10 грешки, които ще съсипят живота на дъщеря ви

Родителите ги допускат неволно, но могат и да ги избегнат

02 Април 2021 г.
10 грешки, които ще съсипят живота на дъщеря ви

Снимка: Getty

В подсъзнанието ни от най-ранни години се фиксират нагласи, които по-късно се отразяват в модела на отношенията ни с хората, с техните партньори, влияят на отношението ни към себе си и тялото ни, остават отпечатък на взаимодействието с близки и непознати. Децата копират родителите си, а понякога това е опасно.
Невъзможно е да предпазите дъщеря си от всички грешки, но е важно да намалите броя им особено в няколко важни момента.
Ето какво можете да си спестите.

"Прикрий срама!"

Може би първото нещо, върху което майката влияе, е отношението на дъщеря ѝ към собственото тяло. Ако не сте позволявали на момиченцето си от ранна детска възраст да тича голо дори у дома и строго сте следели да е облечено и да на остава без дрехи и за минута, вероятно сте прекалили. Ако дъщеря ви въобще не се интересува от собственото си тяло и никога не говорите за секс с нея, нещата наистина са лоши.
Момичето само ще разбере какво представлява интимният живот, но няма да може да му се радва. Освен, ако не помогне и не се намеси психолог. Строгото възпитание подсъзнателно насажда идеята, че голотата и сексът, са нещо лошо и срамно.

„Никой няма да се омъжи за теб“

Дъщеря ви се ражда не като допълнение към вас със съпруга ви, а като независим човек. Научете я да глади, да готви и на други полезни умения, за да може да се грижи за себе си, докато сама не започне да печели, за да може да си наеме помощник или да може да вечеря в ресторант. Нека знае, че грижата за семейството е обща, така че в бъдеще да не се оплаква от мърляв и мързелив съпруг. Ако се окаже такъв, просто да си тръгне от него. А още по-далновидно е да избере партньор, който се справя с минимума от домакинските задължения.

„Младостта не е вечна“

Младостта трае точно толкова, колкото вие самите се чувствате млади. Вижте снимките на нашите баби: вече на 30 те изглеждат с няколко десетилетия по-възрастни. Изобщо не изглеждат като съвременните жени.
Не притискайте момичето с думите, че трябва да се омъжи, да има деца и че всичко това трябва да се направи преди да е стигнала 30. Тя ще порасне и ще реши кой модел на връзка предпочита. Дали иска деца или решава да не създава семейството. Тя сама трябва да направи този избор, за да бъде щастлива.

„Внимавай, когато аз говоря!"

Не прекалявайте с грижите. Грижете се за безопасността, но не я задушавайте с прекомерна протекция и с авторитарните си решения. Не се опитвайте да я предпазите от всички грешки.
Не искате дъщеря ви да живее с вас до старост, нали? Вероятно е страшно да признаете, че вашето момиче е пораснало, но трябва да му дадете достатъчно свобода, за да прави собствени изводи и преценки. И сама да взема решения за собствения си живот.

„Баща ти е глупак!“

Изграждайки негативен образ на бащата, вие насаждате у детето комплекси. Още по-лошо е, ако прехвърлите личното си недоволство и разочарование върху всички мъже. Опитайте се честно да признаете минусите на партньора си и да ги обсъдите с порасналото дете, но не забравяйте и плюсовете.
Покажете на дъщеря си, че личността на човек е многостранна и, че няма перфектни хора. Така ще я спасите от търсенето на принца. Дайте ѝ също така ясно да разбере, че не трябва да се хвърли на врата на първия срещнат.

"Забранявам ти да общуваш с баща си!"

Малко са разведените, които могат да поддържат добри отношения. Ако партньорът ви според вас е опасен за детето, го лишете от родителски права чрез съда. Но в други случаи не ограничавайте комуникацията между дъщеря си и таткото. В противен случай в бъдеще тя ще се втурне към първия срещнат мъж, в очакване поне на капка внимание и топлина.
Момичетата, израснали без баща, често манипулират връзките, предизвикват скандали и с всички сили опитват да привлекат внимание, за да се чувстват необходими. Не чертайте такъв път на вашето момиче.

„Ще получиш това, което заслужаваш“

Нито на шега, нито сериозно не плашете детето с насилие. Трябва да обясните на дъщеря си, че всяко насилие е нездравословно. Обиди, манипулация на чувства, вербално или каквото и да е насилие, не бива да се толерира. Това е особено важно за момичето, което от рано трябва да пази и защитава своята независимост.


Снимка: Getty

„Можеше да се постараеш и повече“

Ясно е, че детето не винаги ще носи отлични оценки. Но като родител, първо трябва да го похвалите за усилията му, а след това заедно да обсъдите какво трябва да се коригира, така че следващия път резултатът да е още по-добър. По-добре е да го похвалите, отколкото да пропуснете думите на одобрение и подкрепа.

„Чакай, сега не ми е до теб"

Без значение колко сте заети, си дайте ясна сметка, че работата няма да отиде никъде, но детето бързо ще порасне и ще отлети от гнездото. Не губете време и отделете поне 10-15 минути на ден, за да говорите с него за всичко на света. В хода на общуването то се научава да разсъждава, да взаимодейства, да анализира нечия гледна точка, да е по-толерантно и внимателно.
Ако имате няколко деца, трябва да прекарате известно време насаме с всяко от тях. Така те няма да се състезават и да се борят за вашето внимание.

„Виж другите, ти живееш на готово“

Когато посочвате други семейства с ниски доходи или с болен и отсъстващ родител, вие на правите добро на детето си. Научавате го да се срамува от това, което има. То ще се опитва да се изравни с останалите.
Важно е да разбере, че има късмет да е родено в заможно семейство, но не е нужно да го демотивирате да постига своите цели.

По материали на: woman.rambler.ru, Мона Василева 

 

С татко

Бащата - най-важният мъж в живота на момичето

Да поговорим

Момичето играе с колички, а момчето - с кукли

Заедно

Защо „момичето на татко“ не прилича на другите

Да поговорим

Правила, които майката на момичето никога не бива да нарушава

Още от Да поговорим

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Перфектният домашен любимец за деца

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Детето е взело пари, без да пита

Някои имена орисат човека още от раждането.

Снимка: Shutterstock

Жените с тези имена са извор на радост и красота

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

4 прости правила за игри без травми

Децата трябва от малки да свикнат да уважават природата.

Снимка: Shutterstock

Да направим детето супер екогерой

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка