Защо времето лети по-бързо с възрастта

Организмът на децата работи в ускорен ритъм и една от хипотезите

13 март 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато бяхме деца, летните ваканции изглеждаха безкрайни, а дните преди Коледа се точеха като години. Защо сега, когато сме възрастни, отпуските изтичат за миг, а седмиците, месеците и дори цели сезони минават със свистене край ушите ни?

Това ускорено време не е резултат от изпълнения ни с тревоги и отговорности живот. Всъщност, субективно възприетото време минава по-бързо при по-възрастните хора, което прави живота ни да изглежда все по-натоварен и забързан, показват изследвания.

Обекти.бг представя няколко хипотези, които се опитват да обяснят защо възприятието за време се ускорява с възрастта.

Една от тях е свързана с биологичните промени във вътрешния ни часовник. Метаболизъмът се забавя с напредването на възрастта, сърцето бие по-бавно, дишането е по-бавно.

Организмът на децата работи в ускорен ритъм. Те преживяват повече биологични маркери (удари на сърцето, вдишвания и издишвания) за фиксиран период, което води до усещането, че е преминало повече време.

Друга хипотеза свързва възприетото време и количеството нова сетивна информация. Множеството нови стимули отнемат на мозъка по-дълго време, за да обработи информацията, поради което периодът от време изглежда по-дълъг.

Това може да обясни феномена с протичането на събитията „на забавен кадър“ – докладван често в миговете преди произшествия. Напривичните обстоятелства означават голямо количество нова информация.

Този феномен се обяснява и по друг начин: когато се сблъсква с нови ситуации, мозъкът ни запазва по-подробни спомени, така че в спомена ни събитието протича по-бавно, отколкото е било в действителност. Това е доказано експериментално при хора по време на свободно падане.

Но как да обясним продължаващото съкращаване на времето с възрастта? 

Страници

Коментари
Последни видеа