6 чести грешки на майките към дъщерите

Ето какво не бива да правите, ако искате момичето ви да расте щастливо и обичано

10 Юли 2024 г.
6 чести грешки на майките към дъщерите

Бъдете особено деликатни, когато разговаряте с порасналото си момиче.

Снимка: Shutterstock

Имате прекрасна малка дъщеричка и това ви кара да си представяте съвсем точно колко красив може да бъде животът с нея. Фантазирате си какви прически ще ѝ правите, колко розови роклички ще ѝ купите, как ще я запишете на балет и т.н.

А какво се получава? Малкото момиченце иска да носи синьо, чувства се по-добре в панталон, мрази шнолите и всички онези фибички с разни украси, и за капак – мечтае да тренира таекуондо.

Е, не е задължително да стане точно по този начин, но не е зле да бъдете подготвени за всякакви обрати. Но нещото, което трябва да запомните е, че винаги, когато тя има нужда, е важно да бъдете до нея и да я подкрепяте във всичко. И да не допускате най-честите грешки, които повечето майки на момиченца правят.

Дъщерята не е копие на своята майка.

Снимка: Shutterstock

1. Не очаквайте тя да бъде като вас

Дори да си приличате външно или да е точно ваше копие, дъщеря ви е отделен човек и няма как да е като вас. Това не трябва да ви разочарова. Нито да ви настройва войнствено.

Ако тя е различна от вас (а тя със сигурност е), не се опитвайте да я пречупите и направите ваше копие, а влезте в нейния свят на интереси, доколкото е възможно.

Опитайте да намерите общи теми за разговор и общи неща, които ви вълнуват. Научете се да я цените такава, каквато е. Гордейте се от личността ѝ и уважавайте начина ѝ на мислене.

2. Не се фокусирайте твърде много върху външния ѝ вид

Забравете за неприятния навик да ѝ правите забележки за избора на облекло, когато стане тийнейджър. Просто си спомнете какви изненади сте правили вие на собствената си майка, появявайки се с боядисана в синьо коса или с отрязана над пъпа тениска. Физическият облик на дъщеря ви няма нищо общо с онова, което е тя в действителност.

Друга грешка в тази посока е взирането в теглото и тялото на момичето. Ако става дума за нездравословно пълнеене, е наистина важно да се вземат мерки навреме. Но да я порицавате, че е по-пухкава и да опитвате да я направите слаба като онези модели от списанията, е голяма грешка.

Важно за момичето е да се храни и поддържа здравословно тегло. В този смисъл неглижирането на пълнотата или акцентирането върху теглото са все грешки. Трябва да има баланс.

Когато говорите за хранене, никога не коментирайте колко яде, а качествата на продуктите. И забравете думата диета, освен ако не се налага специален хранителен режим, изготвен от лекари. С две думи – не опитвайте да „тунинговате“ момичето си по образ, който сте си изградили във вашите мечти.

3. Опитайте да намерите най-добрия начин за справяне с неудобните разговори

Рано или късно ще стигнете и до тях, затова не се крийте от тях. Вие сте човекът, който трябва да отговори, а не тя да търси други източници с незнаен характер. Разговорите за момчета, секс и пубертет не са никак лесни и надали ще преминат гладко.

Но ако сте склонни да избягвате неудобните теми, дъщеря ви ще си помисли, че ​​не сте човекът, с когото може да говори за всичко това и на когото да се довери. Ето това е вече проблем, защото е важно тя да споделя с вас тревогите и притесненията си. Трябва да ѝ покажете, че я разбирате и да се превърнете в неин приятел и довереник, а не само в майка.

Помнете, че тя вярва на вас и знае, че сте там и ще я подкрепите. Затова не нарушавайте тази важна връзка. Специално сексът е много чувствителна тема, която задължително трябва да бъде разгледана в даден момент. Пренебрегването на този аспект от живота може да се превърне в нещо болезнено за всички.

По-важно е дъщеря ви да знае какво да очаква и какво да прави, а не да се самоуспокоявате, че е още малка и не му е времето. Не се знае кога ще е времето, затова я подгответе отрано.

Не се намесвайте в отношенията ѝ с момчетата.

Снимка: Shutterstock

4. Не я учете как да се държи с мъжете

За някои момичета в юношеска възраст едно от най-важните неща е да си имат гадже. Важно е дъщеря ви да знае, че не това е основното в живота и не трябва да се стреми на всяка цена към подобна връзка.

Подкрепете я, ако наистина харесва някое момче. Но ѝ обяснете, че най-ценните връзки са с човек, който е истински влюбен в нея. Говорете с момичето си за това какво означава двама души да се обичат и как изглеждат щастливите двойки.

5. Не говорете зле за баща ѝ

Независимо от състоянието на връзката ви, в никакъв случай не настройвайте дъщеря си срещу баща ѝ. Важно е двамата да запазят добри отношения.

Момичетата се нуждаят от онази любов, която само таткото може да им даде. Тя е полезна за тях, защото ги прави по-уверени в бъдещите им връзки.

Затова пазете авторитета на бащата, подкрепяйте отношенията им и не пренасяйте вашите неразбирателства върху момичето си.

6. Не се притеснявайте от грешки

Колкото и да се стараете, случва се и да сгрешите. Възможно е между вас да се зародят конфликти и да се пропукат отношенията ви.

Първата крачка към помирението сте длъжни да направите вие, дори и да нямате вина. Не притискайте дъщеря си постоянно, не опитвайте да я направите съвършена и не се укорявайте, когато тя не покрие очакванията ви.

Работата ви като майка е да я подготвите за живота и тя да расте щастлива, а не да изградите фалшив образ, който лесно може да се срине, още при първото препятствие.

Деси Тодорова по материали от Mamma sto bene

Да поговорим

5 типа родители, които провалят живота на дъщеря си

Да поговорим

Какво трябва да знае бащата, ако има дъщеря

Още от Да поговорим

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Детето изпитва тревожност и тъга

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Този тип отношения подкопават доверието на другия.

Снимка: Shutterstock

Негинг – подлата тенденция за запознанства

Полезно е да научите детето да проявява щедрост.

Снимка: Shutterstock

4 начина да научите детето на щедрост

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото