Как таткото може да помага след раждането

По жестовете ще познаете, че сте извадили късмет с мъжа си

28 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Как един мъж трябва да се грижи за жена си след раждане на първото дете и  какво очаква тя от него: в социалните мрежи  и двете страни споделят ежедневния си опит. 
Ето един примерен списък с най-популярните отговори.

Може да помогне около къщата

Докато младата майка все още се възстановява от раждането и се учи да се грижи за бебето, няма време да свърши всички обичайни неща из къщата.
Мъжът, който не я укорява за бъркотия и не стои вечно намусен, а се опитва да ѝ помогне както с живота, така и с детето - това е истински мъж.
„Когато жената с малко дете и е изтощена, ако къщата е чиста, ще ѝ е по-лесно. Ако не можете сами да помогнете в къщата, организирайте помощник“, казва Александър, баща на две деца. - Повярвайте ми, да ѝ помогнете да се справи с тези задължения не е срамно, а мъдро решение. Тя ще го оцени и връзката ви ще стане по-силна.“

Оставя съпругата си да спи

Младите майки често остават да спят до бебето. През нощта те го кърмят, успокояват го, когато е събуди, преобличат го ...Умората може да доведе до емоционално прегаряне и дори до депресия.
„След работа отивам с детето на разходка“, пише Андрей, баща на двегодишна дъщеря.  Съпругата по това време може до поспи поне един час. Все още трябва да става през нощта, така че всеки час сън за нея е особено ценен."

Готви

Това са същите мъже, които не познават израза „това не е мъжка работа“. За тях приготвянето на обяд или вечеря не е проблем – може да сготвят или да поръчат. Една жена може да живее със сандвичи и чай, но  кърмещата майка се нуждае от топла и разнообразна храна, защото освен себе си, храни и детето.

„Гответе това, което обича жена ви“, съветва Евгений, баща на двама сина. - Или я попитайте какво би искала да яде за вечеря – може просто да го поръчате от ресторанта. Съпругата ви ще остане доволна."

Снимка: Guliver / Getty

Грижи се за бебето

„Съпругът ми е просто златен“, казва Ана. - Докато синът беше малък, той го къпеше и преобличаше, разхождаше, хранеше се, справяше се по-добре от мен. Помагаше и през нощта, когато детето започна да има колики. То изобщо не спеше, плачеше с часове, а аз вече падах от умора. Мъжът ми се будеше, вземаше го на ръце и обикаляше стаята с него. И на сутринта, без много да е спал, отиваше на работа."

Бащинският инстинкт не е като този на майката

При майката инстинктът е физиологично заложен. При таткото усещането за безусловна любов към детето идва чрез грижата за бебето. Така че тези майки, които не поверяват детето на таткота от страх, че той ще не може и няма да се справи, допускат грешка: и двамата родители трябва заедно да се грижат и да го възпитават. Полезно е мъжът по-често да взема бебето на ръце, за да усети телцето му,  да наблюдава израженията на лицето и да го помирише.

Обича жена си и ѝ го казва

Това изобщо не е сантиментална глупост. След раждането тялото на жената става различно, тя натрупва наднормено тегло, появяват се стрии, формата на гърдите ѝ се променя ... Възстановяването отнема време. Понякога така и не се случва. Това я тревожи. Освен това тя няма време да се грижи за себе си, когато бебето непрекъснато плаче, а тя с дни не спи и едва ли ще се сети да сложи грим.
Нервната система танцува по диктовката на хормоните: тя ту плаче, ту се смее. И се самосъжалява до сълзи. Какво трябва да направи съпругът?
Добре е да я прегърне и да ѝ каже нещо мило от рода на: „Скъпа, ти стана още по-красива като майка и много те обичам. Няма значение дали си с халат или с вечерна рокля."

Снимка: Guliver / Getty

Дава възможност на жена си да излиза сама от къщи 

Това изисква смелост и разбиране колко е важно една съпруга да си почине поне за малко от ежедневните грижи и да се отдели от детето. Да се срещне с приятелки, да отиде на кафе, на маникюр, козметик или фитнес ... Това ще насочи вниманието ѝ за малко към други неща и ще ѝ даде минути на спокойствие.

Разговаря с жена си

„Наистина оценявам, когато съпругът ми просто седи и си говори с мен през нощта, след като детето заспи. Защото по време на майчинството наидстина ми липсваше нормална комуникация. Прекарваш целия ден с бебето, а вечер просто искаш да говориш с някога”, казва Анна, майка на едногодишно хлапе. 
Всъщност много млади майки усещат липса на комуникация. В началото нямат време и дори не мислят да поканят приятелки на гости. След това постепенно хоризонтите се стесняват, а кръгът от приятели - също.

Не натяква, че не получава достатъчно пари

По време на майчинството жената не получава заплата, а надбавки. Често има по-малко пари, отколкото е разполагала преди. Не искайте от нея да инвестира в общия бюджет по същия начин, както преди, нито да осигурява собствените си нужди.
Рано или късно млада майка ще тръгне на работа и ще печели отново. Може би дори повече от мъжа си.

Предпазва я от непоискани съвети

По време на отпуската майката няма как да се скрие от досадни роднини или приятели

„Когато се роди синът ни, свекърва ми ме измъчваше със своите посещения и непоискани съвети“, спомня си 28-годишната Реджина. - Разбирам всичко: тя обича внука си и иска да помогне. Тя е сигурна, че сме твърде млади за дете, че не знаем нищо, а тя е работила като  бавачка, освен това е отгледала 3 деца ....Но реално от нея имах малка помощ. Затова пък редовно ми разваляше настроението.“

Ако жената се дразни от гостуването на свекървата или от разни гости, които не са ѝ особено приятни, тогава съпругът трябва да помогне за справяне и с този проблем.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.