Как да бъдете добър баща (Част 2)

Има начин да направите общуването с децата още по-успешно

14 Май 2023 г.
Как да бъдете добър баща (Част 2)

Татко и дете. Снимка: Shutterstock

Много татковци със сигурност се притесняват дали правят достатъчно за своите деца. И понякога просто не знаят как точно да общуват с тях.

Ето и останалите съвети на специалистите, които могат да ви бъдат наистина много полезни.

Баща учи детето си. Снимка: Shutterstock

Метод 3: Бъдете добър модел за подражание

1. Бъдете добър пример

Ако искате децата да ви следват, вашето мото трябва да бъде „правете както казвам и както правя“, така че те да знаят, че не сте лицемер, когато ги учите да правят разлика между правилно и грешно. Ако искате децата да действат по начин, който отговаря на вашите очаквания, те първо трябва да видят вашето положително поведение. Ето и няколко конкретни начина как да дадете добър пример:

  • Ако не искате децата ви да пушат или пият алкохол, не трябва да правите тези неща пред тях;
  • Ако искате да се отнасят към хората с доброта и уважение, те трябва да видят, че и вие се отнасяте с уважение към хората: от сервитьора в местния ресторант до продавача в магазина;
  • Ако искате децата ви да не се карат, тогава не се карайте с майка им точно пред тях.

2. Показвайте уважение към майка им

Ако искате да бъдете добър модел за подражание, тогава трябва да се отнасяте с уважение към майката на вашите деца. Трябва да им покажете колко много я обичате, да й помагате и да се чувствате добре в компанията й.

Ако, от друга страна, сте злобни с жена си, децата ще разберат, че това е правилен модел, щом татко го прави, и ще се отнасят по сходен начин в зряла възраст.

Да се ​​отнасяте с уважение към майката на децата си, означава и да споделяте домакинските задължения и грижите за малчуганите с нея. Покажете на децата, че обичате да глезите майка им, давайки й цялата си обич, която заслужава. Така работите за култивирането на любяща, забавна и пълноценна връзка, към каквато ще се стремят и децата в бъдеще. Ако майката е щастлива, тогава всички останали също са щастливи.

Ако сте разведени, в никакъв случай не говорете негативни неща за майката пред децата, дори и да не сте в най-добри отношения. Това ще ги обърка и стресира още повече.

3. Признайте грешките си

Не е нужно да сте перфектни, за да бъдете добър модел за подражание. Всъщност е по-добре да не сте перфектни, защото децата ще разберат, че никой не е идеален и всеки прави грешки. Но ако сте направили грешка – например, забравили сте да вземете детето от училище в точния час или сте изпуснали нервите си, трябва задължително да се извините и да признаете, че сте сгрешили.

Ако можете да преглътнете гордостта си пред децата си, тогава те ще разберат, че е добре да признаят грешките си и в това няма нищо нередно. Дори показва повече характер, отколкото „да правите правилното нещо“ всеки път.

4. Помощ в домакинството

Ако искате децата да помагат у дома, трябва самите вие правите същото, без значение дали ви харесва или не. Нека те видят как миете чиниите, как почиствате масата и дори чистите килима с прахосмукачка. Това ще ги накара да пожелаят да се включат. А ако смятат, че почистването е работа само на мама, много по-малко вероятно е да помагат в домакинството, когато му дойде времето.

Така облекчавате и работата на майката в дома, а и показвате, че сте екип, дори в тази дейност.

5. Спечелете уважението на децата си

Уважението се печели, не се дава и трябва да направите каквото можете, за да накарате децата си да ви уважават като баща. Ако вечно отсъствате, крещите на майка им или все не сте в настроение, тогава те няма да ви уважават, независимо, че сте техен баща. Трябва да действате възхитително, честно и последователно, за да могат децата да видят, че сте човек, достоен за тяхното възхищение. Не е нужно да ви обожават и да ви мислят за перфектен, а да разбират, че ​​сте човек, който мисли за тяхното добро.

6. Дарете децата си с обич

Да бъдете добър модел за подражание означава да сте и малко дистанцирани, но винаги да правите правилното нещо. Тоест трябва да не се притеснявате да прегръщате и целувате децата си, да им казвате и показвате колко много означават за вас. Не позволявайте да мине и ден, без да кажете „Обичам те“. Така те ще знаят, че са наистина важни за вас.

Децата имат нужда обич, независимо на колко години са. Хвалете ги и им повтаряйте, че животът ви няма да е същият без тях.

Татко разговаря със сина си. Снимка: Shutterstock

Метод 4: Бъдете разбиращи

Ето как!

1. Приемете, че вашите деца не сте вие

Може да си мечтаете децата да продължат вашата професия или семеен бизнес, дори да инвестирате в подходящото за целта образование и уроци, но в крайна сметка те да изберат нещо съвсем различно. Трябва да приемете, че децата имат собствени нужди и желания, които може да не съвпадат с вашите. Може да мислите, че вашият път е единственият път към щастието, но за да бъдете добър баща, трябва да приемете, че децата ви може да имат различна представа как да управляват живота си.

Въпреки че може да вярвате, че правите всичко възможно, когато им обяснявате какво да правят или как да живеят живота си, в действителност вие подкопавате тяхната независимост, опитвайки се да ги контролирате.

Отнема време, за да приемете желанията на децата. Но ако не разберете веднага защо едното иска да е художник, а другото се увлича по спорта, докато вие сте ги виждали като лекари, помолете да ви обяснят интересите си и им отделете нужното време за слушане с разбиране.

Ако се опитвате да ги контролирате твърде много, те може да спрат да бъдат откровени и общуването ви да пострада. Затова ги оставете да вземат свои собствени решения, като им позволите да бъдат самостоятелни и непредубедени. Дори ги запишете на разнообразни дейности, за да могат да видят коя би им била най-интересна.

2. Бъдете наясно с променящите се времена

За да бъдете добър баща, трябва да разберете, че децата не растат в същата среда, в която сте били отгледани вие, дори да сте млад родител. С глобализацията, влиянието на социалните медии и политиката на промяна в днешното общество, децата вероятно ще бъдат по-слаби от вас, но по-наясно с проблемите и промените в днешния свят.

Също така трябва да сте наясно, че неща като пиърсинг по тялото, предбрачен секс и татуси са нещо нормално за днешния свят. Приемете, че вашите деца са продукт на времето си и че искат да изследват света повече от вас. Трябва да им позволите да изразят себе си и да споделят своите гледни точки с вас.

3. Приемете грешките на децата си

Ако искате да бъдете разбиращ баща, трябва да приемете, че децата не са перфектни и също правят грешки. Животът е пълен с грешки, които помагат на всички да се учат, така че приемете техните грешки като добри уроци, независимо дали става дума за лош избор в любовта или провал на изпит, поради неучене.

Ако не позволявате на децата да се объркат от време на време, те няма да научат нищо. Дори ако искате да ги защитите, позволяването да правят собствени грешки ще им помогне да вземат по-информирани решения. Все пак трябва и да ги порицавате по подходящ начин, когато сбъркат, но също така да им обяснявате какво нередно са направили, вместо просто да им се карате.

4. Разберете дали децата ви са борбени

Ако искате да бъдете добър баща, трябва да сте наясно кога те преживяват трудности и да бъдете внимателни към техните нужди. Може би синът ви е в криза, защото сте се преместили в нов град и там няма приятели или пък дъщеря ви преживява първата си раздяла и е емоционално напрегната.

Дори и да не можете напълно да извините отдалеченото или емоционално поведение на децата си, трябва да сте наясно какво се случва в главите им, за да можете да проявите повече разбиране и да говорите с тях, когато са в беда.

Просто кажете: „Знам, че ти е трудно. Искаш ли да говорим за това?“ това ще помогне на децата да разберат колко много ви е грижа.

Опитайте се да се поставите на мястото на вашето дете. Разбирането на мотивите му ще ви помогне да разберете и поведението му.

5. Не възлагайте неоправдани очаквания

Животът на детето може да бъде изпълнен с натиск от страна на братя и/или сестри, съученици, учители и треньори. Помогнете му да разбере желанията си и да оцени своите способности и ограничения. Помогнете му да си постави постижими цели. Насърчете го да разгърне пълния си потенциал, но избягвайте да го натоварвате с прекалени очаквания.

6. Осъзнайте, че работата на бащата никога не е свършена

Не мислете, че работата ви като татко приключва, щом детето навърши 20 години или завърши училище. Нищо подобно! Вие оставате баща цял живот и вашата работа не свършва. Децата имат нужда да бъдат насърчавани и като зрели хора. Помогнете им да станат финансово и емоционално независими, и бъдете до тях, когато имат нужда от вас.

Няколко важни съвета, които не бива никога да забравяте!

  • Бъдете търпеливи във всичко, което правите с децата си.
  • Винаги ги изслушвайте.
  • Винаги говорете „с“ тях, а не „на“ тях.
  • Практикувайте това, което проповядвате, като бъдете пример, без извинения.
  • Подкрепете децата си навреме.

По материали от WikiHow

Още от Да поговорим

Бебе духа свещичка. Снимка: Shutterstock

Какво умее детето на 1 година

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе духа свещичка. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво умее детето на 1 година

Всяко има свой собствен темп на развитие, но има и общи норми

Деца духат цъфнали глухарчета. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Д-р Мариян Иванов: Започнете профилактика месец преди цъфтежа на растенията

40% от децата са чувствителни към полените на треви, дървета, храсти

Миранда Кер и Евън Шпигел. Снимка: Instagram

 

Заедно

Тайната за щастлив брак на Миранда Кер: Медитации сутрин, срещи – вечер

Бившият ангел на Victoria's Secret и Евън Шпигел са заедно от 10 години

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои