5 неща, които е добре да знаете за раждането на близнаци

Шестото го казваме веднага - вие сте майка-героиня

Снимка: Guliver / iStock

Амал Клуни (да, жената на Джордж Клуни) роди близнаци, Бионсе - също и те са само два от милионите примери за родители на близнаци. Двуплодните бременности са често срещани в наши дни, най-вече заради инвитро процедурата, което означава само, че ви чака двойно щастие.
Ето няколко факта конкретно за раждането, които може би не знаете (но сме сигурни, че Амал и Бионсе са наясно с тях, така че не искаме да изоставате).

1. Цезаровото сечение е често срещано, но не е задължително
Шансовете майка с близнаци да роди с цезарово сечение са по-високи от тези, ако бебето е едно, но това не е задължително. Напоследък лекарите окуражават жените с близнаци да раждат естествено, особено ако предлежанието и на двете бебета е правилно, казва д-р Робин Хорсагер-Бьорер, професор по акушерство и гинекология към UT Southwestern Medical Center, САЩ, и самата тя – майка на близнаци.

Ако само едното бебе е позиционирано правилно, е възможно докторите да предложат то да бъде родено естествено, и евентуално, ако не е възможно да се промени позицията на другото, да се пристъпи към цезарово сечение“, казва д-р Хорсагер-Бьорер.

2. Повечето близнаци се раждат по-рано
Специалистите казват, че най-доброто време да се родят близнаци е през 37-ата седмица или през 36-ата - ако бебетата споделят една плацента, за да се избегне риска както за тях, така и за майката.  

3. Лекарите ще се подсигурят двойно
За раждането на близнаци ще има много повече хора наоколо“, казва д-р Хорсагер-Бьорер, - „Вторият екип обикновено следи монитора с ултразвука и е готов да помогне в случай на непредвидено цезарово сечение, както и да се погрижи за първото бебе, докато второто се ражда. Също така ще има два екипа от сестри и неонатолози, което прави пространството доста пренаселено.

По какъвто и да е начин да роди майката на близнаци, тя ще отдели повече кръв, отколкото, ако бебето е едно. Загубата на кръв и желязо могат да причинят анемия, така че младите майки трябва да приемат хранителни добавки, за да вкарат хемоглобина си в норма.

4. Раждането на близнаци може да отнеме минути, часове, дори дни
В някои случаи при естествено раждане близнаците се раждат в рамките на минути един от друг, но при други това отнема повече от час. Когато се раждат с цезарево сечение обикновено времето помежду им е много по-кратко.
Повече от час между ражданията на близнаци е рядко явление, казва д-р Хорсагер-Бьорер. „Ако контракциите се забавят и изчезнат, а бебето е с добро предлежание, тогава използваме медикаменти, за да стимулираме тялото на майката – точно каквото правим, ако бебето е преносено.
В много редки случаи, когато например бебетата започват да се раждат преждевременно, докторите се опитват да отложат раждането на втория мъник. И по изключение близнаци могат да бъдат родени в диапазона от 24 дена един от друг.

5. Възстановяването е обичайното, но майките могат да се чувстват по-изморени
Раждането на близнаци обикновено не е по-трудно за майката, отколкото раждането на едно дете", казва д-р Хорсагер-Бьорер, - „Понякога то дори е по-малко травматизиращо, защото бебетата-близнаци се раждат по-рано и по принцип са по-малки. Но храненето на две бебета, особено, ако кърмите, е доста работа. Ще трябва майката да е будна много по-дълго време и е очаквано да е по-изтощена.

Текст: people.com, превод Надя Горанова

Коментари
Последни видеа