Да направим детето супер екогерой

7 практични идеи, които ще ни помогнат да възпитаме млади природолюбители

24 Ноември 2023 г.
Да направим детето супер екогерой

Децата трябва от малки да свикнат да уважават природата.

Снимка: Shutterstock

Да отгледаме децата така, че да обичат и уважават природата, е от съществено значение за оцеляването на нашата планета. За целта не е нужно да ги облъчваме ежедневно и ежечасно с думи и поуки, които в голямата си част те вероятно не разбират. Нито трябва да ги плашим с ужасяващи сценарии на еко катастрофи, защото няма да ги осъзнаят или ще ги стресират. Достатъчно е да ги накараме да разберат, че дори малките жестове и навици могат да ги превърнат в истински супергерои, които да спасят своя зелен свят.

Ето 8 идеи, които ще ви помогнат да направите това и да развиете в детето уважение към околната среда от най-ранна възраст.

Научете децата да пестят водата.

Снимка: Shutterstock

1. Не сте риба, затова не ви е нужна толкова вода

Когато отваряме кранчето на чешмата и я оставяме да се лее на воля, нека не забравяме, че на други места на планетата, а може би и в съседния град, хората нямат този късмет и водят ежедневна битка за всяка капка вода. В световен мащаб питейната вода намалява и е добре да научим децата да я ценят и да не я пропиляват.

Как да започнете? Ако имате вана и душ, научете ги да предпочитат за къпане душа, а не ваната. Спестявайки едно пълнене на вана, те ще спестят 75% от потреблението на вода за къпане. Да не говорим за важността от затварянето на кранчето, докато си мият зъбите – това пести по 6 литра всяка минута. Хубава победа за малките герои на Земята. Чудесен пример и за възрастните всъщност.

2. Изключете тока

Децата трябва да се научат да пестят ток, когато има такава възможност. Може да започнете с изключване на електронните уреди след като приключат игрите с тях. След това ги научете да не оставят включено осветление в стаята, ако в момента не са в нея.

При излизане от дома, задължително да изключват компютъра от контакта, а не да го оставят в режим на готовност. Целта е всички тези жестове да станат обичайни действия. По този начин енергоспестяването ще се превърне по естествен път в част от тяхното богатство от знания и опит, което ще ги направи еко отговорни възрастни.

3. Пластмасови бутилки? Не, благодаря!

Независимо дали в училище, при пътуване или на обикновена разходка, в раницата си децата могат да носят вода в олекотена метална бутилка, а не пластмасова.

Дори могат да си я персонализират с рисунки, надписи и послания. Така е по-забавно, а и не замърсяват околната среда.

4. Еко хранене

Здравословното хранене е изкуство, което възпитаваме в децата от най-ранната им възраст. То е полезно както за техния растеж, така и за планетата. Плодовете, зеленчуците и домашните продукти са добре дошли, но обърнете внимание и на произхода им.

Винаги избирайте сезонни продукти, расли или отгледани в страната ви, а не донесени от другия край на света, за предпочитане органични. Малка зеленчукова градина на балкона или саксии със зелени подправки на перваза на прозореца са нещо напълно постижимо, което заедно може да правите с децата.

5. Да живеят промените

Научете децата да не се затрупват с вещи и да не изхвърлят безразборно онова, което вече не харесват. Това, което не им е необходимо, може да бъде съкровище за друг човек и обратното.

Организирайте весело парти на промените с роднини и приятели. Помолете ги всеки да донесе ненужните дрехи или дребни вещи, които има. Това е начин не само да се съберете, а и да обмените дрехи и идеи, а на финала да си тръгнете със съвършено нов гардероб или декорация за дома. Децата мога да разменят играчки, дрехи на куклите или стикери за колекционерски албуми. Така, вместо да изхвърляте ненужното на боклука, допринасяте за опазването на природата.

Да се грижат за дърво и да го наблюдават как расте е полезно за децата.

Снимка: Shutterstock

6. Осиновете дърво

Не всеки може да посади дърво.

Но какво пречите да си осиновите такова в най-близкия до дома ви парк. Заедно с децата може да полагате ежедневни или ежеседмични грижи, да следите как се променят през различните сезони, как дървото расте, а заедно с него и децата.

7. С училищния автобус е по-забавно

Ако училището предлага организиран транспорт и може да си го позволите, не се колебайте да приемете. Така е далеч по-забавно, а и се намаляват вредните емисии във въздуха, които автомобилите отделят.

Ако училището няма автобус, може да се организирате с други родители, които живеят наблизо и да се редувате във возенето на децата. Една кола със сигурност замърсява по-малко въздуха от 4 коли, нали? А и така децата общуват, докато пътуват, стават приятели.

Деси Тодорова по материали от Donna moderna

Да поговорим

Как да направите играчки от рециклирани материали

Заедно

Музикални инструменти от рециклирани материали

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)