Джаки Чан – какъв е бил като малък

Актьорът за пръчката като учител и за волята да оцеляваш в най-трудни моменти

02 юли 2018 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Актьор, режисьор, каскадьор, продуцент, сценарист, певец!, преподавател в университета в Хонконг, посланик на добра воля за УНИЦЕФ, прочут благотворител… Джаки Чан е всичко това. Какъв е било детството на този кумир за милиони хора, как му се е отдало да постигне всичките си успехи, когато е произлязъл от бедно китайско семейство?

Чан Кун-Сан, каквото е рожденото име на един от най-пластичните актьори на света, се ражда в години, когато комунизмът в Китай прави животът на милиони хора изключително труден. И неговото семейство балансира на границата на нищетата - когато Джаки Чан се ражда, баща му няма пари да плати на акушерката и взема назаем от приятели.

Родителите му обаче оцеляват, работейки всякаква работа и възпитават и у сина си воля за победа и стоицизъм. Да превъзмогва всички несгоди, да преодолява болка и страх – на това го учат и заниманията по кунг-фу, към които баща му го насочва от най-ранна възраст.

Когато става на 6, Джаки е записан в училището на пекинската опера, където обучават на бойни изкуства и акробатика. „Всеки ден от 5 часа сутрин до полунощ мен ме обучаваше пръчката, спомня си актьорът.

"Пръчката ме караше да скачам и да нанасям удари. Учителят казваше: „Скочи през масата.“ Отговарях, че не мога. Тогава той вдигаше пръчката и скачах през две маси. За грешката на един от нас наказваха всички, така че се опитахме да не грешим.“

Момчето ненавижда това училище, но когато баща му го пита не иска ли да зареже тези занятия, детето отказва, защото е наясно: това обучение е неговият шанс да постигне нещо повече. И не греши – още, когато е на 8 години, получава първата си роля в киното.

Днес 64-годишната звезда от десетки холивудски филми („Час пик“, „Смокинг“, „Шанхайско слънце“, „Агент под прикритие“, „Шпионин по неволя“ и много други) е отредил голяма част от огромното си състояние за благотворителност, а не на децата си (от връзката си с бивша мис Малайзия - Илейн Енг има дъщеря Ета, а със съпругата си Фен Джао Лин, с която са женени вече 35 години, имат син Джейси).

Актьорът обяснява решението си така: „Ако синът ми става за нещо, той ще съумее сам да печели, а ако ли не, не бих искал безполезен неудачник да харчи парите ми.“

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа