Как да възстановим гърдите след кърмене

Не се отчайвайте, ако те не изглеждат стегнати като преди – това може да се поправи

12 юни 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Как да поддържаме гърдите стегнати след кърмене? Това е един от въпросите, които много кърмещи майки си задават, докато се гледат в огледалото.

Добрата новина е, че проблемът е решим. Просто имате нужда от време и постоянство, за да успеете да възстановите еластичността и предишната стегната форма на бюста си.

Добре е да се знае, че гърдите започват да се трансформират по време на бременността и трябва още тогава да започнете да се грижите за тях, за да ги запазите максимално стегнати. Има някои трикове, които ще ви помогнат в това начинание. Ето кои са те!

1. Използвайте масла срещу стрии

Те помагат не само при стриите на корема и бедрата, но и на гърдите. Важно е обаче да бъдете внимателни, след като бебето се роди и да не ги нанасяте в близост до зърната. Освен това никога не масажирайте гърдите от горе надолу, защото така им помагате да увиснат още повече. Масажът трябва да бъде с нежни, кръгообразни движения в обратна на гравитацията посока.

2. Не стойте твърде приведени по време на кърмене

Това е наистина важно. Докато кърмите бебето, никога не се навеждайте прекалено над него с идеята, че така го улеснявате. Дали му помагате е спорно. Но пък затруднявате себе си повече – не само се уморявате от тази неестествена поза, но това не е полезно и за гърдите. По-добре е да седите с изправен гръб, защото тази стойка помага да поддържате бюста си стегнат.

3. Правете промените постепенно

Педиатрите съветват бебето да се отбива постепенно. Но абсолютно същото важи и за всички останали промени, които решите да предприемете след като вече сте спрели да кърмите. Ако искате да спазвате някакъв хранителен режим, за да върнете формата си, или решите да тренирате по-активно, не го правете изведнъж, защото гърдите са една от първите части на тялото, на които това се отразява негативно.

4. Използвайте точен номер сутиен

Изборът на сутиен е друг важен момент. Правилният сутиен трябва да се адаптира към формата на гърдите, да не притиска и да не оставя следи по тялото. За предпочитане е да бъде от естествена материя. И този съвет важи не само за периода след кърменето, а по принцип.

5. Редувайте топъл и студен душ

Това е още един класически трик, който може да приложите, дори по време на кърмене. Редуването на висока и ниска температура на водата подобрява циркулацията на кръвта и стяга бюста. Може също така да масажирате с кубче лед гърдите до пълното му разтапяне. Не е толкова неприятно, колкото си мислите.

6. Включете упражнения за гърдите в ежедневната си гимнастика

На практика няма как да правите упражнения директно за гърдите, защото те не са изградени от мускули. Но може да тренирате онези мускули, които поддържат бюста и всъщност са отговорни за увисването или стегнатостта. Достатъчни са няколко упражнения, но да ги правите всеки ден, за да има ефект. Може да подберете сами онези, които най-много ви допадат.

7. Заредете се с търпение

Да, звучи като клише, но в този съвет има много истина. Промяната няма как да се случи изведнъж. След бременността и кърменето, със сигурност ще забележите, че бюстът ви не е като преди. Но с постоянство и търпение, може да върнете старата му форма в рамките на една година.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа