени от развиващото се въображение и способността му да предсказва какво може да се случи в бъдеще.

Децата, също като възрастните, могат да страдат от тревожност и това чувство може да започне далеч преди училищна възраст. Коя е причината? Повечето все още не знаят как да изразят емоциите си и понякога проявяват безпокойството си чрез гняв.

Ето за кои знаци да внимавате

- Лесни разстройства и сълзи;

- Нарушен сън, следствие от превъзбуда;

- Малко или твърде много храна;

- Регресии;

- Раздразнителност.

Напълно нормално е детето да се чувства тревожно от време на време. Някои изпитват повече тревожност от други, но за всички деца това е нормална част от емоционалното им развитие.

Кои са причините

С нарастването на въображението, детето изведнъж се оказва в състояние да мисли за всякакви реални или въображаеми заплахи. То също така започва да разбира все по-ясно случващото се около него и в резултат може да е по-чувствително, дори към важни въпроси - като болестите на други хора. Дори щастливите промени - като например раждането на брат или сестра, могат да бъдат причина за безпокойство за малкото дете, свикнало към определена рутина.

Докато детето расте, разбирането му за нещата ще се увеличава, което прави живота му по-предсказуем. Това ще му помогне да се чувства по-уверено, което пък ще намали тревожността му.

Какво да направите

- Признайте страховете му и не ги омаловажавайте. Дори ако страхът не е рационален, той е реален за вашето малко дете. Вместо да казвате: „Не бъди глупав!“ или: „Големите момичета не се страхуват от тъмното!“, приемете страховете му съвсем сериозно.

- Уверете се, че е готово да говори за това. Може да не успее да го направи от първи път, тогава вие говорете и му задавайте деликатни въпроси, подтиквайки го към откровеност.

- Подгответе го за нови ситуации. Може да носи със себе си любима играчка, за да се чувства в безопасност, когато му предстои нещо ново.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа