Най-често срещаните проблеми сред тийнейджърите

И ето как да се справим с тях леко и безболезнено

04 Март 2024 г.
Най-често срещаните проблеми сред тийнейджърите

Юношеството е труден период и за детето, и за родителите.

Снимка: Shutterstock

Юношеството, както всички казват, е един от най-интересните периоди в живота. То е заредено с много веселие, ентусиазъм, забавление и вълнение, с първата любов и изобщо много първи неща. Както всяка монета обаче, юношеството също има две страни. Освен положителните емоции, то включва и много предизвикателства.

Това е и период, изпълнен с противоречия, трудности, объркване, емоции, които се люшкат в двете крайности и изобщо време, в което малките неща изглеждат наистина големи, понякога прекалено големи. Родителят е основният помощник и приятел на децата си в този период от живота им.

Затова е добре да бъде поне малко подготвен за онова, което го очаква. А изненади никога няма да липсват. Ето кои са най-честите проблеми на тийнейджърите и практични съвети как да се справите с тях по най-лекия и безболезнен начин. Няма 100% гаранция, че ще се получи, но поне може да опитате.

Притесненията за външността са често срещан проблем.

Снимка: Shutterstock

Външен вид

Вероятно проблем №1 в списъка с проблеми на всеки тийнейджър. Това е времето, когато тялото непрекъснато се променя и момчето/момичето трябва да се справи. Нещо повече, то постоянно вижда хора с перфектни тела в списанията и в социалните мрежи, което още повече го потиска. Отделно подигравките на връстниците добавят отрова в картинката. Всъщност именно отношението на връстниците и влиянието на медиите са виновни за този проблем.

Решение

Наблюдавайте много внимателно децата си и се уверете, че приятелите им не им влияят негативно. Ако например, най-добрата приятелка на дъщеря ви е обсебена от диети, напълно е възможно да повлияе на хранителните навици на момичето ви.

Образование

Най-добрият приятел на детето ви е отличник, амбициозен, целеустремен и вече знае какво иска от живота. Понякога това дърпа и другите около него напред и те се стремят да му подражават. Но често не успяват да го достигнат, което пък създава огромен натиск върху самочувствието им и води до стрес.

Решение

Опитайте да стимулирате детето си да учи и да се стреми към високи оценки и знания, но му обяснете, че тези оценки не бива да бъдат база за сравнение. Нека не съди за своите сили и умствени възможности по оценката, поставена му от представянето. Ниските оценки не правят никого по-малко образован или по-малко талантлив. Ако в един момент се е объркал, не означава непременно, че не е умен или няма да се справи следващия път по-добре. Тук много помагат различните извънкласни дейности, които вдъхновяват и стимулират детето да развива своя потенциал в една по-различна посока, което от своя страна му дава самочувствие.

Другият пол

Освен всички проблеми, които трябва да решава, тийнейджърът се сблъсква и с бушуващите в тялото му хормони. Това е времето, когато ще се влюби силно и много вероятно ще се разочарова още по-силно, ако тази любов не бъде споделена. Което всъщност се случва твърде често. Тийнейджърите са изключително уязвими в своите първи романтични трепети, които нямат нищо общо с увлеченията преди това. Някои опитват и удоволствието от секса

Решение

Обяснете спокойно на детето, че сексът в една връзка на тази възраст изобщо не е задължителен, а ако се стигне до него е задължително да се използват предпазни средства. И нека няма теми табута в разговора ви – по-добре говорете сега, отколкото да съжалявате, че не сте го направили.

Тормоз

Тормозът е друг разпространен проблем сред тийнейджърите, който много ги притеснява. Това започва да се отразява на личността и поведението им. Детето започва да се чувства депресирано и да реагира странно в училище или у дома поради стреса, на който е подложено.

Решение

Уверете се, че то не крие нещо от вас. Ако се чувства тормозено, посъветвайте го как да се справи и му помогнете, ако има нужда. Родителят може да даде добри идеи за измъкване от подобни ситуации на базата на своя по-голям опит – сигурно и вие сте били тормозени като дете. Децата трябва да знаят, че не само те са изправени пред подобни проблеми. Това донякъде облекчава болката, причинена от тормоза.

Приятелство

Тийнейджърът обича да прави всяка връзка сложна. Особено момичетата. Това е така, защото в тази възраст приятелството е и трупане на социални умения. Тийнейджърът е способен да спори с най-добрия си приятел дни наред. Понякога това води до агресия и промени в настроението.

Решение

Научете детето си, че не е добре да се отнася лошо с приятелите си и не бива да спори ожесточено за всяка дреболия. А и разногласията не правят приятеля непременно лош. Наблюдавайте обаче с какви приятели се среща, за да сте сигурни, че е на правилното място. И научете детето да се извинява, когато греши.

Самочувствие

В тази възраст децата имат навик да сравняват себе си, телата си и външния си вид с други момчета и момичета на тяхната възраст. Това подсъзнателно създава натиск върху тях. Промените в тялото на най-добрата приятелка могат да накарат вашето момиче да се съмнява в себе си и да стане по-неуверено.

Решение

Уверете се, че детето ви не опитва да имитира някой на всяка цена. Обяснете, че всички хора са различни и това ги прави уникални. Всеки от нас има своите положителни и отрицателни страни.

Поведение

Виновен е натискът от страна на връстниците. Той кара тийнейджърите да се държат по определен начин, който им създава усещане за принадлежност. Кара ги да възприемат навици, които иначе не би трябвало да имат или не ги вълнуват.

Решение

Обяснете, че всеки човек е индивидуалност и може да запази тази своя уникалност, без да се налага да се идентифицира или копира навиците на определена група. Това няма да го откъсне от групата, напротив – така може да стане по-интересен за тях. Неговите лични възгледи, интереси, хобита, моден усет и дори хранителни навици го правят това, което е. Не е нужно да се поддава на какъвто и да било натиск от страна на връстниците, само за да ги накара да се чувстват добре.

Употреба на различни вещества

Това е голям проблем, с който повечето тийнейджъри се сблъскват. Някои – директно, други стават свидетели, а трети тежко изживяват това, ако засегнатият е най-добрият им приятел. Причина обикновено е натрупания стрес, а опасното вещество им дава временно облекчение и лъжливо усещане за безопасност.

Решение

Говорете с детето си за вредите и страничните ефекти от употребата на такива вещества. Като под вещества, тук се включват не само наркотиците, а и цигарите и алкохола. Обяснете как те дават временно усещане за щастие, докато унищожават неговото тяло, ум и душа отвътре. Ако пожелае да пробва алкохол, нека го направи пред вас.

Менструация

Дъщеря ви вероятно ще има много притеснения, въпроси и колебания относно менструалния си цикъл.

Решение

Отговорете на всичките й въпроси, дори да ви се струват абсурдни. Това ще й даде нужното знание и спокойствие. Кажете й, че този процес е естествен и не нарушава нормалния живот. Научете я как да се справя в извънредни ситуации и как да разпознава симптомите на ПМС.

Депресивните състояния в никакъв случай не бива да се подценяват.

Снимка: Shutterstock

Депресия

Всичко може да стане причина за депресия в тази възраст. Когато нещо не се развива според очакванията им или не отговарят на стандартите, поддържани от връстниците им, тийнейджърите се чувстват притиснати и изпадат в депресия. Ниски оценки, високи родителски очаквания, наддаване на тегло, употреба на вещества, са само част от многото фактори, които предизвикват депресия и са един наистина сериозен проблем.

Решение

Оглеждайте се за издайнически признаци на депресия. Ако детето ви внезапно загуби интерес към всичко, говорете с него. Прекомерното желание за сън или пълното лишение от сън са също признак за депресия. Както и разговорите за смърт и самоубийство. Непременно потърсете професионална помощ.

Деси Тодорова по материали от Mamma sto bene

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои