Как да сте щастлива, въпреки че сте самотна майка

10 съвета, които ще ви помогнат да преминете през трудни моменти и да намалите стреса

26 Декември 2023 г.
Как да сте щастлива, въпреки че сте самотна майка

Майка прегръща дъщеря си. Снимка: Getty

Ако сте самотен родител - по силата на обстоятелствата или по собствен избор - ето 10 съвета, които да ви помогнат да преминете през трудни моменти, да намалите стреса в живота си и да върнете радостта от родителството.

Обмислете финансите

Може би едно от най-трудните неща при самото отглеждане на дете е правенето на бюджета. Няма значение дали се издържате сами, имате ли помощ от роднини или получавате издръжка от бивш съпруг: вие носите цялата отговорност за управлението на финансите.
Ето защо е много важно да се научите как правилно да разпределяте разходите.
Проучете въпроса за дългосрочните инвестиции и опитайте да спестявате пари за бъдещето: за образование на детето, за непредвидени разходи, в случай на уволнение.

Случва се и така, че едва свързвате двата края. Това е възможност да научим децата да ценят простичките радости на живота и да не се вкопчват в материалните неща.
Кажете им, че ще трябва да стегнете колана за известно време, тъй като изпитвате временни затруднения.
Играйте заедно в парка, гледайте филми у дома, организирайте семейни събирания: не е нужно да харчите излишни пари за тези забавления.

Не отказвайте помощ

Понякога на самотните родители им е трудно да признаят пред себе си, че не се справят. Да поискат помощ им е още по-трудно.
„В края на краищата други майки се справят“, мислите си. Това е напълно нормална ситуация.
Всички самотни родители имат нужда от помощ: някой, който може да гледа детето, докато изпълнявате поръчки, или просто някой, с когото да говорите.
Повечето родители се опитват да се справят сами с всичко. Но ако мечтаете за час-два, за да подремнете или да си починете от децата, имате нужда от помощ в къщата - помолете приятели или роднини да ви помогнат.

Променете приоритетите си

Много самотни майки се опитват да се превърнат в супергерой и по този начин да компенсират липсата на втори родител.
Работа на пълен работен ден, идеално чиста къща, вкусна вечеря - и това не е пълен списък на всички задължения на „идеалната майка“.
Трябва да сте реалисти: не си поставяйте невъзможни цели.
Не е нужно да сте перфектна само защото отглеждате детето си сама.
Най-добрият съвет за самотните майки е да намалят очакванията си и да си дадат почивка. Например, добре е детето от време на време да яде пица или хот-дог за обяд вместо супа, стига менюто му като като цяло да е здравословно и балансирано.
И е добре понякога да оставите малко бъркотия в къщата, но да поиграете с децата.

Придържайте се към ежедневието

Да помните дните за кръжоци, курсове, спортни занимания е изключително изтощителна работа. Можете да закачите голям календар и да записвате всичко в него. Или използвайте календар на Google, който можете да споделяте с други и който позволява да се добавят и премахват събития. Това е много удобно, ако имате помощник.
Но можете да правите графици не само за присъствие на извънкласни дейности, но и графици за хранене, домакинска работа, лягане и т.н., така че децата да знаят точно какво и кога да правят. Това ще им помогне да се чувстват по-уверени, а вие по-организирана.

Майка гушка детето си. Снимка: Getty

Спазвайте дисциплина

Децата растат и се развиват хармонично, ако знаят какво поведение се очаква от тях и какви правила трябва да спазват.
Ако сте разведени, обсъдете с втория родител правилата, които вашето дете трябва да спазва (няма нищо по-трудно за хлапето от ситуации, когато родителите имат различни подходи и методи на възпитание).

Отговаряйте на въпросите честно

Разбира се, децата ще задават въпроси относно промените във вашето семейство. Отговаряйте на въпросите открито, честно според възрастта на хлапето. Уверете се, че то получава необходимата помощ и подкрепа, за да се справи с негативните емоции и тревоги.

Не изливайте душата си пред детето

При липса на партньор понякога наистина искате да излеете душата си пред детето, да почувствате подкрепата и състраданието на близък човек. Но децата нямат нито емоционалния потенциал, нито житейския опит, за да заместят възрастните.
По-добре е да се обадете се на приятели или близко семейство и поговорете сърце с тях. Или, ако е необходимо, посетете психолог.

Майка, чете приказка на дъщерите си. Снимка: Getty

Забравете думата "вина"

Много самотни родители постоянно се чувстват виновни за времето, което не са прекарали с детето си, за нещата, които не могат да направят за него, за лошите отношения с другия родител.
За ваше собствено благополучие се съсредоточете върху това, което правите за детето всеки ден - и не забравяйте цялото внимание, грижа и любов, които давате на вашето дете.
Ако се чувствате виновни за развод или неблагоприятна семейна ситуация, се съсредоточете повече върху подкрепата на детето си.
Вината е емоция, която е полезна само ако виждате корена на проблема, и след това сте в състояние да го разрешите.
Говорете с близки приятели или членове на семейството или посетете психолог: те определено ще ви помогнат да преодолеете постоянното неконтролируемо чувство за вина, с което не можете да се справите сами.

Децата могат бързо да се възстановят след развода. И ако в началото може да харесат подаръци и забавления, по-късноще разберат, че се опитвате да купите любовта и прошката им.
Затова преосмислете цялата ситуация и разберете, че постоянното чувство за вина е лош начин за постигане на хармония в семейството.

Прекарайте качествено време с детето си

Работите на пълен работен ден а след това тичате, за да водите хлапето на уроци и спорт. Нямате време за себе си и за забавления.
Съсредоточете се върху качеството, а не върху количеството време, прекарано с детето ви. Изберете няколко момента през деня, когато наистина можете да му обърнете внимание, без да правите 100 други неща. Просто говорете с него : например закуска, вечеря или момента, в който го слагате да спи.
Играйте на карти или нарисувайте картина заедно: това ще отнеме много малко време, но в същото време ще помогне за укрепване на връзката ви.
Определете седмично „семейно време“: играйте на настолни игри или организирайте малко домашно парти.
Основното е да разговаряте помежду си: само по този начин ще започнете да разбирате по-добре детето си.

Намерете време за себе си

Освен грижите за детето и решаването на семейни проблеми е важно да оставите време и за себе си. Дори ако това са малки неща като четене на книга или списание, вземане на топла вана или разговор с приятел, това ще ви помогне да се отпуснете.
За да усещате постоянно силата в себе си, трябва да се храните правилно, да намерите време за физическа активност, срещи с приятели и просто почивка.
Най-добрият вариант е да имате хоби. Психолозите казват, че ако човек е много страстен за нещо, тогава това му помага да изпитва трудности, тъй като в този случай цялото внимание се обръща на това, което човек харесва много, и вече не остава никакво внимание за каквото и да е негативно. Всичко това се отразява на вашето самочувствие и настроение, а всяко дете има нужда от щастлив родител.

Бъдете оптимист

Не е лесно да имаш положителна нагласа, когато си затрупан от отговорностите да отглеждаш дете сам. Освен това може още да изпитате болка от развода или смъртта на партньора.
Въпреки всички тези чувства е важно да останем оптимисти: децата са много податливи на настроението на родителите си.
Най-добрият начин за справяне със стреса е чрез редовни упражнения и здравословна диета. Ако това не помогне, тогава има смисъл да се консултирате със специалист.
Ако се чувствате тъжни, не е срамно да споделите някои от тези чувства с децата си, като същевременно внимавате да не ги разстроите твърде много. И не забравяйте да ги уведомите, че не те са причината за проблема.

Мона Василева

Още от Да поговорим

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

5 типични качества на съвременния тийнейджър

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

10 ползи от йогата при децата

Трябва да откриете причината, за да намерите правилния изход.

Снимка: Shutterstock

Три признака, че сте на прага на истинската си Съдба

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Дете слуша аудиокнига. Снимка: Guliver / iStock

6 “за“ и 6 „против“ аудиокнигите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

Щастие.

Снимка: Shutterstock

Риби (26 февруари – 3 март): Приятна изненада

Страх от самота.

Снимка: Shutterstock

Козирог (26 февруари – 3 март): Страхувате се от самотата

Здравословни проблеми.

Снимка: Shutterstock

Стрелец (26 февруари – 3 март): Болки в краката

Раздяла.

Снимка: Shutterstock

Водолей (26 февруари – 3 март): Слагате край на връзката

Калкулатори

Календар на бременността

Календар на бебето по месеци

Калкулатор на овулация и термин

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

5 типични качества на съвременния тийнейджър

Като родители ние не бяхме такива

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Езикът на мама и татко остава закодиран в мозъка на детето, далеч преди то да се появи на бял свят

Дете слуша аудиокнига. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

6 “за“ и 6 „против“ аудиокнигите

Психолози: не бива да изместят традиционната печатна книга от ръцете на детето

Семейство готве, заедно с децата. Снимка: Getty

Да поговорим

5 шведски правила за възпитание

Детето трябва да се възприема като личност и още от раждането изборът му да се уважава

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Мамо, дебела ли съм?

Научете дъщерите си колко е важно да се харесват

Това занимание е полезно и за сръчността на малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Да посрещнем Баба Марта

Този път ви предлагаме малко по-сложно занимание