Как да възпитате милионери

Възможно е, ако ги научите още от малки на две важни неща

29 декември 2017 г.

Илюстрация: Guliver / Getty Images

За да имат децата финансов успех, когато пораснат, не е достатъчно да следите само за високите им оценки в училище. Трябва да ги научите още от малки на две неща - да се оправят с пари и да са търпеливи.

Изследователят от Станфорд Уолтър Майкъл започва да проучва дългосрочното влияние на отложеното възнаграждение през 60-те години на миналия век, разказва Мениджър нюз. Прави опити с групи 4-годишни деца - могат ли да се удържат да не изядат сладкишите на масата.

След като казвали на малчуганите да не пипат лакомствата 15 минути, възрастните излизали от стаята. Преди това обаче обещавали, че който издържи, ще получи не един сладкиш, а два.

Въпреки наградата няколко от децата, щом оставали сами, веднага си хапнали. Други изтърпявали известно време, но се поддавали на съблазънта. Само малко издържали 15-те минути.

Майкъл наблюдавал тези деца, докато завършили училище и няколко години след това. Открил, че способните да чакат отсроченото възнаграждение се справят по-добре. Първо -получавали по-добри оценки в училище.

После имали по-успешна кариера, по-високи доходи, по-хармонични бракове, по-добро здраве. Тези, които веднага посягали към лакомствата като малки, така и не се научили да се справят с поривите си като големи и имали проблеми с поведението.

Това дългогодишно изследване може да даде ценни идеи на родителите как да възпитават децата си.

Урок първи - научете децата да чакат. Отсроченото възнаграждение ги привиква да контролират емоциите си. Начин за това е списъкът с желания.

Ако детето непрекъснато иска нещо да му купите или да направите за него, обяснете, че всичко това струва пари и направете заедно класация по реда на желанията. Ако след две седмици ранглистата е същата, изпълнете желанието, което е удържало първото място.

Детето едва ли ще разбере, че го учите да управлява емоциите си, но в това време ще свикне да има търпението, така нужно, за да взема правилни финансови решения.

Снимка: Guliver/iStock

Урок втори - давайте на децата си истински пари. В книгата "Възпитание в правилно отношение към парите" Джудит Брайлс предлага да поощрявате децата да отделят 20-25% от джобните си или от подарените пари за собствено удоволствие - да харчат, както искат. (Разбира се, като следите дали не си позволят опасни неща.)

Добър начин е например да им давате на седмица толкова пари, на колкото години са, и да им позволявате да ги използват изцяло по свое желание. Ще забележите, че те се отнасят с тези "свои" пари не като с "вашите". Харчат по-внимателно. Натрупват, после си продават старата електронна игра и като прибавят спестеното, купуват нова. Ако сте по-твърди, даже съвсем ще престанат да ви врънкат да им купувате игри.

Пълната отговорност за харченето на парите ще позволи на децата да научат, че от техните решения и избори има последствия. Ако им позволите да правят грешки, ще разберат колко е важно да не дават парите си за моментни хрумвания, колко трудно се правят спестявания и колко лесно се харчат. 

Няма значение колко пари имате и колко ви се иска да направите детето си щастливо, като му давате всичко, което пожелае. Не се изкушавайте и вие от сладкишите в стаята - ако устоите, след години и двама ще получите по-голяма награда.

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.