10 урока, които майката е длъжна да предаде на сина си

Защото са важни за живота му

25 септември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Връзката между майка и син е особено силна. Има нещо особено, когато той разговаря с майка си. И то не може да се наблюдава, когато говори с бащата или пък с приятелите си.
Майката е разбираща, търпелива. Тя винаги е готова да даде съвет и да го изслуша докрай.
Естествено таткото също е много необходим – той дава ценни житейски уроци, но има и такива, които са задължение на майката.
Ето защо.

Дрехите имат значение
Има поговорка, че по дрехите посрещат. И е така. Те говорят много за човека.
Затова именно майката трябва да научи сина си, как да се облече, за да привлече нужното внимание и да направи добро впечатление.
Това не значи, че той трябва винаги да е официален и да се откаже от удобните дрехи, напротив. Хубаво е да изгради собствен стил и да се научи как следва да се облича при различни поводи. Ако например ще ходи на интервю, да знае какво налага етикетът.

Да слуша себе си
За съжаление животът е устроен така, че често човек е принуден да прави нещо, което противоречи на желанията и на моралните му принципи. Случва се по различни причини – за да не излиза от зоната си на комфорт, за да не бъде краен и груб, заради натиск от страна на околните или, защото е много по-лесно да плува по течението.
Майката е тази, която трябва да научи сина си да се вслушва в себе си, да следва инстинкта си, да се води от собствената си интуиция, без да се съобразява със ситуацията. Да постъпва обмислено и да не прави нещо, за които по-късно ще съжалява.

Да се обгради с надеждни приятели
Когато детето е обградено с приятели, е по-лесно. Има с кого да играе и кого да побеждава в игрите. Задачата на подрастващите е много по-сложна, защото те вече имат натрупан негативен опит от общуването и често са били наранявани.
Затова е важно всеки да има верни приятели, на които да се довери. Майката е тази, която трябва да покаже на сина кои са наистина добрите му приятели, които остават до него и при трудни обстоятелства и го подкрепят.

Да не се предава
Има ситуации, в които целта се оказва трудно достижима, а пътят до нея – труден. Естествено при първото сериозно препятствие, всеки е по-склонен просто да се откаже. Именно тогава момчето се нуждае от насърчение и подкрепа от страна на майка си. Тя знае как да му вдъхне увереност. И дори то да не е спечелило да не е победило, да е уверено, че е направило всичко възможно за победата. А това е нещо, с което трябва да се гордее.

Да не се бои да поиска помощ
Има хора, които смятат, че знаят и могат всичко и се срамуват да търсят помощ, защото това е проява на слабост. Майката е тази, която трябва да внуши на синовете си, че винаги могат и трябва да търсят помощ, ако се налага. В това няма нищо срамно. А първият човек, който могат да пита и молят за помощ, е тя.

Да следва мечтите си
Нека момчето не се страхува да преследва мечтите си. Колкото и невероятни и смели да са те. Те ще му дадат възможност да пробва силите си и са добра репетиция за изпитанията в живота.
Мечтите ще го дърпат винаги напред и нагоре. Давайте му надежда, че всичко, което иска, е достижимо.

Да бъде себе си
Хората са различни – обичат различна музика, филми, книги. Обличат се различно, имат свой опит, мечти, желания. С една дума всеки от нас е уникален. И трябва да остане такъв, без значение дали това се харесва на околните. Майката е тази, която трябва да обясни на сина си, че не бива да се променя, заради някой друг, който не го харесва, не го разбира и не го цени.

Емоциите са нещо естествено
Има наложен стереотип, дошъл от миналото, но жив и до днес – момчетата не бива да плачат, нали ще стават мъже, трябва да са корави. Подобни твърдения носят огромна вреда на децата. Затова майката трябва да учи сина си да разбира и споделя чувствата си. Че момчетата трябва да плачат, ако са много натъжени и обидени, че не бива да се стесняват да дадат израз на чувствата си. Че няма нищо срамно да плачеш от гняв, както и да крещиш от радост.

Семейството е много важно
Каквото и да се случи в живота, семейството винаги ще е неговата подкрепа. Майката трябва да внушава това на синовете си. Защото и те трябва да подкрепят семейството. И колкото и далече да ги „отнесе“ животът, винаги трябва да имат мисъл за своите родители. Трябва да се обаждат, да намират начин да поддържат връзка и да общуват.

Жените трябва да се уважават
Това е урок, който майката трябва да преподаде още в най-ранна възраст на момчето. Някак трябва да му внуши, че те не са единствено обект на сексуално желание или някой, който пере, готви и се грижи за всичко. Още по-малко, че жанета е на този свят, за да обслужва мъжа.

По материали от  moms.com, адаптация Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа