Игри с децата на вилата

Как хем да се забавлявате семейно, хем да разхубавите двора

28 Април 2018 г.
Игри с децата на вилата

Илюстрация: Guliver / iStock

Най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да носите на вилата компютър с игри за децата, или да им разрешавате да гледат телевизор без ограничения – всичките ви надежди за здравословно прекарване на почивните дни на открито ще бъдат опропастени.

А най-лесният начин да прекарате всички весело, е да осигурите "общество" на детето. Уговорете се с родителите на приятели на вашия син или дъщеря децата да ходят по ред – сега на вашата вила, следващия уикенд – у друго семейство. Или пък поканете ваше приятелско семейство с деца.

Когато се съберат 3-4 хлапета на горе-долу еднаква възраст, няма и да им хрумне да гледат телевизия, а ще вилнеят на двора, от което ще имат много по-голяма полза и по-весели спомени.

Определете им място, където да „отседнат“, и им помогнете да облагородят мястото. Могат да си вземат палатка, да си построят иглу, да спят там една – две нощи, ще бъде страхотно приключение за всички ви.

Снимка: Guliver / iStock

Още един чудесен вариант за незабравимо преживяване на вилата, е да научите децата на интересни игри, които да играете заедно.

Спомнете си своето детство и обяснете на децата, как сте играли до късно между блокове на стражари и апаши, на федербал, на сляпа баба, на ластик, на войници. Има и по-интелектуални игри за големи компании, които споделя 7ya.ru.

"Крокодил":


На "Крокодил" могат да играят всички, и малки и големи. Сложността на играта зависи от това колко сложни и завъртяни думи можете да отгатнете.

Ето как се играе: разделяте се на два отбора, единият измисля дума, съобщава я на един човек от другия отбор и той е длъжен с мимики и жестове да изобрази въпросната дума, така че неговият отбор да я отгатне. За да направите играта по-сложна, можете да въведете правило за ограничение на времето за разпознаване на думата.

По време на играта отборът, който отгатва думата, може да задава въпроси на този, който я обяснява, а той в отговор има право само да кимва с глава - да или не. Най-лесният вариант за малки дечица е да се отгатват лесни думи: стол, дом, дърво, цвете и т.н.

По-големите деца обичат по-сложни и абстрактни понятия, например, да изобразят думата „свобода“, „глагол“...

"Персонажи"

По правило се избират двама, които трябва да се отдалечат. В това време останалите намислят ролите на кои герои да им поверят. Това могат да бъдат съвършено различни персонажи или исторически личности. А диалогът помежду им да бъде съвсем нелеп и смешен, например между Карлсон и Шрек, Пипи Дългото Чорапче и Малкия принц, Санчо Панса и Снежната кралица...

Когато двамата се върнат, останалите от техния отбор съответно обясняват на всеки от тях ролята, която ще играе другия. А кой е неговият образ, той трябва да узнае от разговора с другия играч. 

След това те трябва да започнат да си говорят, стараейки се в хода на разговора да предадат колкото се може повече информация за себе си и едновременно да се опитват да отгатнат кой им отговаря. А всички останали изпопадват от смях.

Игра на песни

Един водещ на играта излиза, а останалите измислят някоя известна песен, думите на която знаят всички, например „Високи сини планини/ реки и златни равнини/ небето като от коприна/ това е моята родина“. Всеки си избира по една дума в реда, в който са насядали – първият "високи", вторият – "сини" и т.н.

След това водещият задава въпроси поред, и всеки е длъжен да формулира отговора така, че да обясни думата, но без да я споменава. Например, водещият пита първия играч: "Какво ще бъде времето утре?"

И той отговаря: "Няма да вали, защото облаците ще са много, много нагоре в небето". Водещият пита следващия: "На колко си години?"

И той казва: "Не съм в златната възраст, не съм и съвсем зелен, чувствам, че възрастта е нещо безбрежно, като морето във всичките му нюанси". И така нататък, като основното при тази игра е да се развива асоциативното мислене и фантазията, проявявана при съставянето на отговорите.

Снимка: Guliver / iStock

На вилата могат да се правят още много неща:


Предложете на хлапетата да подготвят концерт, спектакъл или четене на интересна и смешна книга на глас за възрастните. Може да помогнете на малките в оформянето на костюми и аксесоари от подръчни средства, да подредите столовете на поляната така, че да постигнете по-интересна атмосфера, да украсите „сцената“ подобаващо, да нарисувате билети и покани за шоуто.

Можете заедно да засаждате цветя и зеленчуци.

Направете им леха, вземете фиданки на дръвчета, храсти, семенца и им кажете, че в своята мини градинка могат да посадят всичко, което си пожелаят. Така те ще са заинтригувани да се грижат за своите растения. Аранжирайте заедно алпинеум, донесете от гората различни мъхове, папрати, камъчета...

Гората е отлично развлечение. Научете децата да събират красиви листа от дървета, шишарки, ягоди, малини, покажете им как се прави хербарий, а ако искат – и колекция от насекоми. Купете книги за растенията и животните, и ги изучавайте заедно.

Снимка: Guliver / iStock

Вилата е място за усвояване на различни умения.

Използвайте свободното време да научите малкото на всичко, което не устава време през учебната година – да плува, да кара велосипед, да лови риба, да готви, да шие, бродира, да майстори разни неща от дърво, да строи, да снима.

Марина Атанасова

Заедно

Семейни забавления на вилата

Заедно

А вие как играехте на ластик? (видео)

Заедно

Как се играе(ше) на дама

Заедно

30 идеи какво да правим заедно с децата през лятото

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Guliver / iStock

Образование

На прага на детската градина

Може ли раздялата с мама да мине без сълзи

Венсан Касел. Снимка: Instagram

Новини

Венсан Касел разкри връзката си с бразилски модел

Младата красавица много прилича на бившата му жена - Тина Кунаки

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

Здраве

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

И да, сладоледът е в списъка

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка и син обсъждат рисунката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Изповед на една майка на дете с аутизъм

Общуването с околните и проблемът със социалната изолация (част 2)

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват