5 често срещани проблема със съня и техните решения

Вижте какво да правите, когато навиците за сън на бебето не ви дават да спите през нощта

27 Февруари 2024 г.
5 често срещани проблема със съня и техните решения

Има начини да научите бебето да спи.

Снимка: Shutterstock

Сънят може да бъде истински мираж за родителите, на които скоро им се е родило бебе. Някои бебета заспиват вечер почти веднага и рядко се будят, докато други едва успяват да дремнат по няколко часа.

Много хора се чудят дали по някакъв начин не са предизвикали честото събуждане на малките си деца или неспокойния им сън. Но истината е, че всеки родител се сблъсква с подобни сложни ситуации. И както при всеки друг родителски проблем, има повече от един „правилен" начин да се справите с него.

Ето какви решения предлагат експертите за петте най-често срещани проблема със съня на бебетата!

Понякога люлеенето на ръце не помага.

Снимка: Shutterstock

Постоянното люлеене на ръце може да бъде преодоляно

За да се научи бебето да заспива самостоятелно, то трябва да овладее две основни умения: способността да заспива на друго място, различно от ръцете на родителите, и способността да заспива, без да бъде люляно. Някои родители се опитват да научат бебетата си да правят това, като ги оставят да плачат в креватчето, предполагайки, че те ще се справят сами. Но понякога това не става. Ако и вашият случай е сходен, съществува и друг метод, който може да проработи.

Реално погледнато бебетата прекарват много време в тялото на майката и е нормално да са свикнали да се унасят, докато бъдат полюлявани по време на ходене. След раждането заменете люлеенето със звук. Пуснете някаква приятна мелодия на бебето, докато го люлеете преди да заспи в продължение на четири или пет поредни вечери. Шумът ще започне да сигнализира на малкото за началото на процеса на заспиване, което ще направи прехода от ръцете към леглото много по-лесен. По този начин ще създадете на своето мъниче нова асоциация за сън, която не изисква непременно вашето присъствие.

Все пак се подгответе, че бебето може да се разплаче първите няколко пъти, когато го поставите в леглото. Някои експерти съветват родителите да не вдигат веднага плачещото бебе, а да влизат в стаята на определени интервали (например на всеки пет минути) и да му говорят с успокояващ глас. Този подход може да проработи при вашето бебе, но може и да не се получи, тъй като няма универсален метод поради факта, че всичко е много индивидуално.

Детето спи навсякъде, но не и у дома

Често родителите се оплакват, че децата им лесно заспиват в колата, а след това отказват да поспят вкъщи. Бебетата на около 10-месечна възраст обикновено са много любопитни за заобикалящия ги свят. Затова ако вашият мъник заспива по време на кратки пътувания с кола, той най-вероятно не спи достатъчно по принцип.

Наблюдавайте детето си в рамките на 24 часа и забележете дали не пропускате предупредителни знаци, че то е сънливо: потрива очи, тревожно е, хленчи... Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, може би просто планирате излизанията си твърде близо до времето за дрямка и трябва да коригирате графика си. Все пак 20-минутната дрямка в колата може да развали тотално двучасовата почивка, която сте очаквали с нетърпение цяла сутрин.

Бързата дрямка може да е провокирана от дразнител

Ако детето ви се събужда 20 минути, след като е легнало да подремне, а после в рамките на един час търка очите си и изглежда уморено, задължително трябва да се опитате да стигнете до първопричината.

Противопоставя ли се бебето ви на нещо в средата, в която дреме? Може би е твърде топло или твърде хладно? Твърде шумно или твърде тихо? Или може би просто не е усвоило способността да се успокоява, когато се събуди? Забележите ли бързо ставане след дрямка, първо поработете върху затвърждаването на рутината му за нощен сън.

Ако вашето бебе спи добре през нощта, уверете се, че то подремва в правилната среда и през деня. Купете плътни завеси, които да затъмнят стаята му и създайте режим преди дрямката, подобен на този преди нощното лягане. Опитайте също така да не чакате твърде дълго, за да го сложите да спи. Повечето бебета, особено новородените имат нужда да подремнат два часа след като са се събудили сутринта.

Какво да правите, когато детето просто не иска да спи?

Снимка: Shutterstock

Съпротива преди дрямка

Когато вашето мъниче започне да се съпротивлява все повече на дрямките през деня, може би е време да осъзнаете, че то вече е поотраснало и е време да премахнете една от тях. Изследване е установило, че 90% от всички 12-месечни деца спят по два пъти на ден, но към 15-ия месец около 20% се отказват от сутрешната си дрямка. И все пак това не е изключено да се случи и по-рано.

Как можете да разберете дали детето ви е готово да се откаже от сутрешната дрямка? Наблюдавайте поведението му около 16:00-17:00 ч. Ако то е щастливо и енергично, най-вероятно е добре отпочинало. Ако е раздразнено, със сигурност се нуждае от малко сън.

Рутинният сън

Има случаи, в които бебета дотолкова са привикнали с графика си за спане и с обстановката вкъщи, че всяка малка промяна е способна да ги разстрои. Ако и вие имате подобен проблем, а се налага да пътувате семейно някъде за по-дълго, опитайте да пресъздадете рутината за лягане у дома, доколкото е възможно.

Например, ако вечерното къпане обикновено е част от рутината, пробвайте да го правите по същото време. Вземете със себе си в багажа любима играчка, познатото преносимо креватче и осигурете достатъчно време за приспиване през нощта, особено ако пътуването включва по-дълъг маршрут или шумна/ярко осветена среда.

Елена Николова по материали от Parents

Здраве

Спи ли детето достатъчно - отговорът е в кръвта

Здраве

Как през деня да заспите за 1 минута, докато бебето спи

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои