8 умения, които съвременните деца имат

А родителите им не са притежавали (част II)

15 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock
 

Има ли нещо специфично, което умеят съвременните деца, а родителите им не?
След като в първата част  научихте първите 3 разлики, вероятно ще ви е любопитно да прочетете и останалите.
Ето ги и тях.

4. Те се съмняват и умеят да спорят 

В епохата на индивидуализма да се приеме гледната точка на мнозинството, дори, когато тя е в разрез със собственото ти мнение, не се цени така високо както в миналото. 
Съвременните деца са далеч от нашите страхове да бъдем отхварлени, ако не се съгласим с мнозинството или с авторитетите. Те умеят да постават под съмнение информацията, да искат аргументи, да спорят и да дискутират.

5. Не се страхуват да кажат „не“

Умелите манипулации на родителите са принудили по-възрастното поколение да приема и да се съгласява с куп неща, които пилеят и времето и силите им.
Те се чудят как да вдигнат телефона, ако се налага да кажат „не“. Подсъзнателно ги води страхът, че ако откажат, ще бъдат отхвърлени или разлюбени. И, че с тях никой повече няма да иска да говори.

Днес много родители са готови да признаят свободата на избор и на собствено мнение на детето си. И е обичайно, че има все повече хлапета, които, ако се опитат в определени ситуации да им наложат чужда воля, просто казват „не“.

6. Те по-добре контролират себе си

Учени от университета в Минесота доказаха, че днешните деца са значително по-търпеливи в сравнение с връстниците си от 60-те години. Това е в пълно противоречие с широко разпространеното мнение, че съвременните хлапета  искат всичко и на момента, а ако не получат желаното, веднага изпадат в пристъп на истерия.

Учените направили така наречения тест тест marshmallow - те показали на децата бонбони и им обяснили, че ако изчакат 15 минути, ще получат два пъти повече.
След това възрастните излезли от стаята, като тайно ги наблюдавали. Така станало ясно, че съвременните деца не са така податливи на изкушения. И, че те са готови да чакат дори 1-2 минути по-дълго от връстниците си от 60-те и 80-те години, с които били проведени същите тестове. 

Известно е, че нивото на самоконтрол е пряко свързано с нивото на интелект. Между участниците в теста било отчетено по-високо ниво на IQ в сравнение с предишните поколения. Според учените това се дължи на по-високото ниво на образование в детските градини и училища.

7. Те имат развито абстрактно мислене

Още един парадоксален извод. Според Стефани Карсон, ръководител на изследванията, повишеният самоконтрол, помага и при работа с електрониката.
Оказва се, че използването на сензорните екрани помага за по-бързо усвояване на абстрактното мислене  и учи децата да планират своите действия.

8. Те са свободни

Липсата на социален натиск при определяне как да живее, как да говори, как да изглежда, дава по-голяма свобода за себеизразяване.
Детето вижда много роли, в това число и такива, които са далече от традиционните ценности и разбира, че може да действа съгласно собствените си представи за това кое е правилно и кое – не.

Източник: woman.rambler.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.