Как да се отървем от чувството за вина спрямо детето

За начало махнете от речника си думата „длъжна“

06 Декември 2023 г.
Как да се отървем от чувството за вина спрямо детето

Има неща, за които не бива да изпитвате вина като родител.

Снимка: Shutterstock

През юли 2018 Серина Уилямс написа в страницата си в Twitter, че дъщеря ѝ Алексис Олимпия е направила първите си крачки, в момент, когато суперзвездата в тениса е била на тренировка. Месец по-късно Серина публикува в Instagram признание, че често се чувства лоша майка.

Това чувство е познато на много жени, и то даже си има име – „чувство за майчина вина“. Вие не прекарвате с детето цялото си време, не му приготвяте суперполезна храна, не го водите на извънкласни занимания, не пускате в социалните мрежи идеалните му снимки и т.н.

Психолозите в един глас твърдят, че чувството за вина съвсем не е това, с което да си губите времето. The Huffington Post се обръща към експерти по майчинство, както и към майки, за да разкажат как да се избавим от гнетящото усещане, че ужасно се справяме с родителските си задължения.

1. Когато отделяте време за себе си, всъщност това е принос за семейството

Когато попитали психолога Ардения Гулд кога за последно е изпитвала майчинска вина, тя отговорила: „Току-що“. Планирала да излезе с приятелки и се обвинявала, че е оставила 7-годишната си дъщеря. Преди това казала на малката: „Обещавам, че след това излизане ще стана много по-добра майка, защото ще имам нови сили да се грижа за теб“.

Мая Вордерщтрасе - популярен блогър, майка на 2-годишната Зоуи и 1-годишната Хейзъл, през август публикува послание, посветено на майчината вина: „Тя ме държеше като заложник, но днес съм свободна“. Жената 19 месеца не могла да си позволи да отиде на фризьор, защото само при мисълта за това изпитвала прилив на чувство за вина. „През цялото време намирах причини за причините, защо не мога да отида да се подстрижа. Тогава си мислех, че само по себе си това не си заслужава нито времето, нито парите, нито усилията“, пише Мая.

За финал тя си обещала, че ще се опита по-често да прави неща, които й носят радост. Постът й е събрал 12 хиляди харесвания, повече от 500 коментара, в които много майки признават, че я разбират прекрасно.

2. Да бъдете майка не е единственото ви предназначение

Основателят и СЕО на голяма компания Мишел Кенеди се върнала на работа почти веднага след раждането на сина си. Тя не предполагала с какъв сложен комплекс от емоции ще й се наложи да се справя: „Иска ми се да бъда с малкия и се виня, че пропускам всички важни събития в неговия крехък живот, че не виждам как расте“, обяснява чувствата си Мишел. Кенеди призовава всички майки, които са се оказали в подобна ситуация, да престанат да се обвиняват, че са се върнали на работа, тъй като това далеч не е единственото им предназначение. „Майчинството е само една част от нас. Тя може да бъде най-добрата, но съвсем не е всичко“.

3. Не се сравнявайте с идеалните майки в социалните мрежи

Безкрайните публикации на знаменитости, които демонстрират безупречни форми след раждането, могат да разстроят всеки. Писателката Лиз О’Донъл смята, че най-силно травмират постовете на уж обикновени майки, при които, ако се съди по социалните медии, всичко им е по конец.

Един от основните съвети, които О’Донъл дава на майките, е да изключат от речника си думата „длъжна“. Тя е важен стълб от майчината вина, защото никой никога няма да успее да се приближи до несъществуващия в реалността идеал: „Вместо „длъжна съм“, казвайте „искам“, „харесва ми“, „доставя ми радост и удоволствие“, казва О’Донъл.

По материали от deti.mail.ru

Заедно

Половината родители са във Facebook, за да шпионират децата си

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)