И още 7 любопитни факта за новороденото

Някои от тях вероятно са ви известни, други ще ви изненадат (част 2)

16 октомври 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Очаквате първо дете. И като всяка бъдеща майка се опитвате да се подготвите за идването му на бял свят като четете и търсите информация. Повечето важни неща, естествено ще откриете сама от практиката, но има любопитни факти, които може да научите предварително – например, 14 интересни факта за новороденото, събрани от специалисти на deti.mail.ru.
Разделихме ги на 2 по 7 и ги представяме в два последователни дни.

След като вчера разбрахте кога цветът на очите на бебето се променя и кога се смята за окончателен, защо сълзите потичат след втория-третия месец, защо главата на новороденото често е сплескана, а и е най-голямата и тежка част от тялото, както и защо не бива да се тревожите, че бебето ще изгуби 100-200 грама от теглото си, непосредствено след раждане, въпреки че се храни добре, днес е ред на втората част.

1. Новороденото не може да се разгъне

През първия месец от живота ръчичките на бебето са свити в юмрук, а палецът придържа пръстите свити. То не може да ги разтвори, без помощ от възрастен. Това е така, защото след дълги седмици в утробата, мускулът-сгъвач работи по-активно от разгъващите мускули. Естественият хипертонус изчезва от само себе си едва на третия месец.

Снимка: Guliver / iStock

2. Бебета не могат да издухат носа си

Този важен навик не е вроден за разлика от кихането,с което по рефлекторен път горните дихателни пътища се чистят от дразнители (слуз, прах, чужди тела).
Детето се научава да се секне едва на 2-3-годишна възраст, и то с помощта на уроците от мама и татко. До тази възраст обаче родителите трябва да му почистват нослето. Това е добре да се прави редовно, защото проходите на носа на новороденото са тесни. При възпаление те лесно се запушват и пречат на бебето да диша нормално и да се храни.

3. Може да се роди с косми по тялото

Най-често това са пухкави косъмчета по бузите, рамената и гърба на новороденото. Случва се по-често, ако бебето се роди преждевременно, но и доносените се раждат окосмени.
Тези косми се наричат лануго и вътре в утробата, заедно с естествената смазка, предпазват кожата на бебето. През осмия месец на бременността те падат и остават в амниотичната течност. Ембрионът ги поглъща заедно с нея.

4. Новороденото не усеща солен вкус

Вкусовите рецептори на новороденото са настроени на „сладка вълна“, така че то да се радва максимално на вкуса на кърмата. То не различава също така кисело и горчиво. Способността да усети солена храна се появява едва към края на втория месец.

Снимка: Guliver / iStock

5. От гърдите на новороденото може да се отделя мляко

Това се случва както с момиченцата, така и с момчетата под въздействие на получените от майката естрогени – женски полови хормони.
Гърдите на бебето също така може да увеличат размера си, но това състояние преминава от само себе си след 1-2 седмици.
 

6. Момиченцата може да получат „менструация“

Причината затова отново са майчините естрогени. След като бебето се роди в организма му нивото им рязко пада и това може да доведе до кървав секрет, който се отделя от половите органи на момичето. И това се случва на всяко десето през първата седмица от живота му.

Снимка: Guliver / iStock

7. Бебетата се раждат „разноцветни“

Ако гледате рекламни снимки на бебета, ще решите че всичко са нежнорозови. Повечето обаче се явяват на бял свят кървавочервени.
Недоносените може да са с още по-наситено червен цвят, а тези, които са преносени и са се родили след термина – синкави.
Няколко дни по-късно пък всички пожълтяват – това е така наречената физиологична жълтеница, която преминава за 1-2 седмици.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа