Гняв, обида страх – как да се справим с емоциите на детето

Това, което родителите могат да направят, е да разпознаят, приемат и да го подкрепят

12 октомври 2022 г.

Снимка: Getty

Децата често изпитват силни емоции и не знаят как да ги изразят.
Спор с приятели, конфликт с родители или сладоледът в хладиника, който внезапно е свършил. Всичко това може да вбеси детето. И понякога самото то не може да разбере какво чувства и защо се държи по този начин.
С възрастта емоциите стават по-силни и по-сложни, затова е толкова важно родителите да се научат да ги приемат и да признават правото им на съществуване. За да растат децата психологически здрави, е важно да познават чувствата, които изпитват, както и да разберат, че е абсолютно нормално да ги изпитват.
Ето как психолозите съветват да се държите, ако детето е завладяно от емоции.

1. Фокусирайте цялото си внимание върху детето
Ако го слушате с половин уста, когато то се задушава от чувства, и същевременно отговаряте на съобщения в месинджъра, то ще забележи това.
В момента, когатото има нужда да изрази емоциите си и да отвори сърцето си за вас, вие трябва да принадлежите само на него. Нищо не е по-важно в този момент - всичко друго може да почака.

2. Дайте на детето си положителна невербална подкрепа
Ако детето е гневно и нямате какво да кажете, покажете му, че сте тук, готови сте да го подкрепите и помогнете. Погалете го, прегърнете го. Основното е да сте там. Нека детето знае, че е в безопасност.

3. Бъдете искрени в насърчителните си думи
Трудно е да приемете чувствата, които изпитва детето, без да прехвърлите отговорността за ситуацията върху него - трудно е, но трябва да положите усилия.
Детето веднага ще усети дали думите, които сте изрекли, са неискрени, затова се опитайте да говорите наистина от сърце. Ако успеете, ще станете още по-близки с детето.

4. Повторете всичко, което сте чули
Когато повтаряте думите, изречени от детето, вие не само му показвате, че е било чуто, но и демонстрирате, че всички са разбрали и думите му не могат да бъдат изтълкувани погрешно. И това гради основите на взаимно доверие.

Снимка: Getty

5. Не се опитвайте да накарате детето си да спре да чувства това, което чувства
Независимо дали сте съгласни или не, дали харесвате това, което детето преживява или не, не го спирайте, не го принуждавайте да сдържа емоциите си. Ако иска да плаче, нека плаче. В противен случай то ще реши, че чувствата му са грешни и освен това, че изобщо нямат значение.
В резултат то няма да се научи да се справя с емоциите си, ще се почувства изгубено и ще се превърне в затворен, външно студен възрастен.

6. Задавайте отворени въпроси
Такива въпроси не включват избор между „да“ и „не“ – те позволяват на детето да намери думи, за да обясни как се чувства. И тогава чувствата стават "осезаеми" и имат право на съществуване.
Важно е да запомните, че въпросите не трябва да са насочени към това да разберете какво се е случило – трябва да разберете как се чувства детето. 

7. Помогнете на детето си да преработи емоциите
Най-добрият начин да направите това е да слушате внимателно, без да се разсейвате. Колкото и силни да са преживяванията, то ще може да се справи с тях, ако види, че сте наблизо и сте готови да го чуете и подкрепите.

8. Напомнете на детето си, че всяка емоция има право на съществуване
Формата на изразяване на чувства може да е неприемлива, но самите чувства не могат да бъдат грешни. Те са това, което са. Гняв, ярост, отвращение, негодувание – това са важни емоции, които изпитва всеки човек.

9. Покажете на детето си, че го разбирате
Кажете, че вие ​​самият сте били в подобна ситуация и сте се чувствали по същия начин.

10. Покажете емпатия
Благодарение на това ще се сближите един с друг, а доверието между вас ще стане още по-силно.

По материали на moms.com, Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа