Как новородено разбира, че сте му майка

Разпознава ли лицето, мириса, аромата и кога се случва това

09 март 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Всяка майка знае, че от първите минути на живота бебето може да я различи от другите хора - и дори близкате роднини. И как го прави?
„Бебето използва четири важни сетива, за да разпознае коя е майка чу: слух, мирис, докосване и зрение“, обяснява д-р Джесика Мадън, сертифициран педиатър, неонатолог и сертифициран международен консултант по кърмене.

Разпознава ли новороденото майка си при раждането

Кратък отговор: "да."
„Проучванията показват, че когато майките притискат новородените към кожата, в жизнените показатели на бебето настъпват значителни промени – дишането и сърдечната честота  се забавят, те стават спокойни“, казва Мадън.
С други думи, детето веднага разбира, че майка му го държи в ръцете си.

Бебетата всъщност могат да чуят гласа на майка си, докато са в утробата.

„Има доказателства, че те започват да разпознават гласа на майка си още в третия триместър на бременността“, казва д-р Ребека Даймънд, асистент по педиатрия в Колумбийския университет.

Снимка: Guliver / Getty

"Веднага след раждането бебетата разпознават гласа на майка си и предпочитат нейния глас пред другите. Те също така предпочитат звуци на езика, на който майка им е говорила по време на бременността. Това още веднъж показва колко много речта на майката влияе на развитието на мозъка им."

Това означава, че когато вашето бебе се роди, то вече знае коя сте, само по звука на гласа ви.
Проучване от 2012 г. установи, че неродените бебета активно слушат гласа на майка си в утробата през последните 10 седмици от бременността.

Могат ли бебетата да усетят сърцебиенето на майка си

От седмия месец на бременността нероденото чува биенето на сърцето на майката си. 
„Новородените се успокояват от звука на сърдечния ритъм“, казва д-р Пиерет Поанет, сертифициран педиатър.
„През третия триместър мозъкът на плода се е развил достатъчно, за да разпознае, че това е важен звук. Слушането и реакциите на звуците от сърдечния ритъм на майката също е важно за по-нататъшното развитие на мозъка на плода."

Усещат ли миризмата на майка си

Бебетата не само разпознават аромата на майка си, но за тях той е много успокояващ.
Плодът е постоянно изложен на уникалната миризма и вкус на амниотичната течност в утробата, което допринася за силно развитото обоняние на бебето при раждането, твърдят изследователите.
„Има няколко проучвания, които показват, че новородените имат предпочитание към майчиното мляко и телесната миризма през първата седмица от живота и я отличават от тази на другите“, казват учените.
Ароматът на мама отпуска бебето и създава силна връзка, поради което контактът кожа до кожа е толкова важен.

„Възможността да миришат, чуват, вкусват и докосват майките си улеснява прехода им към нов живот и нов свят, насърчава свързването и също така помага на бебетата (и техните майки) да започнат да сучат по-бързо“, обяснява Мадън.

Снимка: Guliver / Getty

Кога детето започва да разпознава лицата на родителите си

Има доказателства, че бебетата започват да разпознават лицата на майките си в рамките на няколко часа след раждането.
„Бебетата се раждат с замъглено зрение и могат да виждат нещата ясно само когато са много близо до тях“, обяснява Даймънд.
„Това означава, че лицата, които бебетата могат да „видят“ и след това да разпознаят, са тези на хората, които най-често ги държат на ръце и са възможно най-близо.”
Според Даймънд, до три месеца бебетата вече отлично разграничават лицето на майка си от тези на непознати.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа