7 сутрешни навика, които могат да променят живота ви

Какво правят успешните хора в началото на деня, колкото и да са заети

21 Юли 2020 г.
7 сутрешни навика, които могат да променят живота ви

Снимка: Shutterstock

„Бог дава на този, който става рано“– мъдростта на тази пословица се потвърждава от изследване на Университета в Лайпциг, според което „чучулигите“ са по-инициативни от „совите“.

Но за да бъдем успешни личности, не е достатъчно само да ставаме рано, а да  умеем да създаваме позитивно настроение и да планираме правилно приоритетите, така че най-важните да вършим най-напред.

Защото какъв е смисълът да сме ранобудни, като прекарваме началото на деня в леглото и пред телевизора? Важно е да си изградим полезни навици, да приучим и децата на тях. Това може би не е много лесно, но пък е много ценно:

Съставете си план за вечерта

Това, разбира се,  не е сутрешен ритуал, но е навик, който безусловно увеличава сутрешната продуктивност. Когато имате план за следващия ден, ще обмислите отрано как да спечелите време за задачите, които се надявате да свършите през него, и да подходите най-ефективно. Подгответе продуктите за закуска, направете си кратко разписание кога кои неща да свършите.

Изглежда лесно, но когато се доберем след работа у дома, и ни се иска само да се изтегнем на дивана, се иска страхотна самодисциплина, за да помислим за утрешните ангажименти.

Ставайте много, много рано

Снимка: Shutterstock

Извинете, „сови“, но се налага да промените житейския си ритъм. Лаура Вандеркрам, експерт по тайм-мениджмънт и автор на книгата „Какво правят преди закуска най-успешните хора“, цитира анкета с 20 топмениджъри, според която 90% от тях в делниците стават преди 6.00 ч.

Например генералният директор на PepsiCo Индра Нуйи се буди в 4.00 ч. сутрин и се появява в офиса не по-късно от 7.00. Един от най-успешните мениджъри на света - директорът на компанията Disney Боб Айгър става в 4:30, за да успее да почете, а генералният директор на Twitter Джак Дорси — в 5:30, за да потича за здраве. Вероятно за мнозина звучи ужасно, но ако свикнете да си лягате по-рано, ще си изградите и навик за ранното ставане. Което ще се отрази страхотно на вашата продуктивност.

Правете гимнастика

Сред нас има някакъв процент свръххора, които, едва отворили очи, с бодра стъпка се отправят към тренажора (възможно е и просто да умеят да лъжат). На повечето хора рано сутрин не им е до упражнения, но е факт, че това време на денонощието е идеално за спорт.

Ако направите няколко упражнения преди всичко останало, разсънвате и тялото, и ума си. Дори най-заетите хора могат да намерят 15-20 минути за раздвижване, а най-добре – около 45 минути.

Шефът на Xerox Урсула Бернс има занимания с личен треньор два пъти седмично в 6:00. 44-ият президент на САЩ Барак Обама започва всеки свой ден с кардио тренировка, а прочутият предприемач Джак Дорси, за който вече ви споменахме, прави три повторения на седемминутен комплекс от упражнения. „Всички те са невероятно заети хора и щом намират време да спортуват, значи е наистина важно“, коментира Вандеркрам.

Започнете с най-важното

Тихите сутрешни часове, когато никой не ви пречи са чудесен момент да се съсредоточите над най-важните си проекти. Освен това, ако се заемете с тях сутринта, това е гаранция, че времето ще ви стигне и никакви непредвидени обстоятелства – деца, началници, колеги, няма да ви попречат да направите всичко необходимо.

Вандеркрам дава пример с бизнес аналитик, чийто ден бил така претрупан от внезапни съвещания и други задачи, че тя не успявала да свърши нищо важно. Тогава прекроила деня си и започнала да мисли за ранните сутрешни часове като за време, отделено на работа над най-важните и трудоемки проекти, за да може да се съсредоточи над тях.

Не пренебрегвайте личните си проекти

Когато сте имали напрегнат ден и сте уморени, гладни, а трябва да помислите и за децата, и за вечерята и за още куп неща, които не можете да пренебрегнете, най-лесно е личните неща да минат на втори план. Именно затова много успешни хора отделят част от сутрешното си време преди началото на работния ден за лични проекти. Преподавателят по история в Университета в Чикаго споделя, че от 6:00 до 9:00 сутрин работи над книгата си. До началото на учебните часове тя успява да прочете малко тематична литература и да напише няколко страници.

Когато това се превърне в навик, успехът е факт. Както пише Telegraph, Лудвиг ван Бетховен, Джон Милтън, Кърт Вонегът, Майя Анджелоу и Виктор Юго са сред прочутите личности, които са посвещавали ранните сутрешни часове на творчеството си.

Правете секс (или просто общувайте с партньора си)

Вечер сякаш не ни се прави нищо – толкова сме изтощени от всичко през деня, и точно по тази причина много от хората, които градят стабилни кариери, предпочитат сутрин да общуват с партньора си. Пък и какъв по-добър старт за деня от сутрешния секс с любимия човек? Зарежда с бодрост, прави ни по-креативни. Но тъй като не всеки ще прегърне идея за секс всяка сутрин, може да заложите на друг вид общуване, стига да е с най-близкия ви човек - това укрепва и брака, и собствената увереност.

Според Вандеркрам шефът на най-голямата компания за управление на активи – американската BlackRock и съпругата му пътуват заедно до работа в Ню Йорк всяка сутрин и в течение на това време заедно обсъждат всички семейни неща.

Наслаждавайте се на тишината

Човек не може да планира и да следва графиците си винаги - животът винаги е шарен и изобилства от предизвикателства. Но е важно да имате следното наум: колкото и сутрините ви преливат от трескава дейност, е важно да съумеете да се насладите на тишината и красотата на началото на деня. Да прекарате няколко минути поне в мълчаливо съзерцание.

В тези моменти можете да медитирате, да мислите за бъдещите си успехи, да се молите или да благодарите на Вселената за онова, което сте и което имате. Тази кратка пауза ще ви помогне да имате пълноценен свой ден.
Източник: econet.ru

Здраве

4 неща, които да правим всяка сутрин

Да поговорим

10 причини да ставате рано

Да поговорим

12 общи черти на успешните жени

Да поговорим

12 прости фрази, които карат хората да ви харесват

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им