10 предимства на игрите отвън

Вижте защо е хубаво да отделяте време за тези занимания

28 Май 2023 г.
10 предимства на игрите отвън

Деца. Снимка: Shutterstock

Малко са нещата, които са по-хубави от това да се забавлявате навън, докато слънцето грее, дишате чист въздух и всичко наоколо зеленее. В ежедневие, в което стресът играе главна роля, определено имате нужда от такива моменти със своите деца.

Многобройни са възможностите за игри на открито. Но вижте и какви са десетте ползи от тях!

Безплатно е

За разлика от много фитнес зали или центрове за отдих, в които може да се занимавате с различни физически занимания, игрите навън обикновено са безплатни. Може да намерите баскетболни игрища, тенис кортове и други в обществени паркове, където ще са ви необходими само добро настроение и желание за движение.

Деца играят. Снимка: Instagram

Спомагат за по-доброто представяне на децата в училище

В проучване от 2010 година 78% от участващите в него учители споделят мнението, че децата, които отделят време за игри навън, се справят по-добре в училище. Реално погледнато има смисъл, като се има предвид, че малчуганите често имат много енергия, която трябва да освободят. Ако няма къде, те го правят в класната стая и автоматично занемаряват учебния процес.

Източник са на витамин D

Тази полза важи както за вас, така и за вашите деца. Може да приемате добавки с витамин D, но слънчевата светлина остава най-добрият естествен източник. Получаването му по този начин е изключително важно, тъй като ако страдате от недостиг сте по-склонни към развиване на диабет тип 1, рак и други заболявания. Освен това витамин D насърчава усвояването на калция, който е жизненоважен за здравината на костите. Но това разбира се не означава, че трябва да прекарвате часове на слънце без слънцезащитен крем. С пълна сила това важи и за децата.

Изгражда силата

Тренировките във фитнес зала несъмнено могат да ви направят по-силни, но видовете игри, които се играят на открито, раздвижват много от мускулите в тялото. На игрището отвън не са ви нужни цял набор оборудване, за да направите упражнения, които със сигурност ще подобрят тонуса ви. А и фитнес залите понякога изглеждат плашещи за начинаещите, докато спортът на открито е доста по адаптивен. Особено в компанията на децата.

Дейностите сред природата подобряват паметта

Няколко проучвания показват, че престоят навън, особено ходенето, насърчават по-добрата памет. В кратко проучване на университета в Мичиган студенти са се явили на тест за памет и след това били разделени на две групи. Докато едната група се разхождала по градска улица, другата отишла в парк. Когато разходката приключила, студентите се явили отново на теста. Оказва се, че тези, които са се разхождали в парка имат подобрени резултати в сравнение с първото си представяне. При другата група не се наблюдавало подобрение.

Подобрява менталното здраве

Дейността на открито има предимства пред тази на закрито. Една от причините може да е това, че да бъдеш навън предлага по-разнообразна обстановка – небе, дървета, чист въздух и различен терен. Тази среда изисква повече фокус и концентрация, което насърчава вниманието. Изследванията показват, че само 20 минути сред природата водят до по-добро психично здраве.

Намалява стреса

Изследванията показват, че пребиваването навън сред природата, къмпингът и упражненията на открито намаляват стреса на човек. Доказано е, че за хората с хроничен стрес природата има мощни терапевтични ползи.

Подобрение и за съня

Според проучвания в областта хората, които прекарват много време навън, имат по-пълноценен сън. Това важи особено за мъжете и хората над 65-годишна възраст. Има няколко причини, поради които времето на открито е от полза за съня. Хората, живеещи в близост до естествена среда, са по-склонни да бъдат физически активни, което води до по-голяма нужда от почивка. Да бъдеш повече навън и да получаваш слънчева светлина през деня също така подпомага биологичния часовник и цикъла на съня.

Деца играят. Снимка: Instagram

Увеличава креативността

Имайки предвид, че дейностите навън намаляват стреса и подобряват психичното здраве, логично е прекарването на време сред природата да доведе до по-добра креативност. Когато сме навън, ние често забравяме смартфоните си, което естествено е много полезно, тъй като специалистите смятат, че технологиите спират мисловния процес на човека.

Повишава енергията

Движението на тялото ви, дишането на чист въздух и природата повишават енергийните ви нива. Изследванията показват, че 90% се чувстват по-енергични, когато са навън. Ако сте изтощени и имате нужда от енергия, една хубава разходка в парка или един час на игрището с детето ще ви се отразят много добре. Но при по-сериозни проблеми с умората, потърсете лекарска помощ, защото прекараното време на открито не е лечение за всеки.

Елена Николова – по материали от TIS!

Още от Да поговорим

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

По-приветливи, по-влиятелни

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

С какво е най-добре да рисуват децата

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Кога бебето започва да се усмихва

Бебе се радва на домашния любимец. Снимка: Getty

Как да запознаем кучето с бебето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си