Романтиката на трагедията: защо отразяването на бедствия се превръща в забавление

Д-р Памела Рътлидж, доктор по психология на медиите, посочва седем причини, които карат хората да се наслаждават на трагични истории

30 август 2023 г.
Романтиката на трагедията: защо отразяването на бедствия се превръща в забавление

Историята на потъването на "Титаник" винаги е вълнувала хората. Снимка: Shutterstock

Батискафът „Титан“ беше унищожен поради „катастрофална експлозия“ и петимата пътници в него загинаха. Това е трагедия. Хората скърбят. А междувременно социалните мрежи и медиите превръщат следенето на тази новина в развлекателно събитие. Появяват се мнения и теории от неинформирани и дезинформирани експерти и всезнайковци. Злорадството на постовете натоварват медиите, които са въвлечени в тази битка за запазване на аудиторията. Състраданието и съпричастността отстъпват на заден план, тъй като хората сочат с пръст виновните, споделят своите интерпретации и излагат потенциални теории на конспирацията, за да наберат гледания и харесвания.

Ако за момент забравите, както мнозина изглежда са направили, че тази трагедия е засегнала реални хора, събитието има всички необходими елементи на добра драма, която раздвижва въображението. Има екстремно действие, милиардери, мистерия, експлозии, операции по издирване и спасяване, както и митологията за потъването на лайнера „Титаник“. Развлекателното отразяване на трагедията е обезпокоително. Но за това си има психологически причини, които улесняват хората да забравят човешкото нещастие. Вярно е обаче, че тази трансформация има доста висока цена.

Хората обичат истории

Мозъците ни автоматично организират събития (свързани или несвързани, няма значение) в модели, за да създадат история, която придава смисъл на преживяването. Човешкият мозък има и повишена чувствителност към опасности, така че бедствията привличат вниманието ни. Това е инстинктивна реакция, която ни кара да се уверим, че не сме лично застрашени. Един вид виртуален "ефект на страничния наблюдател" в уедрен мащаб.

Богатите също плачат

Петимата души на борда на „Титаник“ са имали достатъчно пари, за да платят 250 000 долара, за да се присъединят към експедицията. В един свят на финансово затруднени хора, подобни ексцесии могат да изглеждат като нещо средно между разточителство и неморалност, а това понижава нивото на състрадание. Много хора завиждат на богатството; те обичат да гледат как богатите биват сваляни от пиедестала си. Когато някой от привилегированите среди изпадне в беда, ние се чувстваме по-добре, защото виждаме, че зад целия този лукс стоят най-обикновени смъртни. Това ни дава увереност.

Мистичен елемент

Подводницата губи връзка часове преди експлозията. Липсата на комуникация позволява да се измислят много различни сценарии. Социалните медии са пълни с родни детективи, ясновидци и „експерти“, които привличат вниманието, предлагайки необичайни теории. Вниманието е форма на власт. Събирането на мнения кара хората да се чувстват специални и важни, а при достатъчно последователи може дори да генерира приходи. Освен това няма никакъв стимул да бъдеш разумен или симпатичен. Социалните медии създават система за възнаграждение, която поощрява скандалното и крайно поведение. Видеоклиповете, например, могат да увеличат правдоподобността на информацията, като променят дълбочината на обработката. За съжаление, изследванията показват, че подозренията, че дадена история е невярна, не спира хората да я разпространяват.

Несигурност и привлекателност

Несигурността предизвиква дискомфорт и влияе на преценката ни. Теориите на конспирацията предлагат опростено обяснение на дадено явление, което няма смисъл и обикновено дава възможност на аудиторията да обвини някого. Придържането към теориите на конспирацията намалява тревожността. Принадлежността към група, която търси „доказателства“, я намалява още повече. Ловците на конспирации в социалните мрежи се опитаха да разрешат убийството на Габи Петито и трагедията в Айдахо и в някои случаи нанасят непоправими щети, като разпиляват ресурсите на правоприлагащите органи, обвиняват невинни хора и ги превъръщат в мишена на гнева на социалните мрежи. Съчетайте инстинктивното желание на хората да избегнат несигурността, като търсят информация, с желанието за обществено одобрение от страна на търсещите внимание в социалните медии и ще получите идеалните условия за раждането на нова теория на конспирацията.

Митове и значение

„Титаник“ е квинтесенцията на морската катастрофа. Корабокрушението се е превърнало във влиятелен мит и е породило много конспиративни теории, до голяма степен поради факта, че е обект на един от най-успешните филми на всички времена. Джеймс Камерън, режисьорът на „Титаник“, допълнително разпали въображението на публиката, като направи паралел между потъването на „Титаник“ и потъването на "Титан“. Това не само увеличи интереса към историята на изчезналата подводница, но и направи мнението на Камерън за безопасността на „Титан" по-важно и следователно по-вероятно. Повярваха му по-скоро заради ореолния ефект на огромния режисьорски успех, отколкото заради прекия опит с това конкретно оборудване или познанията в областта на морската техника.

Романтиката на спасяването

Търсенето и спасяването събуждат романтични чувства у хората. Несбъднатите мечти и любовта, заложени в разказа за „Титаник“, увеличават значението на усилията за търсене и спасяване на „Титан“. Да бъдеш спасен означава да оцелееш, а това е нещо, от което всички ние имаме интерес. Утешават ни успешните спасявания, защото те увеличават чувството ни за отговорност и надежда. Това е архетипният филмов сюжет, в който героите побеждават коварни злодеи или мощни природни сили и спасяват жертвите навреме. Хората са естествено привлечени от архетипните значения. Напрежението, предизвикано от неудовлетвореното желание да бъдем спасени, се поддържа чрез преразказване на подробности, създаване на теории на конспирацията и капани, свързани с различни аспекти на историята. Социалните медии са пълни с публикации, свързани с „Титан“, като например какво е да си в подводно превозно средство, какво е потъването на „Титаник“ или какво е да търсиш нещо под водата. Всеобхватно поле от въпроси и мнения.

Липса на отговорност и състрадание

Социалните медии и доверчивостта в тях, ни лишават от отговорност. Постовете, които виждаме, използвайки трагедията на „Титан“, отразяват желанието за лично внимание, търсенето на социално одобрение и скрити користни цели, дори ако твърденията са, че „искат да помогнат“. Те не се интересуват от точността, от хората, загинали при инцидента, или от семействата, останали да скърбят за тях.

Въпреки че социалните медии са полезна платформа за споделяне на информация, събития като трагедията с „Титан“ разкриват грозната страна, която създава съдържание, като оставя настрана точността на информацията и, разбира се, не се интересува от чувствата на хората. Макар да е лесно да се види как инцидентът с батискафа „Титан“ е създал и подхранил спекулации, той също така показва колко малко състрадание и критично мислене има в нас и колко много прекомерна арогантност. Иска ми се да мисля, че политиците и компаниите за социални медии ще поумнеят и вместо да регулират кога хората могат да използват социалните медии, ще започнат да обръщат внимание на това как хората ги използват и как да налагат стандарти за отговорност. Фактът, че емпатията е станала рядкост, вреди на всички ни.

Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Родителите трябва винаги да бъдат до своите деца като опора.

Снимка: Shutterstock

50 лесни начина да бъдете фантастичен родител – Част 2

Жена обвинява мъжа в изневяра. Снимка: Getty

5 признака, че той ви изневерява

Не се карайте, а гушнете детето, когато крещи.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да прегръщаме децата, когато се държат зле

Имам начин да се справите с капризите на детето.

Снимка: Shutterstock

3 „меки“ начина да спрете тръшкането на детето в магазина

Дете, което виси от стена за катерене. Снимка: Guliver / iStock

Прословутото „Няма пък!“

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва винаги да бъдат до своите деца като опора.

Снимка: Shutterstock

Жена обвинява мъжа в изневяра. Снимка: Getty

Не се карайте, а гушнете детето, когато крещи.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена обвинява мъжа в изневяра. Снимка: Getty

Да поговорим

5 признака, че той ви изневерява

Как в ранните етапи на връзката може да разберете, че пред вас е някой, който ще прави забежки

Не се карайте, а гушнете детето, когато крещи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да прегръщаме децата, когато се държат зле

Това помага и успокоява емоциите на малчугана

Имам начин да се справите с капризите на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 „меки“ начина да спрете тръшкането на детето в магазина

Как да излезете от неудобното положение и в същото време да не се разкрещите на малчугана

Дете, което виси от стена за катерене. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Прословутото „Няма пък!“

Защо възниква кризата при 3-годишните и как да я преодолеем

Еди Мърфи и Пейдж Бъчър. Снимка: Getty

 

Заедно

6 години след годежа: Еди Мърфи се ожени за приятелката си

Двойката вдигна тайна сватба на Карибите

Жена гледа в хладилника. Снимка: Shutterstock

Здраве

8 неща, които не подозирате, че трябва да стоят в хладилника

Вероятно не знаете, че отвореното червено вино може да се съхранява на студено до 5 дни

Отворена книга и цвете. Снимка: Getty

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

10 особености на майката-тигрица

Според нея пет минус е слаба оценка

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock