10 важни причини да обичате повече себе си

Ето до какви полезни промени може да доведе това

18 Юли 2023 г.
10 важни причини да обичате повече себе си

Жена, която обича себе си. Снимка: Shutterstock

Ниското самочувствие понякога е виновно за неуспеха ни. При това не само като възрастни, а и като деца. То обаче може да бъде коригирано. Стига да знаем как.

Първата стъпка към повишаване на самочувствието е да се научим да обичаме повече себе си. И да научим и децата на същото. Колкото по-рано направим това, толкова по-уверени възрастни те ще израснат.

Ето 10 полезни причини, които ще ви убедят колко важно е да обичате себе си и какви конкретни ползи има от тази промяна в мисленето.

Така стресът е много по-малък. Снимка: Shutterstock

1. Намалява стреса

Любовта към самите нас започва с грижите. Когато човек обича себе си, много по-лесно ще разпознае кога трябва да предприеме нещо, за да редуцира стреса. Без любов към себе си може да не усетите, че заслужавате почивка например. Мисълта да направите нещо „само за мен“ може да изглежда твърде предизвикателна. Следователно е по-вероятно да се справите със стресовите моменти, дори да не се чувствате зле.

2. Ще добиете по-здравословни навици

Проучванията сочат, че когато обичаме себе си, ние сме по-склони да започнем да водим един по-здравословен начин на живот. Когато хората не са толкова критични към себе си, те са много по-мотивирани да направят крачка към положителна промяна в своя живот - като например да спрат цигарите или да започнат да се хранят по-здравословно, смятат учените.

3. Подобрява емоционалната устойчивост

В трудни времена е лесно да изпаднете в отчаяние. Често попадаме в среда, в която хората около нас са нападателни и ни обвиняват за трудностите, които ни засипват. Затова любовта към себе си помага на човек да се противопостави на негативизма и критиката на останалите. Освен това тя ни насърчава да се поучаваме от нашите грешки, а не да страдаме. Това изгражда емоционална устойчивост и подготвя за бъдещи предизвикателства.

4. Подобрява взаимоотношенията

Прието е, че не може да обичаме истински другите, преди да сме заобичали себе си. Това е малко крайно, но вярно. Когато обичаме себе си, ние можем да определим своята стойност, без да разчитаме на хората. По този начин можем да си поставим известни граници или да прекратим нездравословни отношения, ако това е необходимо.

5. Води до продуктивност

Отлагането е убиец на продуктивността. За да се мотивират и забързат, хората са строги към самите себе си, защото смятат този подход за ефикасен. Проучванията обаче показват обратното. Не трябва да бъдете груби към себе си. Използвайте своя провал като възможност за поука. Вместо да затъвате в самокритика, ще се почувствате по-свободни и готови да направите промени в поведението си, които да ви отведат напред.

6. Спомага за справянето със симптомите на тревожност и депресия

Изследванията показват, че хората, които са по-милостиви към себе си, имат по-нисък шанс за развитие на тревожност или депресия. Разбира се, ако изпадаме в такива състояния, това далеч не означава, че не сме способни да обичаме себе си. Просто тази любов и нейните аспекти, като грижа към самите нас, ще помогнат да контролираме по-добре депресивните симптоми. Също така човек може да се освободи от общоприетото убеждение, че психичното заболяване се поражда от самия него.

Усещане за щастие. Снимка: Shutterstock

7. Стимулира усещането за щастие

Ако се обичате и приемате такива, каквито сте, ще бъдете по-удовлетворени и щастливи. Премислянето на собствените недостатъци и критиката могат единствено да затруднят вашето щастие. Любовта към себе си често насърчава хората да се ценят повече. Никой от нас не е перфектен, но все пак всички заслужаваме приемане и подкрепа.

8. Повишава увереността

Ще ви бъде изключително трудно да се чувствате уверени, ако наблягате на самокритиката. В повечето хора е вкоренено ниското самочувствие, последвано от липса на увереност. Ако искате да се чувствате по-уверени, любовта към самите вас ще ви даде силен старт за това начинание. Отворете очите си за своята стойност и умения, когато сте разочаровани от себе си и ще забележите, че плавно повишавате самочувствието и увереността си.

9. Помощ при постигане на целите

Себелюбието ще ви научи да отдавате по-голяма значимост на мечтите си. Изобщо не е егоистично, ако човек смело преследва това, което иска от живота. Хората може да се опитат да ви кажат друго, но стига да не потъпквате останалите, по пътя към целите си, трябва да живеете живота по начина, който смятате за най-добър. Постигането на мечтите ще бъде един много по-приятен процес за вас, ако се цените повече, защото по този начин ще постигнете описаните по-горе други предимства. Най-малкото – ще си спестите стреса и ще повишите креативността си.

10. Вдъхновение за околните

Ако всички тези ползи от това да обичате себе си не ви се струват достатъчно убедителни, помислете за останалите. Ако те виждат добър модел за подражание във ваше лице, неусетно ще започнат да правят същото. Така не само вие, но и околните ще имат полза от любовта, която изпитвате към себе си.

Eлена Николова - по матирали от TIS!

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Някои теми се оказват по-лесни за малки и големи, ако са поднесени с чувство за хумор.

Снимка: Shutterstock

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Илюстрация: Guliver / i Stock

Да поговорим

Как моделът на възпитание бележи самите родители

Стилът им остава отпечатък върху здравето и самочувствието

Леонардо ди Каприо. Снимка: Getty

Новини

Важна стъпка: Леонардо ди Каприо представи на майка си новата любима

Тримата заедно посетиха музея Pinacoteca Ambrosiana в Милано

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Здраве

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Какви температура са подходящи за готвене на месо и мляко

Бони Райт. Снимка: Getty

Новини

Екранната Джини Уизли стана майка за първи път

Звездата от “Хари Потър“ Бони Райт гушна момченце

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Важно е да научите детето на полезни навици за сън от съвсем малко.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

Здравословни навици за сън при децата

Ето как да ги създадете във възрастта между 18 и 24 месеца