Игрите на открито са важни за здравeто на детето

Заниманията навън може да са много забавни и в същото време полезни

19 Февруари 2023 г.
Игрите на открито са важни за здравeто на детето

Снимка: Shutterstock

Ясно е, че днешните деца прекарват повече свободно време пред смартфоните или таблетите, отколкото навън, карайки колело например. А ежедневието на повечето семейства е толкова динамично и забързано, че разходката в парка с детето е мираж за голяма част от родителите.

Да не говорим, за притеснението от това да оставиш детето си навън без надзор. В миналия век това е била много честа практика, но днес повечето родители се безпокоят да го направят, предвид факта, че времената са доста по-различни. Затова майките и бащите предпочитат децата им да стоят пред телевизора, под техен надзор, отколкото да са на улицата сами, докато рисуват с тебешир.

Каквато и да е причината, родителите имат право да са загрижени за децата си и игрите им на открито, както и за липсата на такива. Ползите от забавленията навън са както емоционално-социални, така и физически.

Физическите ползи от играта на открито са огромни и важни, тъй като децата се нуждаят от такива занимания, за да изразходват енергия, за да подобрят сърдечно-дихателното си здраве, качеството на съня си и апетита си. Прекарването на време на открито оказва влияние и върху здравето на очите, тъй като те се фокусират върху обекти в далечината, което намалява напрежението в тях. И не на последно място, децата могат да си набавят витамин D от слънцето, който е важен за здравето на костите и подобрява настроението им.

Ето няколко лесни съвета и препоръки за превръщането на игрите на открито в редовна част от ежедневието ви - независимо къде живеете, какъв е графикът ви или колко много се съпротивлява детето ви, защото времето пред екрана му е по-ценно.

Снимка: Shutterstock

Направете дейностите на открито забавни

Ако е възможно, родителите трябва да се стремят да карат децата си да прекарват поне 30 минути навън на ден. Но ако това е трудно за изпълнение, постарайте се да го превърнете в част от деня си. Можете да завършвате натоварените делнични дни на семейството с вечерна разходка или бърза обиколка на квартала с колела. През уикендите непременно отделяйте време за разходка в парка или водете децата си на различни детски площадки, за да разнообразяват.

Ако в забързаните делнични дни се затруднявате да стигате до играта на открито, просто преместете ежедневните си дейности навън. Наслаждавайте се на закуски, обеди и вечери на открито, когато времето го позволява. Направете бърза семейна разходка след вечеря или четете приказки за лека нощ на терасата.

Откъсване от времето пред екрана

От съществено значение е да се ограничи времето, прекарано пред екрана, и да се насърчават децата да играят навън. Развихрете въображението и измислете интересни игри за вашите малчугани на двора, детската площадка или в парка.

Най-важното е да им давате добър пример. Ако докато детето ви си играе, вие разглеждате социалните мрежи, определено не сте полезен пример. Постарайте се следващия път да оставите телефона си в чантата и да се включите в игрите.

Направете игрите на открито подходящи за „градски деца“

Дори да живеете в центъра на оживен град, децата имат нужда от време на открито. Може да е необходимо повече планиране, но простите стратегии могат да дадат големи резултати.

Превърнете разходката пеша из квартала в изследователска мисия, за да привлечете детското внимание. Заведете децата си на местни детски площадки, туристически пътеки, места за риболов или просто на пикник в парка. Това са все забавни начини да подишате чист въздух. През зимните месеци децата могат да помагат при почистването на снега, да строят снежни човеци или да се пързалят с шейни.

Снимка: Shutterstock

Насърчавайте самостоятелните игри на открито

Играта на открито, която е неструктурирана и ръководена от детето е особено важна, защото му помага да се научи да регулира собственото си поведение и емоции, да решава проблеми и само да търси радостни преживявания.

Можете да въведете детето си в самостоятелни сесии за игра на открито още от самото начало. Просто изнесете постелката за игра или одеялото на бебето навън, останете тихи и оставете детето да се запознае с гледките, звуците и миризмите. Опитайте да наблюдавате играта на детето на открито, вместо да я направлявате.

Можете също така да използвате настоящите интереси и страсти на детето си на закрито като помощно средство, за да го изведете навън. Ако например то прекарва много време в рисуване, насърчете го да скицира това, което забелязва на открито: растения, дървета, птици, насекоми и др.

Как играта на открито е полезна и за родителите

Прекарването на време на открито помага на родителите да се чувстват по-пълноценни. По тази начин ще се откъснете физически от лаптопите и купищата ежедневни задачи, което ще ви накара да се съсредоточите повече върху децата си и да засилите семейната връзка.

Играенето на футбол, пускането на хвърчило, градинарството, карането на велосипеди и т. н. са все занимания, които могат да се превърнат в едно приятно семейно прекарване на свободно време.

Елена Николова по материали от Parents

Заедно

7 полезни игри с татко

Да поговорим

Сюжетните игри развиват уменията на 3-годишното

Да поговорим

Интересни ли са нашите игри на днешните деца

Още от Здраве

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Бебе, което гледа играчките си. Снимка: Shutterstock

 

На 3 месеца бебето може да различи жълто, зелено, червено

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото