Изберете правилните думи след развода

5 фрази, които не бива да казвате на детето, след като бащата напусне семейството

19 април 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

За всяко дете и двамата родители са важни. Но понякога се случва някой от тях (обикновено бащата) да напусне семейството.
Майката е тъжна и ядосана. Тя не забелязва как болката и негодуванието срещу бившия съпруг я провокират да каже необмислени неща и то пред децата си. Изглежда, че това са само думи, но всъщност те носят много болка и пораждат комплекси в малчуганите.

Ето фразите, които не бива да казвате.

Метнал си се на татко си

"Ти си същият/същата като баща си! "," Не искаш да станеш като баща си, нали? " - с тези думи майките могат да пренесат своята омразата към бившия си съпруг върху сина или дъщеря си.
Няма значение по каква причина майката казва тези думи и какво точно е провокирало нейната реакция – провинение, необмислена постъпка ... Тя иска да порицае детето и да го осъди. А то си мисли: “Тя не ми приема такъв, какъвто съм.“
Това го принуждава да не се харесва, да не приема външния си вид, постъпките, характера си.
Напускането на бащата само по себе си е травма. При такива условия детето се нуждае от подкрепа. Отхвърлянето му в травматична ситуация, може да доведе до психични проблеми с последствия за цял живот.

По-добре е да кажете:
„Баща ти има силни страни, затова го обичах. Надявам се да вземете от него само най-доброто. "

 

Татко вече е забравил за теб

Вариантите на тази фраза могат да бъдат много: „Татко не те обича“, „Сега баща ти има друго семейство, той няма време за теб“, „Мислиш ли, че той има нужда от теб?“
Когато майката ги изрича, тя робува на собствените си емоции: опитва се да се освободи от болката и от негодуванието. Но дъщеря ѝ или синът изграждат комплекси.
Например, момичето започва да мисли: „Щом баща ми е забравил за мен, тогава няма да имам нужда от никой мъж по света. "
А момчето ще реши: "Баща ми е забравил за мен, защото съм лош."

Какво е разумно да кажете:
„Вината не е твоя. Те заслужаваш добро отношение! Просто не всички хора могат да понесат отговорността, която първоначално са поели. "

Попитай баща си, който ви е оставил

С тази фраза някои майки опитват да откажат помощ или да купят нещо на детето си, или прости искат да се освободят от натрупаните негативни емоции. В същото време убиват самочувствието му. То чувства, че всички близки хора са му обърнали гръб - и татко му, и майка му.

Какво е разумно да кажете:
„Разбирам, че ти искаш това нещо. Но сега имаме трудни моменти и не можем да си го позволим. "

Снимка: Guliver / Getty

Всички мъже са негодници!
Чувството за тъга или гняв от раздяла или предателство е нормална реакция. Не бива да криете разочарованието си, нито да го маскирате зад фалшив оптимизъм. Но това не означава, че е допустимо да се удавите в негативни емоции и да правите мащабни обобщения.
Идеята „всички мъже са негодници“, може да повлияе на живота и щастието на момичето. Когато дойде моментът, на дъщеря ви ще ѝ бъде трудно да изгради стабилна връзка, защото ще очаква предателство от партньора си.
А синът ви ще се чувства виновен, защото той също е мъж.

Какво е добре да се каже:
„Сега съм много ядосана на баща ти. Но разбирам, че възрастните понякога се държат не съвсем като възрастни. Случва се. С времето сигурно ще го приема. "

Нямаш вече баща, няма кой да ти посяга

Ако бащата е удрял детето, тогава след като си тръгне ... всички може да се отдъхнат.
Насилието не възпитава.
Родителите прибягват до физически (причиняване на телесна болка) и психологически (унижение и мълчание) наказания поради безсилие и липса на основни познания на детската психология.
Подобни методи на възпитание травмират детето и остават белег за цял живот.
Фразата "Нямаш баща, няма кой да ти ти посяга!" обаче силно изкривява представите за живота. Например дъщерята ще научи, че мъжкото насилие е норма, а синът може да си помисли: всички проблеми се решават най-добре с юмруци.

Какво е подходящо да кажете:
„Знам, че можеш да се държиш по-добре. Сега трябва да се обединим и да се опитаме да не се разстройваме взаимно.“

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.