Как да се справите с гаденето на децата при пътуване

Това е често срещано неудобство, което може да бъде преодоляно

01 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Причините за морската болест или гаденето по време на пътуване (независимо дали става дума за кола, влак, ферибот, самолет, влакчето в увеселителния парк или обикновената въртяща се люлка на детската площадка) са все още неизвестни. Някои деца страдат от това неразположение, а други – не. И реално няма истинска причина за него.

Най-често става дума за сензорно несъответствие, което обърква мозъка, който от една страна приема образите на течащия пейзаж, а от друга „вижда“ близките обекти и хора да стоят неподвижни. На практика това е свръхчувствителност на неврологичния център за равновесие, разположен във вътрешното ухо, който причинява прекомерен стрес върху автономната нервна система.

По какъв начин се проявява

Преди да се стигне до повръщане, болестта на движението се проявява с доста повтарящи се симптоми: безпокойство, постоянно прозяване, прекомерно изпотяване, гадене.

Понякога, за да ги облекчите, е достатъчно да спрете за момент, да изведете детето от колата и да го подържите известно време на открито. Тази система обаче невинаги е ефективна и симптомите често се появяват веднага щом пътуването се възобнови.

Ситуацията може да бъде влошена, ако шофирането е много нервно и нестабилно, има завои, които се вземат с висока скорост и в колата се усещат силни миризми (дори парфюмът на мама е в състояние да подразни детето). В комбинация с високите температури и застоелия въздух в колата, продължителното пътуване и някои по-резки спирания, положението може съвсем да се усложни.

Как да реагирате

Има лекарства, които помагат за облекчаване на симптомите и подобряване на ситуацията (лепенки, таблетки, гривни). В по-малко сериозни случаи е достатъчно да намалите скоростта, да отворите прозорците, за да смените въздуха, и да накарате детето да фиксира поглед върху неподвижна точка пред него – стикер, предварително залепен на гърба на седалката. Затварянето на очите и дълбокото дишане подобряват неразположението, но са приложими при малко по-големи деца.

Може да опитате да разсеете малкото с игри и музика. В никакъв случай не трябва да се използват обаче таблети, мобилни телефони и книги, тъй като буквите допринасят за усложняване на ситуацията.

Полезно е да тръгнете, когато детето още спи и буквално да го пренесете спящо в колата. Или да използвате следобедната дрямка на най-малките. Така поне част от пътя ще бъде проспана. Също така е добре да правите по-чести спирки, но не за 5 минути, а за поне 15, за да може детето да се разсее и разнообрази.

Често проветрявайте колата, дори когато използвате климатик. Леката закуска преди път е препоръчително, защото не е добре да се тръгва на гладен стомах Хубаво е да имате и нещо за хапване в наличност – солети или солени бисквитки, с които детето да се подкрепи по време на пътуване. Категорично избягвайте обилното хранене, мазните и пържени храни, плодовите сокове и млека, които дразнят допълнително стомаха.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа