10 фрази, които не бива да казваме на по-голямото дете

Какви щети на психиката нанасяме, без да съзнаваме

22 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всяка от тези 10 фрази може да нарани психиката на по-голямото дете и е добре никога да не ги произнасяме. Защо, обяснява психоложката Гузел Гупдус, директор на Център за поддръжка и семейно образование, пред letidor.ru. 

„Думата не е врабче, излита – няма как да я хванеш“, тази поговорка картинно описва какво се случва с неволно изтърваните пред детето фрази. 
Проблемът е в това, че думите на родителите залагат определена психологическа програма, а има и такива, които „стрелят право в сърцето“ и определят начина, по който детето възприема света. И, ако по-късно искаме да „пренапишем“ тази програма, ще е безкрайно трудно, а често и невъзможно.
Затова е по-добре да спестим и премълчим тези фрази, които често ни дърпат езика.

1. Не ми пречи, и без теб съм достатъчно заета
Около бебето наистина има много повече грижи, отколкото изисква порасналото братче/сестра. Не е разумно обаче да му показвате, че заради появата на малкото, то ви идва в тежест. По-голямото дете ще приеме, че майка му се отделя от него, защото е уморена и, че то е причина за това.

2. Ти си по-голям, отговорен си за малкия
Не стоварвайте на раменете на детето подобна отговорност, дори и само на думи. И не му отнемайте детството.

3. Стига си се занимавал с глупости, по-добре постой при бебето - нали трябва да си за пример
Подобно изречение формулира очакванията на родителите към първородното. То се стреми да доказва, че ще е „за пример“, но цената за него е висока – ниска самооценка, болезнено преживяване на неуспехите, излишна взискателност към себе си.
Помнете: детето не може да стане мъдро и отговорно, само защото вие настоявате. То има право да върши глупости, да има провали, но винаги силно ще се нуждае от вашата подкрепа.

4. Ето, нищо не бива да ти възлагам
Преди да изречете това, помислете дали вие не сте възложили на детето непосилна задача. А след това го упреквате, че не се е справило.

5. Той е по-малък – отстъпи, дай му играчката
Подобна реплика от страна на родителите при конфликт, омаловажава интересите на голямото и дава право на малкото да прави каквото си иска. Не след дълго то ще започне да манипулира родителите си. Такова отношение ще задълбочи конфликтите в бъдеще, когато мама и татко няма да са наоколо, за да се правят на арбитри.

6. Малък е, а преценява по-добре от теб
Бъркате, когато давате за пример по-малкото. Така вероятно без да съзнавате делите децата на „успешни“ и “неуспешни“, което води до ревност и обиди.

7. Аз хубаво си мислех да направя аборт
Това е фраза, която не бива да чува нито едно дете, на каквато и да е възраст.

8. Ти сам си поръча братче
Много деца наистина настойчиво молят родителите си за брат/сестра. Родителите смятат, че това съвпада и с техните планове.
Децата обаче въобще не осъзнават какво точно искат и до какво ще доведе изпълнението на тази „тяхна молба“.
Казвайки тази фраза, вие упреквате детето, все едно му казвате: „Ти сам си виновен, че семейството ни има толкова проблеми!“

9. Раз-два-три, ставаш, обличаш се и се миеш
Такива команди едно време са давали в казармата. Времената са други, детето не е войник.
Ако казвате това, докато гушкате и гукате на бебето, си е истинска несправедливост и обида за голямото.

10.  Ще ме вкараш в гроба
Изразът е чиста манипулация със страховете на хлапето. Подобна фраза е опасна, защото обвързва поведението му със здравето на майката. Ако случайно един ден тя се разболеете сериозно, детето цял живот ще се обвинява и ще мисли, че се е случило заради него и, че то е виновно.

Адаптация: Мона Василева

Коментари
Последни видеа