Какво може да каже името за личността

Учени потвърдиха - името е съдба

13 Януари 2020 г.
Какво може да каже името за личността

Илюстрация: Guliver / iStock

По името на човек околните си правят подсъзнателно изводи за неговата възраст, личностни качества и дори за това доколко добре се справя със своите професионални задължения. Дори да не вярвате в това е важно към избора на име за дете да се подхожда така, сякаш от това ще зависят неговите бъдещи успехи, защото учени доказаха, че имената ни по някакъв начин влияят на съдбата. Е, не напълно, разбира се. Всъщност: вижте за какво става дума.

Анна е приветлива, Давид е компетентен

Известният психолог Леонард Нюман и колегите му от университета в Сиракуза, САЩ, публикуваха резултати от изследване, в рамките на което помолили 500 студента да класифицират 400 мъжки и женски имена, популярни в Щатите в последните седем десетилетия.

Задавали им следните въпроси: „Представете си, че ви предстои да се запознаете със Саманта. Как ви се струва, според това име, на колко е години? Какъв човек е тя – дружелюбна и сърдечна, или хладна и дистанцирана? Колко е компетентна в това, с което се занимава?“

И ето какви резултати се получили: имената, чиито носители се възприемат от хората като компетентни и приветливи, са Анна, Каролина, Даниел, Давид, Елизабет, Емили, Емма, Евелин, Фелиша, Грейс, Джеймс, Дженифър, Джон, Джонатан, Джулия, Кейтлин, Маделин, Марк, Мери, Матю, Майкъл, Мишел, Натали, Николас, Ноа, Оливия, Пол, Рейчъл, Саманта, Сара, София, Стивън, Сюзан, Томас и Уилям.

Имената, които се асоциират с душевна топлина, но с ниски професионални качества: Хейли, Ханна, Джеси, Кели, Мелъди, Миа.

Имената, говорещи за висока квалификация в съчетание с душевна хладина: Арнолд, Джерард, Хърбърт, Лоуренс, Норман, Реджиналд, Стюарт.

Имена, чиито носители се възприемат от околните като недружелюбни и не особено добросъвестни в работата си хора: Брент, Брис, Шайен, Колби, Кристъл, Дана, Даръл, Девън, Доминик/а, Дуейн, Ерин, Лари, Лесли, Лонни, Марша, Марко, Мерседес, Омар, Реджина, Рекс, Рой, Трейси, Трентън, Вики и Уитни.

Модните имена могат да изиграят лоша шега

Тук са налице джендърни стереотипи, отбелязва Нюман в интервю за New Scientist. Имена, които се асоциират с топлина и сърдечност, но с ниска квалификация, са предимно женски, а с висок професионализъм и твърдост - мъжки.

Освен това, за изминалите 70 години някои имена са излезли от мода, затова например хора, които се наричат Бети или Брус, се струват на студентите възрастни, за разлика от онези, които се казват Бритни или Брад.

“Модните имена могат да изиграят на детето лоша шега" - обяснява Нюман. – "По-добре избирайте имена, които няма да излязат от мода, например Давид или Майкъл“.

Разпространените имена повишават оценките в училище

С резултатите, получени от Нюман и екипът му са съгласни и други изследователи. Както се оказва, учителите реагират различно във връзка с успеваемостта на тези или онези имена, например – колкото е по-често срещано името на ученика, толкова по-високи оценки получава той.

А неотдавашна анкета сред посетители на научен фестивал във Великобритания показва, че околните възприемат като по-успешни хората с „кралски“ имена като Елизабет, Каролина, Джеймс или Ричард.

Що се отнася до асоциациите на името с външната привлекателност, за жените е валидно правилото името да звучи меко, например Софи или Ани, а за мъжете – кратки и звучни, например Джак или Пол.

Със странно име няма да ви провърви в работата

Още едно изследване, проведено в Щатите, показва, че при равни условия работодателите са склонни да предпочитат притежателите на „бели“ имена, например Емили, както и не вземат на работа и хора с прекалено странни названия.

Така че е факт – името е „натоварено“ с много асоциации и може да повлияе на съдбата на своя притежател, да го доведе до униние, но и да го направи щастлив. Непопулярните или необичайните имена все пак не означават, че животът ви ще бъде провален, уверява Нюман и дава следния пример:

 „Преди много години родителите ми дойдоха на гости в Чикаго и им разказах за местния политически деец, който даваше големи надежди. Когато им разказах, че той вероятно ще отиде далеч, те се разсмяха и казаха: „Не мислим, че в американската политика може да направи кариера човек с името Барак Хусейн Обама”. Те сбъркаха и това говори само, че има и други, много по-съществени неща от името“, разказва ученият.

Адаптация Марина Атанасова

Да поговорим

8 имена, които привличат успеха

Да поговорим

6 имена, които означават Божи дар

Да поговорим

8 красиви и старинни имена за момчета

Да поговорим

9 имена, които означават „любов“ или „красота“

Още от Да поговорим

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Не изпадайте в паника, ако носът на детето прокърви.

Снимка: Shutterstock

Носът на детето кърви

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

Знае е, когато копнежът за неговата компания започне да избледнява.

Снимка: Shutterstock

Фините признаци, че вече не обичате човека до вас

Дете и коте. Снимка: Shutterstock

Детето иска коте

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

Здраве

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Какъв да изберем, за да е безвреден

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Заедно

Чанинг Тейтъм с признание за връзката си със Зоуи Кравиц

Актьорът участва в новата режисьорска работа на годеницата си "Blink Twice"

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Здраве

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Какво се случва, когато е облачно и, когато градусите се повишат

Селена Гомес и Бени Бланко. Снимка: Instagram

Заедно

Селена Гомес и Бени Бланко с подробности за връзката си

Споделят общите си мечти, навици, отговорности, ежедневие

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

6 неща, на които една майка трябва да научи дъщеря си

Жена, която лежи на плажа. Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Вените не обичат жегата

Над 25 градуса стените им се отпускат и раздуват