Мамо, какво е секс?

(Не)подходящите родителски реакции

Илюстрация: Guliver / iStock

„Какво е секс?“, „Какво е пенис“, „Как се правят бебетата“ и тем подобни детски въпроси винаги сепват. Знаем си, че са логични и просто изведнъж им идва времето, обаче винаги идват неочаквано много от нас се оказват абсолютно неподготвени.

Сконфузени родители се чудят какво да отговорят, но притесненията само могат да влошат ситуацията.

Някои майки и бащи махват с ръка и разчитат, че като дойде въпросния момент, детето ще научи онова, което го интересува от приятелчетата в детската градина или в училище. Или че все ще измислят какво да кажат.

Но не – разумното е да има стратегия, защото винаги може да ни се изплъзне някоя глупост или пък децата да научат от улицата нещата изопачено. А от това понякога зависи поведението им като зрели индивиди.

Неподходящи родителски реакции

- „Много си малък/малка – като пораснеш, ще ти обясня.“ Грешка. Защото щом детето пита, значи моментът е назрял, а и на този въпрос има отговори, подходящи за различна възраст. Въпросът за секса се промъква за първи път при децата най-често към 3-4-годишна възраст. А любопитството към подробностите идва още в първи, втори клас.

- Отваряте учебник по биология и започвате да разясняване термини като яйчници, яйцеклетки, фалопиева тръба, матка, сперматозоиди и оплождане – тези обяснения объркват и детето  едва ли ще разбера какво му говорите – можете да се възползвате от научна терминология само, ако сте сигурни, че то разбира и му е интересно.

- „Къде си чул тази дума? Да не вземеш да я повториш пред хората!“ Срамно е да се говори за това." – така насаждаме идеята, че сексът е нещо мръсно и лошо.

- Решавате да посветите на темата сериозен разговор и след него смятате, че въпросът е изчерпан. Отново бъркате, защото едва ли ще успеете от един път да отговорите добре и ясно на всичко, което интересува детето

Подходящи отговори

Пол Колман – психолог и брачен консултант дава чудесни съвети в книгата си "Нека поговорим – родители и деца“, издадена у нас от „Кръгозор“.

"Не се плашете от думи като пенис, вагина, сперма и полов акт, пише той. – Тези думи са точни и не оставят място за недоразумения. Изразът „да правиш любов“ също е подходящ, но бъдете готови да го обясните. „Как се правят бебета? Мъжът и жената се събличат. Когато искат да направят бебе, пенисът на мъжа става по-голям и той го поставя във вагината на жената – това е отвор между краката ѝ. От пениса излиза сперма и остава в жената. Ако спермата стигне до яйцеклетката, тя започва да расте и се превръща в мъничко бебе.“

Ако въпросите за секса ви карат да изпитвате неудобство, признайте смущението си на детето, съветва Колман. Можете да му кажете: „Моите родители не са говорили с мчен на тази тема и затова ми е малко неудобно.“ Обещайте му, че скоро ще обсъдите въпроса.

Специалистът препоръчва още родителите да окуражават подобни разговори и в бъдеще. „Радвам се, че ми зададе този въпрос. Ако искаш да научиш нещо повече, винаги съм на разположение.“

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа