4 особено сложни проблема за младите родители

Раждането на първото дете понякога е истинско изпитание

16 август 2022 г.

Снимка: Getty

 

Появата на бебе в младото семейство е истинско изпитание, без значение колко внимателно новите родители се подготвят за попълнението.
Психолози посочват няколко основни проблема, с които в повечето случаи младите родители се сблъскват. Ако просто планирате да разширите семейството си, този материал ще ви бъде изключително полезен.

Много е вероятно да станете раздразнителни
Нищо не може да се направи по въпроса, тъй като психиката доста трудно се адаптира към неприятните обстоятелства, а липсата на сън и постоянните тревоги около бебето не могат да се нарекат приятни изживявания.
Шести месеца недоспиване изпиват и последните сили на майката и тя става особено раздразнителна. Тя започва да напада най-близките си, като в този случай и партньорът попада под ударите.
В такава ситуация се опитайте да разпределите отговорностите и да намерите време за почивка – това е важно за психиката ви.

Справянето с бебето е много трудно
Особено, ако това е първото ви дете и нямате идея как да бъдете добър родител. Във всяка възраст бебето проявява капризи, минава през различни периоди на растеж и кризи, което разстройва родителите. Те живеят с нагласата, че мъникът ще е кротък и невероятно дисциплиниран. И когато той расте „неправилно“, младите родители често изпадат в отчаяние. В тези ситуации, потърсете помощ от психолог.

Снимка: Getty
Детето може да не оправдае вашите очаквания
Понякога родителите превръщат децата в цел и смисъл на живота си. Те дават всичко от себе си и искат всичко, което планират за детето си да се случи. И около пубертета конфликтите пламват.
За родителите е много трудно да отделят личността на детето от своята собствена и те отглеждат човек, който съществува само във въображението им. В повечето случаи такава тъжна ситуация се наблюдава в семейства с едно дете.

Може да почувствате вина
Някои особено тревожни родители понякога се чувстват така, сякаш не правят достатъчно за детето си, въпреки че нищо не му липсва.
В повечето случаи това се случва с първото дете при млади семейства, където родителите страдат от перфекционизъм. Важно е те да разберат, че в родителството няма как да постигнат съвършенство, както това може да се случи в други области.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа