Детето не харесва подаръка, който е получило

Как родителите да реагират на истериите

03 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty 

Нова година е прекрасно време, когато магията витае във въздуха: бенгальски огньове блестят, музика, поздравления, усмивките са по-широки и разбира се, най-съкровените мечти се сбъдват. Или не всички?
Детето получава куп подаръци. От родителите, от баба и дядо, от приятели и гости, дошли да празнувате заедно. Намира ги по Коледа, по Нова година, получава ги директно, дава му ги добрият старец или ги открива под елхата на празника или на следващата сутрин.

Родителите избират старателно подаръците. Понякога обаче стават свидетели на искрено разочарование, когато детето отвори подаръците си. Не е получило това, което е искало.
Празникът е съсипан, детето крещи, разочаровано е от белобрадия старец, а мама и татко нервно се споглеждат и се чудят как да успокоят ситуацията.

Защо детето се държи така и как родителите да потушат бурята, разказва  семейният психолог Ирина Сидерова.

Хлапето се плаши

Някои играчки могат да бъдат плашещи за вашето мъниче. Особено когато става въпрос за едногодишни и по-малки деца. Огромни кукли, фигурки на диви животни със страшни муцуни, музикални кутии с остри звуци - това е малък списък на подаръците, които трябва да се избягват.
По-добре е да забравете за оригиналните подаръци.
Ако детето плаче, оставете подаръка на страна и пуснете сапунени мехурчета. Настроението му гарантирано ще се промени.

Празникът съвпада с криза

Друга причина за недоволството на детето може да е криза в развитието, която съвпада с празника. Упоритото тригодишно дете би се зарадвало на пожарникарска кола. Но моментът е друг и то крещи „не“ на всичко, дори на това, което всъщност желае.
Можете да спасите ситуацията, като направите тайм-аут или като прехвърлите фокуса от самия подарък към това, което можете да се прави с него. „Да, тази кола не е жълта, но ще бъде първата в нашата колекция от зелени автомобили, нека я тестваме за скорост! Вероятно ще бъде и най-бързият сред всички. Как се включва, можеш ли да ми помогнеш да намеря бутона?"
След като се включи в играта, детето може да се "влюби" в новата придобивка и напълно да забрави, че преди ден-два не я е искало. Тази тактика е добра, но може да не работи с по-големи деца.

Детето наистина не хареса подаръка

Ако е на възраст между 4 и 7 години, то може да бъде искрено разстроено, ако не е получило това, което е очаквало.
В повечето случаи обаче самите възрастни допринасят за проблема. Те често избират подарък по свой вкус, искрено вярвайки, че няма как да не зарадват и детето. То обаче не е на това мнение.
Често разочарованието от подаръка е само видимата част на айсберга. Понякога само чрез недоволство и сълзи детето привлича внимание и кара възрастните да „видят“ истинските му желания, които обикновено преминават през ушите на родителя.

Снимка: Guliver / Getty

Самото то не знае какво иска

Дълго време детето не може да избере какво да поиска от Дядо Коледа.
Желанията му са се променяли всеки ден до празниците – един ден е искало  нова топка, друг ден кученце лабрадор. Родителите са избрали нещо, което най-лесно са успели  да открият.
То е било в списъка на желанията, но ... не точно. Понякога самото дете не знае какво точно иска.
Как може да се избегне ситуацията?
Ако има писмо, в което се изброяват желаните подаръци, то ще помогне самото хлапе да очертае кръг от желани неща.

Детето иска твърде скъп подарък

Родителите не винаги имат достатъчно пари за всички желания на детето. Понякога желанията му са нереални. Тогава родителят трябва да си зададе въпроса: какво друго може да зарадва детето, освен скъпите подаръци?
Може ли да се наслаждава на простите малки неща?
Или може би всъщност се нуждае от различен тип подарък. Примерно: да бъде само с майка си, когато ще изнася концерт (без братята и сестрите му да присъстват)
По-добре е да попитате за това директно.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа