Черти на характера, които показват, че едно дете не е обичано

Те издават някои негативни моменти от миналото

22 Септември 2023 г.
Черти на характера, които показват, че едно дете не е обичано

Детето трябва да бъде обичано.

Снимка: Shutterstock

Един ден в тема на един от многото форуми за психолози настъпи същински бум: започнахме да говорим за детските травми на нашите пациенти, получени от родителите им. Всички те бяха пропити от една и съща болка: майка ми/баща ми бяха прекалено строги с мен и сякаш изобщо не ме обичаха.

Подозирам, че много от нас са споделяли личните си истории, представяйки ги за чужди. С всяка една от тях се появяваше една или друга черта, която беше вкоренена в характера на травмирания човек. Някои от тях се повтаряха толкова често, че ги наричахме „портрети на необичаното дете“.

Представям ви четири от тях.

Хронична вина

„Чувствах се виновна през цялото време и често ми се налагаше да се извинявам за почти всичко: за това, че не съм изчистила чинията си веднага след като съм се нахранила, че съм отделила твърде много време, за да си напиша домашните, докато все още ми предстоеше почистване на дома и разходка с по-малката ми сестра, че не съм била в стаята с майка ми, когато тя е смятала, че съм там. Бях дъщерята от първия брак на баща ми и осъзнавах, че мащехата ми не може да изпитва топли чувства към мен. А наистина исках“.

Хроничното чувство на вина за собственото съществуване се заражда в детството на много хора и се насажда от собствените им родители. Сякаш сте излишни навсякъде, сякаш пречите и създавате проблеми къде ли не. То се проявява в много сфери на общуването ни, дори в такива дреболии като посещението при лекар, където се идва в работно време, без да се нарушава опашката: чукаш и първото, което казваш, е „Извинете, мога ли да вляза?“.

Това не са характеристики на доброто възпитание, както биха ги нарекли нашите родители. Това е повишена социална тревожност. Хората с такава тревожност през цялото време си мислят, че всички около тях ги съдят, оценяват, че трябва предварително да им угодят, за да не си навлекат буря от възмущение. За хората с висока социална тревожност е много важно да бъдат харесвани от другите, те търсят одобрението на всички, защото в детството им е липсвало това одобрение от най-близките и обичани хора.

Способността да плачете тихо или изобщо да не плачете

Много родители не обичат детските сълзи. Те се страхуват от тях. Когато бяхте дете, често ли чувахте майките и бащите си да викат „Не плачи!“? По адрес на момчетата те са звучали, разбира се, по-често, отколкото по този на момичетата. Но и много момичета са били наказвани за своето „капризничене“, когато всъщност са плакали от болка, загуба или сантименталност.

Родителите, които не са знаели, че сълзите помагат за регулиране на нервната система и за справяне със стреса, просто са затваряли устата на децата си, защото не са мислели за чувствата им, а за това какво ще си помисли външният свят за тях, родителите. Че са лоши родители, които отглеждат капризни деца. На тийнейджърите също е забранено да плачат.

„Ако показах сълзите, които се появяваха в отговор на обидните думи на майка ми или баща ми, тогава вълната от обиди и обезценяване на чувствата ми само се засилваше“ – признава едно вече пораснало дете.

Израствайки, много деца се научават да плачат беззвучно, защото така е по-безопасно.

Желание за уединение, недоверие към хората и страх от другите

„Баща ми винаги си го изкарваше на мен и брат ми. Научих се да разпознавам по стъпките му по стълбите какво е настроението му, когато се прибира вкъщи. Нямахме майка, така че трябваше да се защитаваме сами. Понякога ни помагаше да знаем предварително, че всеки повод може да го вбеси. Но колкото и да бяхме послушни, колкото и добре да почиствахме апартамента и колкото и много да се учехме, баща ни все намираше причина да ни крещи“.

Пораствайки, ние пазим детето в себе си. Като не можем да се защитим психологически от агресори, се опитваме да страним от хората, защото предварително виждаме опасност във всеки.

Ниска самооценка

Чудовищно е колко много хора не се ценят, не се харесват, смятат се за недостойни за нищо. Всичко това - липсата на самооценка, неумението да общуваме с хората, да решаваме проблеми, да се справяме със стреса – идва от отношението на родителите към нас. Дори външно проспериращо семейство не е гаранция, че с децата там се отнасят с безусловна любов. Това, което родителите ни казват за нас, то остава дълбоко в сърцата ни, превръща се в нашия вътрешен глас за цял живот.

„Кой ще иска да е приятел с теб, като се държиш толкова глупаво? Ти си такъв мързеливец, че направо е невероятно! Само пълен идиот може да получи такива ниски оценки! Не можеш да се надяваш на добра работа - ти си напълно безотговорен човек!“

Много често ставаме като родителите си, дори и да осъзнаваме, че те са се държали зле с нас. Но сценарият на тяхното поведение, техните реакции е толкова здраво записан в нашето подсъзнание, че ние просто копираме родителите си и се превръщаме в клонинги, които предават негативност на децата си. Можете да избегнете превръщането си в подобен тип човек, ако започнете да работите върху себе си съзнателно и се справите с комплексите и обидите си, ако се превъзпитате правилно...

Обекти.бг

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хълк Хоган. Снимка: Getty

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Някои травми от миналото на детето оставят сериозен отпечатък за неговото бъдеще.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка и син обсъждат рисунката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Изповед на една майка на дете с аутизъм

Общуването с околните и проблемът със социалната изолация (част 2)

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват

Александра Грант и Киану Рийвс. Снимка: Getty

Новини

„Той е източникът на вдъхновението ми“: Александра Грант за връзката си с Киану Рийвс

При раздаване на наградите Beverly Arts Icon в Лос Анджелис

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление